6x naar een kasteel in de kerstvakantie

30.11.2020 13:52
naar kasteel in kerstvakantie kinderen uitje kidsproof Beeld: Shutterstock

Lopen over de ophaalbrug en klimmen in de kasteeltoren. In de kerstvakantie zijn deze prachtige winterkastelen een bezoekje waard volgens Kidsproof.nl.

Op lampionnentour

Diep in de kasteelkelder van Kasteel Ammersoyen mogen kinderen deze kerstvakantie zelf een lampion versieren. Leuk: je kunt de lampion daarna gelijk gebruiken tijdens de tour door de vele kasteelkamers en over de muurtrappen.

 

Middeleeuwse vorst

Als je door de prachtige balzaal van Kasteel Hoensbroek loopt, voelt het net alsof je zelf een middeleeuwse vorst bent. Dit grote Zuid-Limburgse kasteel ontdek je deze winter met de KaSpeelTocht. Help Vosje Hoen om het verloren dagboek van graaf Lothar te vinden. De omgeving is prachtig voor een wandeling, met daarna natuurlijk warme chocomel in de gezellige kelderkeuken.

 

Bibberen in de gangen

Na kerst gaat Kasteel Cannenburch in Vaassen in winterslaap. Met een gids mag je elke zaterdag tot en met maart op pad door de donkere gangen en geheime kamers van het kasteel. Spiek op plekken waar je normaal als bezoeker niet mag komen.

 

Lees ook

Nooit meer koude vingers: 5x fijne kinderwanten >

 

Als een echte prinses

Dit statige gebouw in Leeuwarden is het voormalige paleis van prinses Maria Louise en het geboortehuis van Escher. Binnen in de Princessehof vind je een museum met bijzonder keramiek en de Escherkelder met optische illusie die leuk is om te bekijken. Voor kinderen zijn er in de kerstvakantie creatieve workshops.

 

Vergeet je winterjas niet

Verwarming? Dat hadden de kasteelbewoners van het Muiderslot vroeger niet. Van 12 december 2020 tot en met 28 februari 2021 beleef je hier het winterse kasteelleven. En dat was niet altijd makkelijk. Kruip met elkaar rond een knisperend haardvuur, wikkel jezelf in een dekentje en luister naar de winterse verhalen. We duimen dat het vriest, want dan kan er geschaatst worden op de slotgracht.

 

Dwalen door de torens

De lichtjes staan aan bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. Dit sprookjesachtige kasteel en het kasteelpark worden in de wintermaanden namelijk gezellig verlicht door lampjes. Benieuwd hoe groot de kasteeltorens van binnen zijn? Kinderen kunnen mee met de Torendol rondleidingen door de torens. Op een tablet zie je in elke ruimte een bijpassend filmpje. Of doe een van de drie speurtochten door het kasteel of het park.

 

Speciaal voor Kek Mama selecteerde Kidsproof.nl deze fijne lijst met uitjes. www.kidsproof.nl is dé inspiratiesite voor uitjes met kinderen in Nederland, in alle windstreken, voor alle leeftijden en het hele jaar door. De site is handig ingedeeld per regio, zo ontdek je makkelijk welke leuke kinderactiviteiten er allemaal in de buurt zijn.