Ga je voor een luxe wellnessresort of kies je voor een camping met –tig zwembaden? En eten jullie in een poepchique restaurant of liever lekker makkelijk? Choose your battles: dé mantra als je een vakantie met kinderen boekt.

Verre reis vs. dicht bij huis

Het kiezen van een vakantiebestemming kan nogal een ding zijn als je eigenlijk een enthousiaste globetrotter bent. Want zeg eerlijk: gezinnen die elk jaar met de auto naar een kindercamping in Zuid-Frankrijk tuffen, verklaarde je een paar jaar geleden nog voor gek. Maar je zult zien: zelfs op een paar uur rijden (Spanje, Italië, Frankrijk) of vliegen (Kroatië, Malta, Turkije) vind je de mooiste natuur. Scheelt je enorm veel vliegtuigstress en je kinderen merken het verschil tussen de Malediven en Costa Brava echt niet.

 

Spa vs. waterpark

Een urenlange massage, bubbelbad met champagne en een sauna voordat je gaat slapen: klinkt lekker zo’n wellnessresort, maar is niets voor kinderen natuurlijk. Wil je dat je kroost zich niet stierlijk gaat vervelen, dan kun je die relaxwensen misschien beter opzij zetten en bijvoorbeeld voor een hotel met zwembad en spectaculaire glijbanen gaan. Hier zijn je kinderen de hele dag zoet zodat jij vanaf je ligbedje ontspannen toe kunt kijken. Neem er een cocktail bij en je bent die Finse sauna zo vergeten.

 

Stad vs. natuur

Kies je voor de drukke stad of rustige natuur nu je kinderen hebt? Eigenlijk maakt het geen fluit uit. Want of je nu in de buurt van de mooiste bezienswaardigheden verblijft of in een fantastisch natuurgebied, kinderen vermaken zich toch wel als er genoeg in de omgeving te doen is. En zit je écht in the middle of nowhere? Dan kunnen jullie altijd een auto huren. Zo zie je als rasechte globetrotter ook nog iets van de omgeving - twee vliegen in één klap.

 

Restaurant vs. all inclusive

De één vindt het heerlijk om er elke avond op uit te gaan, de ander vindt het all inclusive-concept de uitvinding van de eeuw. Kijk daarom waar bij jullie de prioriteit ligt. Wil je elke dag ergens anders eten? Kies dan bijvoorbeeld voor een hotel in de buurt van leuke tentjes. Ga je liever voor makkelijk? Dan verblijf je in een resort waar het eten direct voor je klaarstaat. Check voor het boeken goed de recensies van het hotel, dan weet je zeker dat er elke avond genoeg keus is voor jou en je kind. En dat je niet plots voor een rvs-bak met lauwe aardappelschijfjes staat…

 

Romantisch hotel vs. camping

Bewaar een vijfsterrenhotel met hemelbed en rozenblaadjes lekker voor een romantisch valentijnsweekend: op campings worden kinderen vaak de hele dag vermaakt, zodat jij en je partner ook nog een beetje kunnen ontspannen. Je hoeft overigens echt niet bang te zijn dat je in een aftandse caravan wordt gestopt als je meer van de luxe bent: een goede camping heeft ook heerlijke huisjes. Toch liever een hotel? Kies er dan een met genoeg faciliteiten voor de kinderen (zwembad, kidsclub, sportactiviteiten). Zo genieten de kinderen, en ook jullie van een heerlijke vakantie.

 

De ultieme gezinsvakantie

Met de komst van kinderen, verandert ook je vakantie. TUI weet wat kinderen - en hun ouders - willen en begrijpt hoe de ultieme gezinsvakantie eruit ziet. Kijk hier voor meer informatie en tips

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >