Bilbao met kinderen
Beeld: Pixabay

Misschien denk je niet meteen aan Bilbao in het noorden van Spanje als vakantiebestemming, maar het is een heerlijke plek voor een citytrip met het hele gezin: niet ver vliegen, zon én genoeg leuks te zien.

Wij zetten met hulp van Skyscanner de must-sees in Bilbao voor je op een rij.
 

1. Guggenheim Museum

Dé highlight van Bilbao mag je natuurlijk niet overslaan: het Guggenheim Museum. Het is het werk van de beroemde architect Frank Gehry en bestaat sinds 1997 als een futuristisch bouwwerk te pronken aan rivier de Nervion. Alleen al het gebouw is de moeite waard om een kijkje te nemen. Het bestaat uit panelen van titanium die van kleur veranderen al naar gelang de zon en het tijdstiop. Werp vooral een blik op Puppy, uitgegroeid tot stadsmascotte; een gigantische met bloemen bedekte hond aan de voorzijde van het museum. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Het museum organiseert voor de jeugd veel activiteiten en naast het museum bevindt zich een grote speeltuin.

 

2. Pintxos eten

Ga je naar het noorden van Spanje, dan moet je de beroemde pintxos - een soort borrelhapjes - proberen: het ham, kaas, groenten, sauzen en tortilla de patatas staan ze uitgestald op de barretjes van de vele restaurants. Neem in elk geval een kijkje op het plein Plaza Neuva en strijk neer op één van de heerlijke terrasjes, zoals die van Café Bar Bilbao. Wedden dat je kind ook smult van die mini-lekkernijen?

 

Lees ook:
Bristol met kinderen >

 

3. Mercado de La Ribera

 
Op zoek naar meer om je vingers bij af te likken? Struin dan met je kinderen over de enorme markt van de stad: Mercado de la Ribera, langs de rivier. Het is de grootste overdekte markt van Europa en bestaat al sinds de 14e eeuw. Je vindt er van alles: van verse groenten tot de beste vis en lokale specaliteiten. Je kunt er ook eten, want sinds een tijdje zijn er kleine barretjes toegevoegd.
 
 

4. Mirador de Artxanda

 

bilbao from above 🏙🏞💙

Een bericht dat is gedeeld door @ pinnia op

Ze zeggen altijd dat je vanuit de hoogte pas de echte schoonheid van een stad ziet. Waar of niet waar, het is zeker dat je Bilbao op z’n best ervaart vanaf het uitkijkpunt el mirador de Artxanda. Je kunt er naartoe rijden, wandelen of de funicular (kabeltram) pakken die vertrekt vanaf la Plaza del Funicular, niet ver van de mooie brug Puente Zubiri. Zonder twijfel een van de leukste dingen om te doen met je kind als je in Bilbao bent.

 

5. Rivier de Nervión

De geschiedenis van de rivier de Nervión is onlosmakelijk verbonden met de stad. Het water en de haven brachten de stad vroeger rijkdom. Maak een mooie wandeling langs de promenade of ga het water op: je kunt er suppen, een kajak huren of een mooie boottocht maken.

 

6. Vizcayabrug

Misschien nog wel leuker dan de kabelbaan: een tochtje met de zweefbrug. De brug el Puente Bizkaia, in het Nederlands omgedoopt tot Vizcayabrug, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en werd bekend als eerste zweefbrug ter wereld. Hij staat precies waar de rivier de zee raakt en verbindt de plaatsen Portugalete en Las Arenas over de Nervión. Als je de brug bekijkt, zie je misschien iets bekends, iets wat doet denken aan de Eiffeltoren. Dat kan omdat de maker van de brug, Alberto de Palacio, een leerling was van de Fransman Gustave Eiffel.

 

7. Klimbos

Even de drukke stad ontvluchten? Breng dan een bezoek aan het Forestal Park: een groot klimbos ten noorden van de stad. Kinderen kunnen er volop klimmen en klauteren en er zijn parcours in verschillende moeilijkheidsgraden.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >