Martine: ‘Wanneer ben je nou de ergste asshole parent, als je het verbiedt of als je zwicht?’

06.04.2024 06:05
Beeld: Getty Images

Marjolein en Martine wonen meer dan 10.000km van elkaar en hebben samen een bedrijf. Marjolein woont in Rotterdam met haar man en twee dochters (12 en 10 jaar), Martine woont in Kuala Lumpur met man en zoon (9) en dochter (6).   

Deze keer appen Marjolein en Martine over een leeftijdsgrens voor smartphones.

19.00 Heb jij gehoord wat er in Engeland aan de hand is?? 

19.01 Hele movement om de smartphone pas vanaf 16 jaar in het leven van een kind te brengen. En wat denk je? 64% van de Britten is het hier mee eens!

19.02 Wat zou dit in Nederland zijn denk je?

19.12 Jaaa, goede.. Ik denk stiekem ook wel hoger dan je zou verwachten.

19.15 Ik had het erover met een vriendinnetje in Londen en vertelde haar dat we in NL mooie campagnes hebben over het gedrag en telefoons. En dat die komen van bedrijven zoals KPN en Interpolis. Is er dus niet in de UK.. 

19.16 Ze zetten in de UK vooral in op nieuwe wetten, geen telefoons meer toestaan op scholen. De Fransen kwamen daar een paar jaar geleden al mee. 📵🥐

19.17 Komt nu ook op in de US, en China wil kinderen tot 16 jaar nog maar 1 uur schermtijd per dag geven..  Gamen mogen Chinese kiddo’s alleen in het weekend, max 3 uurtjes. 

19:18 En ze hebben daar Douyin, met content over astronauten en concertpianisten en topschakers en wiskundig genieën – net wat anders dan de ‘extreem-hete-chips-eet-challenge’ zeg maar… 😩

19.19 O ja en na 10pm gaan daar de mobieltjes daar toch sowieso op zwart zodat ze goed slapen? Toch fijn een overheid die met de ouders meedenkt 🤪

19.19 Maar toch vraag ik mij af waarom de focus alleen ligt op wat niet mag en niet hoe het ook wél kan.. 

19:20 In Nederland is het mobieltjesverbod geen wet maar een advies, dus hier kan alles, vrijheid blijheid 🤓

19.20 Het gaat er denk ik vooral ook om wat ze dan doen op die telefoon. Ik bedoel, het idee is dat ze bereikbaar zijn.. 

19.25 Ja daar zit de crux – als ze nou eens gingen bellen met elkaar – dat is geen schermtijd. Maar dat doen ze niet, ze snappen en appen alleen. 

19:26 En wij lieve ouders zwichten voor de peer pressure “maar mama, IEDEREEN ZIT OP SNAP 😭🥺😬!!” En dan helpen wij ze vervolgens als moeder van het jaar aan hun kersverse social media accounts, terwijl ze daar volgens de regels van SnapChat en TikTok zelf helemaal nog niet oud genoeg voor zijn.

19.27 “Dan moet je even een ander jaartal invullen lieverd, dan lukt het wel!” 🤡

19:28 Punt is natuurlijk dat niemand die leeftijd controleert.. 🙈🙈

19.29 Ze zijn er wel mee bezig hoor, leeftijdsverificatie. Maar is een lastig probleempje want om nou je paspoort naar TikTok te sturen is ook weer zoiets.

19.29 Ik vroeg aan E wat ze hiermee doen in de klas.. Zo’n beetje heel groep 7 zit op SnapChat – dus kids van 10 jaar op een app voor 13 jaar en ouder. 

19.30 😫 Catch 22… Je kan het dus niet goed doen hè? Wanneer ben je nou de ergste asshole parent, als je het verbiedt of als je zwicht voor de groepsdruk en ze er dan toch maar op laat…? 🤷‍♀️

Hoe gaat jouw kind om met de mobiele telefoon? Lees erover op ChatLicense, een app waarmee je samen met je kind de online wereld op een leuke en handige manier leert kennen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.