uitjes-kinderen-texe

De boottocht richting Texel is al een ervaring op zich, maar ook op het eiland zelf is er genoeg te doen voor kinderen. Van op stap met de boswachter tot zoeken naar 'Sommeltjes': in dit lijstje vind je genoeg inspiratie voor een onvergetelijke dag.

Sommeltjes zoeken

Het Sommeltjespad is een natuurpad van 1,5 kilometer door het bos. Kinderen kunnen zelf hun weg zoeken langs ‘Sommeltjes’, een soort Texelse kabouters. Dit pad is speciaal gemaakt voor kinderen van 3 tot 8 jaar, maar oudere kinderen kunnen een wedstrijd doen: wie het eerst de aanwijzingen vindt. Langs de route valt van alles te ontdekken, dus ook voor ouders is het leuk.

 

Kaarsen, papier en brood maken

Bij landgoed De Bonte Belevenis kun je zien hoe met de hand kaarsen, papier, zeep en brood worden gemaakt, daarna mogen kinderen het zelf proberen - leren ze gelijk iets over de geschiedenis van het eiland. Nog niet uitgespeeld? Dan is er ook nog een speeltuin, boerderij (met dieren), midgetgolfbaan en theeschenkerij. 

 

Vuurtoren beklimmen

De in het oog springende vuurtoren op het noordpunt van Texel mag je eigenlijk niet missen. Vanaf de omloop geniet je, op 45 meter boven zeeniveau, van een adembenemend uitzicht over de Noordzee, Vlieland, de Waddenzee en Texel zelf. Met helder weer is zelfs Terschelling te zien. Fijn weetje: van dat spectaculaire uitzicht genoten tot 2003 alleen de torenwachters. Tot 2009 was de toren gesloten en sindsdien is-ie weer open voor publiek.

met kind op texel
met kind op texel

 

Op pad met de boswachter

Speciaal voor kinderen organiseren Staatsbosbeheer en Ecomare verschillende excursies om het leven op de wadden, het strand en in de duinen te ontdekken. Ga bijvoorbeeld samen met de boswachter op zoek naar de meeuwenkolonie van De Westerduinen en leer alles over hun leefgebied. Ook leuk voor het hele gezin.

 

Zeehonden spotten op het wad

Ga op robbentocht met de Vriendschap of vaar mee met de TX10 vanuit de haven van Oudeschild - grote kans dat jullie zeehonden spotten. Maar ook de prachtige natuur en bijzondere vogels zijn de moeite waard.

 

Lekker (en veel) eten

Natuurlijk wil je na zo'n inspannende dag goed kunnen eten. En dat kan prima op Texel. Zo heeft familierestaurant Vogelhuis-Oranjerie een heerlijke kaart en is er een grote binnen- en buitenspeelhoek voor kinderen. Vanaf Strandpaviljoen Kaap Noord loop je zo het strand op - kan de een lekker ravotten terwijl de ander op de bestelling wacht. Ze hebben een apart menu voor kinderen en nog een bijkomend voordeel: ook al is het druk, het eten staat hier altijd razendsnel op tafel. Bij pannenkoekenhuis Catharinahoeve krijg je de lekkerste pannenkoeken (bijvoorbeeld in de vorm van het eiland).

 

Meer informatie of direct je vakantie boeken? Ga naar Texel.net.

 

Kek Mama samen met VVV Texel

tips-bali-met-kinderen-geweldig

Fantastisch eten, een kleurrijke cultuur, prachtige tempels en heerlijke stranden. Wij hoeven jou niet uit te leggen waarom Bali te gek is voor jou. Maar ook voor kinderen is het eiland geweldig, en wel om de volgende redenen.

Strand

Bali heeft talloze heerlijke stranden, maar eerlijk is eerlijk: vanwege de hoge golven en sterke stroming is niet elk strand geschikt voor kleine kinderen. Zo zijn de stranden van Kuta en Seminyak over het algemeen minder aan te raden voor ukkies (en niet voor niets juist in trek bij surfers). Wel fijne stranden voor een familie-relaxdagje: Sanur, Jimbaran baai, Crystal Bay en Padang Baai. Ook Nusa Dua, op het schiereiland in het uiterste zuiden, schijnt een aanrader te zijn.
 

Waterpark

Heeft je kroost genoeg van de rijstvelden en serene tempels, en hebben ze bakken energie teveel? Laat ze dan volledig losgaan in Waterbom Bali, volgens TripAdvisor het nummer 1 waterpark van Azië. Het waterpark gaat er prat op de langste glijbaan ter wereld in huis te hebben: de constrictor, een 250 meter lange glijbaan met talloze bochten, die inderdaad op een slang lijkt. Ook is er een lazy river, een attractie waarbij je waterbommen kunt afvuren en vermaken de kleintjes zich in Funtastic, het speelgedeelte voor kinderen onder de 6 jaar.
 

Monkey Forest

Het plaatsje Ubud, gelegen midden in de rijstvelden zo ver je kunt kijken, is sowieso het bezoeken waard. En niet ver van het centrum ligt Sacred Monkey Forest Sanctuary. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit een dicht bos en heeft honderden apen – grijze makaken, om precies te zijn – als inwoners. Je kunt er verschillende wandelroutes volgen en pas op als je eten bij je hebt: de brutale apen ‘beroven’ je waar je bij staat. Vinden je kinderen vast heel lollig.
 

Lees ook
Waarom reizen door Azië fantastisch is met kinderen >

 

Fijne hotels

Bali stikt van de fijne, kleinschalige hotelletjes die prima geschikt zijn voor minigasten. Zo is in Sanur La Taverna (dat klinkt dan weer niet heel Balinees, enfin) een aanrader. Dit hotel ligt direct aan het strand, heeft familiekamers tot vier personen en een babysitservice. In Ubud is hotel Alam Sari Keliki precies wat je zoekt. Rustig in de rijstvelden gelegen met zwembad, tropische tuin en familie units: twee kamers met tussendeur.
 

Ook handig

Geen zin in het gesleep met buggy, Maxi-Cosi, wipstoel, flessensterilisator, babybedje of babyfoon? Is ok he-le-maal niet nodig. Je huurt namelijk alles bij Balibaby.com. Extra handig: ze komen al het spul brengen én halen. Iets met waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan…

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste-doolhoven-voor-kinderen

Linksaf of toch rechtdoor? Hoe dan ook: laat je kinderen hun creativiteit, vindingrijkheid en richtingsgevoel ten volste benutten bij deze fijne doolhoven.

GeoFort - Herwijnen, Gelderland

Het GeoFort leert kinderen op een speelse manier omgaan met navigatie, geografie en cartografie. Er is een speeltuin, er zijn interactieve tentoonstellingen maar bovenal: verschillende doolhoven. Zo is er een Elementendoolhof waar je met een opdrachtenkaartje aan de slag gaat. De vragen gaan over water, aarde, vuur en lucht en voor elk goed antwoord krijg je een cijfer. Die cijfers vormen samen een code waarmee je uit het doolhof ontsnapt. Spannend en leerzaam.
 

Groot Twentsch Maisdoolhof - Fleringen, Overijssel

Hier zullen jullie wel even zoet zijn: dit doolhof is uitgezet op ongeveer vier hectare maïsveld. Voor de duidelijkheid: dat zijn ruim vijf aaneengesloten voetbalvelden. Juist ja – neem dus wat te drinken mee voor onderweg. De uitdaging is om door de paden te dolen terwijl jullie op zoek gaan naar de grote uitkijktoren en onderweg staan er op borden opdrachten en leuke weetjes over de Twentse natuur. Als je de toren hebt bereikt krijg je een prachtig uitzicht. Er is ook een grote speelweide, bloemenpluktuin en zandbak.
 

Doolhof Ruurlo - Ruurlo, Gelderland

Een doolhof met geschiedenis. Doolhof Ruurlo stamt uit 1891. Lange tijd was het verwaarloosd, tot het in de jaren ’80 werd gerestaureerd en in oude glorie werd hersteld. Het hof bestaat uit hagen en is onnoemlijk groot: maar liefst 8740 m2. Maar geen nood: de paden zijn zo’n 5 meter breed, waardoor de ingewikkeldheid wel meevalt en jullie heus ooit weer eruit komen. En da’s mooi, want dan kunnen jullie ook nog meedoen aan het boogschieten.
 

Lees ook
15x de leukste buitenspeeltuinen in Nederland >

 

Doolhof Het Lansingerland - Bergschenhoek, Zuid-Holland

In dit grote maisdoolhof draait het natuurlijk maar om één ding: de uitgang vinden. Zoeken, dolen en dwalen tot je ein-de-lijk eruit komt. Zijn je kinderen hiermee klaar dan kunnen ze zich een boer wanen in de koeienstal. Ondertussen snuffel jij in de biologische boerderijwinkel tussen de lokale producten. Goeie deal toch?
 

Hof van Overveld - Prinsenbeek, Noord-Brabant

Dit maisdoolhof hoort bij minicamping Hof van Overveld. En het is een uniek exemplaar: elk jaar bedenkt de eigenaar een nieuw thema waaraan een speurtocht gekoppeld wordt. Zo was vorig jaar het thema kunstschilder Piet Mondriaan. In het doolhof zitten dan een paar letters verstopt die de oplossing vormen. Vanaf half juli geopend.
 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >