Bilbao met kinderen
Beeld: Pixabay

Misschien denk je niet meteen aan Bilbao in het noorden van Spanje als vakantiebestemming, maar het is een heerlijke plek voor een citytrip met het hele gezin: niet ver vliegen, zon én genoeg leuks te zien.

Wij zetten met hulp van Skyscanner de must-sees in Bilbao voor je op een rij.
 

1. Guggenheim Museum

Dé highlight van Bilbao mag je natuurlijk niet overslaan: het Guggenheim Museum. Het is het werk van de beroemde architect Frank Gehry en bestaat sinds 1997 als een futuristisch bouwwerk te pronken aan rivier de Nervion. Alleen al het gebouw is de moeite waard om een kijkje te nemen. Het bestaat uit panelen van titanium die van kleur veranderen al naar gelang de zon en het tijdstiop. Werp vooral een blik op Puppy, uitgegroeid tot stadsmascotte; een gigantische met bloemen bedekte hond aan de voorzijde van het museum. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Het museum organiseert voor de jeugd veel activiteiten en naast het museum bevindt zich een grote speeltuin.

 

2. Pintxos eten

Ga je naar het noorden van Spanje, dan moet je de beroemde pintxos - een soort borrelhapjes - proberen: het ham, kaas, groenten, sauzen en tortilla de patatas staan ze uitgestald op de barretjes van de vele restaurants. Neem in elk geval een kijkje op het plein Plaza Neuva en strijk neer op één van de heerlijke terrasjes, zoals die van Café Bar Bilbao. Wedden dat je kind ook smult van die mini-lekkernijen?

 

Lees ook:
Bristol met kinderen >

 

3. Mercado de La Ribera

 
Op zoek naar meer om je vingers bij af te likken? Struin dan met je kinderen over de enorme markt van de stad: Mercado de la Ribera, langs de rivier. Het is de grootste overdekte markt van Europa en bestaat al sinds de 14e eeuw. Je vindt er van alles: van verse groenten tot de beste vis en lokale specaliteiten. Je kunt er ook eten, want sinds een tijdje zijn er kleine barretjes toegevoegd.
 
 

4. Mirador de Artxanda

 

bilbao from above ???

Een bericht dat is gedeeld door @ pinnia op

Ze zeggen altijd dat je vanuit de hoogte pas de echte schoonheid van een stad ziet. Waar of niet waar, het is zeker dat je Bilbao op z’n best ervaart vanaf het uitkijkpunt el mirador de Artxanda. Je kunt er naartoe rijden, wandelen of de funicular (kabeltram) pakken die vertrekt vanaf la Plaza del Funicular, niet ver van de mooie brug Puente Zubiri. Zonder twijfel een van de leukste dingen om te doen met je kind als je in Bilbao bent.

 

5. Rivier de Nervión

De geschiedenis van de rivier de Nervión is onlosmakelijk verbonden met de stad. Het water en de haven brachten de stad vroeger rijkdom. Maak een mooie wandeling langs de promenade of ga het water op: je kunt er suppen, een kajak huren of een mooie boottocht maken.

 

6. Vizcayabrug

Misschien nog wel leuker dan de kabelbaan: een tochtje met de zweefbrug. De brug el Puente Bizkaia, in het Nederlands omgedoopt tot Vizcayabrug, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en werd bekend als eerste zweefbrug ter wereld. Hij staat precies waar de rivier de zee raakt en verbindt de plaatsen Portugalete en Las Arenas over de Nervión. Als je de brug bekijkt, zie je misschien iets bekends, iets wat doet denken aan de Eiffeltoren. Dat kan omdat de maker van de brug, Alberto de Palacio, een leerling was van de Fransman Gustave Eiffel.

 

7. Klimbos

Even de drukke stad ontvluchten? Breng dan een bezoek aan het Forestal Park: een groot klimbos ten noorden van de stad. Kinderen kunnen er volop klimmen en klauteren en er zijn parcours in verschillende moeilijkheidsgraden.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Is je kind een echte dierenvriend? Check dan deze leukste dierenuitjes die wij voor je op een rij hebben gezet.

Aquarium

dierenuitjes

Altijd leuk: een bezoek aan een aquarium. Ons land kent er genoeg, check dit lijstje maar. Sea Life in Scheveningen is één van de grootste aquaria. Je kunt er honderden vissen spotten, maar ook de handen uit de mouwen steken: help bijvoorbeeld mee met water testen in het laboratorium. En wie durft er te zwemmen tussen de haaien?

 

Dierentuin

dierenuitjes

Hoppa: in de dierentuin heb je meteen de leukste dieren onder één dak. Bekende dierentuinen in Nederland zijn Burgers' Zoo (Arnhem), Artis in de hoofdstad en Ouwehands Dierenpark in Amersfoort. De nieuwste dierentuin vind je in het noorden: twee jaar geleden werd Dierenpark Emmen omgetoverd tot Wildlands Adventure Zoo. Je verkent er drie verschillende werelden met een uiteenlopend klimaat: de jungle, savanne en het arctisch gebied. Kijk hier welke dierentuinen je nog meer met je kind kunt bezoeken.

 

Onbekende dierentuin

dierenuitjes

Ben je inmiddels al tig keer in Blijdorp en Artis geweest? Ga dan eens naar één van de onbekende dierentuinen in ons land. Denk maar aan een uilenpark of een opvangcentrum voor reptielen en amfibieën. En wat dacht je van een dierentuin, speeltuin en museum in één? Weer eens wat anders en je kind kijkt er z’n ogen uit. Oh, en extra leuk: meestal mag je in de onbekendere, kleine dierentuinen wat dichter bij de dieren komen.

 

Lees ook:
Fotoserie: kinderen en hun huisdieren >

 

Kinderboerderij

dierenuitjes

Simpel, maar minstens zo leuk: een bezoekje aan de kinderboerderij. Het scheelt je een hoop geld in vergelijking met de dierentuin en je kind mag veel dieren aaien of helpen met voeren. Veel kinderboerderijen hebben een speeltuin en organiseren regelmatig activiteiten voor kinderen, zoals een schaapscheerfeest of een vleermuizenexcursie. Check hier de lijst met leukste kinderboerdijen van ons land.

 

Kamperen bij de boer

dierenuitjes

Krijgt je kind geen genoeg van de kinderboerderij en staat-ie vlak voor sluitingstijd nog steeds de schapen te knuffelen? Ga dan eens een nachtje logeren bij de boer. Op veel boerderijen mogen gezinnen een handje meehelpen en dat zal je kind zich geen tweede keer laten zeggen. Verzorg bijvoorbeeld een ‘leenkonijn’ tijdens je verblijf, raap de eieren en ga met de boer de trekker op.

 

Alpacaboerderij

dierenuitjes

Ze komen uit Zuid-Amerika en zien er uit als een mini-kameel: alpaca's zijn geweldig. Geen wonder dat de alpacaboerderijen in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten. Ga wandelen met de dieren, geef ze een dikke knuffel of speel een potje alpacagolf (ja, bestaat echt).

 

Lees ook:
10x dieren die wel eens leuker op de foto hebben gestaan >

 

Vogelpark

dierenuitjes

Je denkt er niet snel aan, maar een volgelpark is hartstikke leuk. Je vindt er vogels van klein tot groot, met de gaafste kleuren. Het bekendste vogelpark is Avifauna in Alphen aan den Rijn, maar ons land kent er nog veel meer.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Luxemburg vakantie kinderen

Marieke had met man en zoons een topvakantie in Luxemburg – je weet wel, dat landje waar we altijd doorheen razen op weg naar Frankrijk.

Marieke Wolthers (45) woont samen met Douwe (47) met wie ze zoons Sil (11) en Jelte (7) heeft. “Bij Luxemburg had ik een vaag idee van een snelweg waarover je met een noodvaart naar Frankrijk rijdt, maar het land heeft me echt verrast. En dat begon al op de heenreis: met vier uurtjes rijden waren we er al. En het voelde meteen als buitenland.”
 

Doen

Wandelen door de oudste stad van het land
Struinen door het oudste stadje van Luxemburg: Echternach. Wij liepen de Via Epternacensis – een weg door het historische centrum. Je volgt de symbolen van de route – leuk voor de kinderen om naar te speuren.

 

Zelf je brood bakken
De molen van de Heringer Millen was echt het hoogtepunt van de vakantie. Veel activiteiten en je kunt er lokale producten kopen. Uiteraard mag je je zelfgebakken brood meenemen – in ons geval was dat een flinke hoeveelheid waar we nog dagen van hebben genoten.
Heringer Millen, 1 Rue des Moulins, Mullerthal

 

Nepkoeien melken
Een heel andere kant van Luxemburg: Luxlait Vitarium, de zuivelfabriek met kindermuseum waarin je alles leert over zuivel en koeien. Kinderen krijgen een witte jas aan en mogen de nepkoeien melken. Grappig zijn de uiertassen waarmee je kunt voelen hoe het is om koe te zijn.
vitarium.lu
 

Fietsen door de heuvels
Wij zijn er zelf niet aan toegekomen, maar je kunt Luxemburg ook goed met de fiets verkennen. Er is een Youth Hostel route, waarmee je van jeugdherberg naar jeugdherberg fietst. Je bagage wordt voor je naar het volgende adres gebracht.
youthhostels.lu/en/activities/cycling/cycling-packages/3-regions-bicycle-tour-tour-du-guttland
 

Eten

Tosti's & pasta
In Luxemburg houden ze tussen de middag van een flinke warme maaltijd. Bij Boulangerie-Pâtisserie Hoffmann Echternach aten we salade met ham en Luxemburgse kaas, een croque monsieur en een prima pasta bolognese. De Luxemburgse keuken lijkt op de Franse, maar dan in Duitse porties.
6-8 Rue de la Montagne, 6470 Echternach

 

Hamburgers & schnitzels
Groot succes met kinderen: brasserie Aal in Echternach. Hier hebben ze burgers, schnitzels en elke week een pizza-avond met live muziek. Met mooi weer zit je op het terras met uitzicht over de markt, binnen is ook gezellig met veel baksteen en hout.
38 Place du Marché, 6460 Echternach
 

Pizza bij Giorgio
Pizzeria Giorgio, tegenwoordig Una Storia, werd ons aangeraden door één van de gidsen. Zij komt hier graag met haar kinderen, de pizza’s schijnen er geweldig te zijn.
Rue André Duchscher, 6434 Echternach
 

Lees ook
5x verrassende steden dicht bij Nederland >

 

Handig

De Luxembourg Card
Daarmee reis je een, twee of drie dagen vrijwel gratis met trein en bus door het land. Bovendien krijg je gratis toegang tot meer dan zestig musea.
visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card
 

Slapen

In een jeughostel
Ons jeugdhotel is een echte aanrader. Niet alleen omdat het er schoon is en je er zoveel kunt doen met de kinderen, maar de directe omgeving was ook fijn. Je zit tussen de heuvels en koeien, en je kunt er om het meer skaten en fietsen.
youthhostels.lu/en/youth-hostels/youth-hostel-echternach

 

Of een chic hotel
Zie je zo’n herberg niet zitten: er is ook een prachtig vijf-sterren hotel aan de andere kant van het meer. Eden au Lac heeft grandeur én een wellnesscentrum.
edenaulac.lu/nl
 

Zien

Een schitterend kasteel
Het Chateau de Larochette spreekt zeer tot de verbeelding: het torent uit boven het dorp en de indrukwekkende zandrotsen. ‘s Avonds wordt het prachtig verlicht.

 

Een beroemde waterval
Vlakbij ons hotel was de Schiessentümpel waterval, waar drie kleine watervallen samenkomen. Een sprookjesachtig gezicht, zo met die rotsen, bomen en houten brug.
 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 06-2017.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >