‘Ik heb geleerd dat perfectie niet bestaat’

05.08.2023 08:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (7) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en ­carrièrevrouw.

Jezelf mooi en sexy voelen begint bij jezelf. Wanneer je de liefde en acceptatie vindt in jezelf, heb je de bevestiging van anderen niet nodig. Wel hebben we continu dat stemmetje dat ons anders wil doen geloven, maar feit is dat wij vrouwen zo krachtig zijn. Als we ons zelfverzekerd voelen, stralen we een energie uit die iedereen aantrekt. Hoe we er ook uitzien.

Zelfbeeld

Niet altijd ben ik zo zelfverzekerd geweest. De media hebben mij als zestienjarig meisje dat net begon met acteren best onzeker gemaakt. Ik was destijds nog niet zo bezig met mijn uiterlijk. Toch kreeg ik veel opmerkingen over mijn bolle wangen, rondingen, heupen en billen. Nu zou je die opmerkingen niet snel meer horen, maar toen was heel slank de mode.

Wanneer je iets vaak hoort, begin je dat op een gegeven moment te geloven. Opeens kwam dat besef over uiterlijk en dat maakte mij onzeker. Ik droeg spijkerjasjes en hoodies om mijn middel om mijn billen te bedekken. In de loop der jaren heb ik daar wel een dikkere huid van gekregen. Ik heb geleerd dat perfectie niet bestaat, maar perfect imperfect wel. Dat vind je in zelfliefde en -acceptatie en straal je uit naar buiten.

“Wanneer je iets vaak hoort, begin je dat op een gegeven moment te geloven”

De rust en liefde in mezelf heb ik gevonden in mijn levensstijl. Gezond eten, sporten en mediteren zorgen ervoor dat ik me fit, gelukkig en zelfverzekerd voel. Via mijn merk Cabau Lifestyle hoop ik vrouwen te inspireren om hun kracht te vinden in hun eigen unieke zelf, zonder verwachtingen of perfecties van buitenaf.

Het beste in jezelf zien

Mijn zwangerschap van Xess heeft me wel heel anders naar mijn lichaam doen laten kijken. Dat het compleet veranderde deed me niks, het enige wat uitmaakte was de gezondheid van de baby. Wij vrouwen zijn in staat een kind op de wereld te zetten, zorg te dragen voor ­anderen, onze doelen na te jagen. Dat is voor mij het ultieme teken van schoonheid.

We focussen ons vaak op ons uiterlijk, en vooral op de meningen van anderen, terwijl dit er helemaal niet toe doet. Je gelukkig voelen en gezond zijn is veel belangrijker. En als je daarbij ook nog eens anderen kan inspireren het beste in zichzelf te zien, dan is het cirkeltje wat mij betreft rond.

Yolanthe zet zich met haar stichting Free A Girl in om kinderen in een veilige wereld te laten opgroeien, zonder seksuele uitbuiting. Wil jij een steentje bijdragen? Koop dan de Cabau X Free A Girl Hoodie en strijd mee.

Dit artikel staat in Kek Mama 08-2023, verkrijgbaar in de winkel vanaf 1 augustus.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.