bijzondere reisbestemmingen kinderen
Beeld: Unsplash

Zin in een vakantiebestemming met de kinderen die net even anders is dan anders? Denk eens aan één van deze heerlijke plekken.

1. Montenegro

bijzondere-reisbestemmingen-kinderen

Gewoon aan de Middellandse Zee, bij het Kroatische Dubrovnik naar beneden, en dus prima te bereizen. Met name het bergachtige binnenland is prachtig. Denk: zwemmen, wandelen, fietsen en raften. Leuk: aan de Tara-rivier kun je huisjes huren, maar ook het Meer van Shkodër is een heerlijke bestemming. Handig: op Nederland Wereldwijd vind je een checklist om je te helpen bij het voorbereiden van een onbezorgde reis.
 

2. Kazachstan

bijzondere-reisbestemmingen-kinderen

Het is er eentje voor de avontuurlijk ingestelde gezinnen, dit land op de Zijderoute en de grens tussen Oost-Europa en West-Azië. De hoofdstad Almaty heeft nog veel Sovjet-kenmerken: brede boulevards, classicistische architectuur en – hoera - veel parken. In Kazachstan zijn prima middenklasse hotels te vinden, maar leuker: slaap eens in een traditionele yurt. Het land is niet zo simpel te bereizen als we in Nederland gewend zijn, dus bereid je wel goed voor, om vervelende verrassingen te voorkomen. Via de app ‘24/7 BZ reis’ (voor Android én iOS) en de informatieservice van Nederland Wereldwijd kun je je aanmelden voor een automatische e-mail over je land van bestemming, zodat je altijd op de hoogte bent. Je krijgt een e-mail als het reisadvies is aangepast, en een sms bij een crisissituatie.
 

3. Japan

bijzondere-reisbestemmingen-kinderen

Japan is enorm kindvriendelijk. In de minshuku’s en ryokans – traditionele Japanse gasthuizen – slaap je traditioneel op de grond. En veel westerse hotels bieden kinderen onder de drie (soms zelfs vijf) gratis verblijf, als ze geen eigen bed nodig hebben. Rondreizen gaat er ook nog eens heel gemakkelijk; zelfs een eigen auto huren is goed te doen – maar controleer dat voor vertrek nog even.
 

4. Estland

bijzondere-reisbestemmingen-kinderen

Voor Duitse en Finse gezinnen is het een volstrekt logische bestemming. Niet zo gek, want Estland heeft veel (kleinschalige) campings en nationale parken, en het is er ook nog eens helemaal niet duur. Natuurlijk kun je er eindeloos zwemmen, fietsen en wandelen, maar de middeleeuwse hoofdstad Tallinn heeft ook allerlei musea voor kinderen. Een (goedkope) vlucht en vervolgens een auto boeken is het handigst.
 

5. West-Maleisië

bijzondere-reisbestemmingen-kinderen

Maleisië heeft alles voor een heerlijke vakantie met het gezin: stranden, jungle, en de drukte van de hoofdstad Kuala Lumpur (waar het barst van de pretparken, musea en andere kindvriendelijke activiteiten). Buitenlandse Zaken raadt momenteel aan weg te blijven uit het oosten (dus houd de app of site in de gaten), maar het westen en veel eilanden zijn veilig te bereizen. Zoals veel Aziatische landen is Maleisië erg babyvriendelijk, en zijn op openbare plekken als treinstations en winkelcentra aparte ruimtes waar je borstvoeding kunt geven. Flesvoeding? Die kun je er meestal gewoon kopen.
 

Lees ook
6x de leukste (reis)spelletjes voor op vakantie >

 

Zo voorkomt de redactie van Kek Mama vervelende verrassingen op reis
 

Redacteur Yvonne, moeder van Malou (7) en Daniek (5): “Italië vergt één goede voorbereiding: het inpakken van liters zonnebrandcrème en muggenspul. Vrijwel elk stadje is idyllisch en de Italianen zijn o zo dol op kinderen. Die blonde bloedjes van ons krijgen alle aandacht. En ijs. En pizza. What else?!”
 

De jongste zoon van redacteur Jorinde was tien maanden, toen ze er in Zuid-Korea achter kwam dat ze daar nauwelijks babyvoeding verkopen. “Met rijst en verse groenten kwamen we een heel eind, maar wat was ik blij dat ik hem nog twee keer per dag aan de borst kon leggen voor wat voedingsstoffen. Voordeel: hij is tot op de dag van vandaag dol op Aziatisch eten.”
 

Chef redactie Mariette Middelbeek gaat het liefst met man en kinderen (3 en 1) naar Spanje: “Het weer, de mensen, het eten – alles is er fijn en relaxed en zelfs de kinderen nemen meteen een Spaans ritme aan als we er zijn, inclusief lange siësta. Alleen de reis ernaartoe… Eén keer gingen we met de auto, twee dagen, en ik werd knettergek. Dit jaar ga ik me veel beter voorbereiden: elk uur een cadeautje, iPads vol filmpjes en heel, heel veel ander vermaak…”
 

Laura, marketingmanager en moeder van Mels (1), stippelt haar reis door Kroatië van tevoren al uit: “Omdat wij nooit naar één plek gaan. Boeken we meteen de meeste accommodaties en bekijk ik uitgebreid de weersvoorspelling en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik neem ook altijd een medicijnkit mee. Voor Mels controleer ik wat er te eten is, of er luiers zijn en dat soort spul. In Azië kwam ik er bijvoorbeeld achter dat zwemluiers onbetaalbaar zijn, dat laat ik me niet nog een keer gebeuren.”
 

Redacteur Anne bereidt steeds minder voor, wanneer ze met man en dochter (3) naar Spanje gaat: “Toen onze dochter nog een baby was, propte ik de koffer vol met pampers, melkpoeder en potjes Olvarit. Nu ze ouder is, scheelt dat een hoop voorbereidingen en gesjouw. Ik ben alleen de laatste keer wel haar favoriete knuffel vergeten - die lag nog op de eettafel, zo bleek achteraf. In zo’n toeristische prulwinkel koos ze toen een harige spin - eigenlijk een hondenspeeltje - als vervanger uit. Ach ja.”

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

te doen kinderen Texel
Beeld: Unsplash

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers.  Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

 

goedkope-gratis-uitjes-kinderen

Dat je aan een gezellige dag weg met kinderen echt geen bakken geld hoeft kwijt te zijn, bewijzen we met onderstaand lijstje: negen low budget (en soms zelfs gratis) uitjes met kinderen.

1. Open dagen


Houd de lokale krant goed in de gaten (gratis bij je in de brievenbus of kijk op internet in de agenda van zo’n krant) voor open dagen van bedrijven en instellingen. Zo is er geregeld een open dag in het ziekenhuis, een bakkerij of bij de brandweer bijvoorbeeld. Vaak zijn deze dagen volledig ingesteld op kinderen of zijn er speciale kinderactiviteiten.


 

2. Kinderboerderij


Knuffelen met geiten of konijnen aaien: altijd leuk. Vaak hebben kinderboerderijen ook een speeltuin, dus is je kind alle dieren even beu, kan-ie gewoon in de touwen gaan hangen. Inspiratie nodig? Wij hebben de 8 leukste kinderboerderijen in Nederland voor je op een rij gezet.

 

Lees ook
9x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

3. Geocoaching


Het enige wat je nodig hebt: een smartphone met de Geocoaching-app of een GPS. Samen met je kind ga je op zoek naar schatten (zogenaamde geocaches). Er zijn meer dan 2.8 miljoen geocaches verstopt, verdeeld over 180 landen. De kans dat jullie een schat vinden, is dus heel groot. Hoe het precies werkt? Bekijk onderstaande video en je bent meteen verkocht.


 

4. Bezoek Ikea


Wat? Ja hoor. Ideaal op een regenachtige dag. De kinderen kunnen zich uitleven in Smalland en als ze daar klaar zijn, kunnen ze alle banken uitproberen. Hebben jullie honger, dan is er ook voor drie keer niets een lunch te krijgen. Loop trouwens niet met een volle tas de deur uit, want dan heeft die dag je alsnog veel knaken gekost ;).


 

5. Wandelen of fietsen


Niets lekkerder dan een goede wandeling of fietstocht maken door de natuur. Je kind leert nog wat van alle bloemen- en insectensoorten en jij kan een frisse neus halen. Hebben jullie een openbare speeltuin in de buurt, dan kunnen jullie daar even pauzeren of fiets langs de plaatselijke snackbar om een ijsje te halen. 
 

 

6. Vliegtuigen spotten


Kost je (naast benzine- of reiskosten) helemaal niets en kinderen zijn hier dol op. Neem een verrekijker mee, check Vliegtuigspotter.nl voor de actuele start- en landingsbanen, spottersplaatsen en routebeschrijvingen en je hebt gegarandeerd een leuke dag. Neem je eigen eten en drinken mee om het écht low budget te houden.

 

7. Bloemen plukken

Niets leuker dan verrast worden met een mooie bos bloemen. Niet uit de winkel, maar geplukt door je eigen kind, in een pluktuin. Voor de leukste pluktuinen in Nederland moet je hier zijn.

 

8. Middag strand

In het zand spelen, vliegeren of uitwaaien: het strand is altijd een goed idee. Helemaal met deze 9 strandspelletjes met kinderen (waarvoor je niet hoeft te sjouwen).

 

9. Speurtocht

Ga het park of het bos in en houd samen met je kind een speurtocht. Met de app ‘Troovie’ stippel je zelf heel simpel een speurtocht. De app is gratis te downloaden in de App store en Google Play, maar voor grotere speurtochten moet je een bijdrage betalen.

 

Meer low budget uitjes met kinderen vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >