Yolanthe: ‘Als ik mijn leven in twee woorden zou moeten omschrijven is dat: ‘geordende chaos”

26.05.2023 19:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (7) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en carrièrevrouw.

“Today is going to be awesome. I got this.” Het is maandagochtend en onderweg naar school spreken Xess en ik elkaar moed in met inspirerende spreuken. Ons favoriete momentje van de dag. Een uur nadat ik hem op school heb afgeleverd sta ik op twaalf centimeter hoge hakken en een rode haute-couturejurk te performen op de filmset. Als ik mijn leven in twee woorden zou moeten omschrijven is dat: ‘geordende chaos’.

Op nummer één

Mijn carrière is belangrijk voor mij, maar het moederschap staat altijd op nummer één. Xess en ik hebben een bijzondere band en zijn super close, mede doordat ik single moeder ben waardoor wij altijd samen zijn.

“Ons favoriete momentje samen is de ochtend”

Ons favoriete momentje samen is de ochtend. Vanochtend hebben we gezonde pannenkoekjes met fruit gegeten en gepraat over onze dromen. Xess droomde dat hij zeven hondjes uit het asiel had opgehaald en mama dat helemaal geen enkel probleem vond!

Ik vind het belangrijk dat Xess het leven en alles wat er op zijn pad komt positief benadert. Laatst waren we samen op het strand aan het wandelen. Ik raakte beetje verdwaald in mijn gedachten en plots zei Xess tegen me: “Mam, life is beautiful, we got this.” Dat raakte me zo. Xess heeft een heel bijzonder zieltje.

Lees ook – Lente (48) is bewust alleenstaande moeder: ‘Geen kinderen krijgen was geen optie voor mij’ >

De wereld aankunnen

Soms valt de combinatie single moederschap en een carrière mij zwaar. De afgelopen weken werkte ik mee aan een Amerikaanse film. Een opnamedag duurt soms wel zestien uur, en daarnaast moet ik veel teksten uit mijn hoofd leren, sporten om fit te blijven en voldoende rust nemen. Dan is het moeilijk om een goede balans te houden.

“Vroeger zei mijn moeder altijd tegen mij: ‘Je kunt alles, zolang je er maar in gelooft en je best doet.'”

Mijn vrije uren wil ik zo veel mogelijk met Xess doorbrengen. Moe zijn hoort er dan bij. Ik weet dat het na een paar weken hard werken en weinig slaap weer wat rustiger wordt, maar ik wil Xess heel graag meegeven dat hard werken zijn vruchten afwerpt. Vroeger zei mijn moeder altijd tegen mij: “Je kunt alles, zolang je er maar in gelooft en je best doet.” Deze les probeer ik ook aan Xess mee te geven. Blijf dromen en geloof in jezelf. Dan kun je de wereld aan.

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2023, verkrijgbaar in de winkel vanaf 30 mei.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.