Johanna: ‘Wat een feest! Je hebt vrijheid en mag weer vissen in die immense zee’

05.04.2024 06:05

Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.

“Als gescheiden moeder moet je opeens kijken naar wie je bent en wat je wilt in het leven. Je mag aan de slag met terugblikken op wat je ervaren hebt in het leven, hoe je dat gevormd heeft en waar je eigenlijk naartoe wilt, moet en kan.

Zoek ik wel iets?

Een deel van jezelf wat nu bij je hoort en waar je niet om heen kan is dat je nu single bent. Met alle beelden en verwachtingen die daarbij horen. Wat een feest! Je hebt vrijheid gekregen en mag weer vissen in die immense zee. Je kan immers een onbeperkte hoeveelheid aan datingapps downloaden en dan is, volgens de makers van die apps, succes gegarandeerd. Maar succes voor wat? Wat is het eigenlijk dat ik zoek? En zoek ik daadwerkelijk wel iets?

Lees ook – ‘Ineens verscheen het hoofd van een getrouwde schoolpleinvader op Tinder’

Ideaalbeeld

Als ik het vergelijk met voordat ik mijn ex ontmoette, voel ik me wezenlijk anders als ik naar mijn datingwensen kijk. Toentertijd voelde ik een druk, een drang om het ideale plaatje te creëren. Net zoals mijn ouders dat hadden. Ik moest van mezelf een man vinden, een huis kopen, trouwen, kinderen krijgen en dan lang en gelukkig samen zijn. En dit het liefst voor je dertigste: dat was hét idee.

Je gaat op zoek naar de man die voldoet aan jouw ideaalbeeld. Kan hij voor mij en kinderen zorgen? Is het een gezinsman? Als ik er nu op terugblik was ik eigenlijk niet bezig met wat ik nodig had in een partner, maar wat volgens het ideaalplaatje zou kloppen.

Lees ook – “Ik blijf lekker single’, dacht ik. Tot ik op kerstavond hoteldebotel verliefd werd’

Checklist

Iedere keer als ik uit ging, zocht ik naar een man die aan al die eisen voldeed. In mijn hoofd vinkte ik die checklist af. En jawel: op een gegeven moment vond ik die ideale man. We bouwden samen een leven op, trouwden, kochten een huis, namen een huisdier en kregen twee prachtige kinderen. We hadden alles.

Als je alles hebt, moet je kritisch kijken of dat eigenlijk nog is wat je wilt en wat je nodig hebt. Is die ander echt een match? Past die persoon bij wie jij op dat moment bent? In dat geval kun je elkaar opnieuw vinden. Zo niet, dan klapt het.

Anders single

Alles ontplofte in mijn gezicht. Nu ben ik dus weer single, maar niet zoals voorheen, ik ben anders single. Het is namelijk zo dat ik niet meer op zoek ben naar die ideale partner die voldoet aan dat perfecte plaatje. Dat heb ik al gehad, en de druk is van de ketel.

Daarnaast ben ik een ander persoon. Ik heb geleerd dat mijn gevoelens en gedachten belangrijk zijn. Ik schat mijzelf naar waarde en ik merk dat daar mijn vernieuwde checklist ligt. Als ik nu iemand tegenkom vraag ik mezelf af of diegene mij volledig ziet. Wordt diegene enthousiast door hoe ik doe en wie ik ben? Accepteert en waardeert hij of zij mij?

Lees ook – Mama is aan het daten: ‘Ik heb elke week een andere papa’

Door deze checklist ervaar ik rust. Als iemand nu afhaakt, vind ik dat niet erg. Ik heb mijn portie huisje boompje beestje al gehad. Nu gaat het helemaal om mijzelf en iemand die mij niet wilt, is gewoonweg niet voor mij.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.