Suzanne: ‘Moedermaffia klaar? Zij is mijn favoriete kind’

21.04.2024 08:00

Suzanne is samen met haar man Guido en moeder van drie meiden. Lou, Keet en de kleine (ukke)Puk. Om de week schrijft ze over het moederschap en haar tikkeltje chaotische huishouden met liefdevolle grenzen. Van dansen, tot zingen en veel glitterlijm. Veel kan en mag. Suzanne bekijkt de wereld met een open blik en schuwt niet om eerlijk te zijn over het moederschap. Bovenal probeert zij ook weer gewoon Suus te zijn.

“Oei, onderwerpje hoor: het favoriete kind. Mag dat? Kan dat? Of is dit echt volstrekt tegen alle wetten van de natuur in. Het is niet zo dat je daarmee zegt dat je je andere bloedjes bij het grofvuil zet toch? Maar toch zal je het bijna nooit echt uit iemands mond horen komen. 

Hier slaapt het favoriete kind

Wat voor ontaarde moeder ben je als je letterlijk zegt dat je een favoriet kind hebt? Je kan het denken, je kan er misschien een ieniemienie beetje naar handelen, maar ik zou het niet op de slaapkamerdeur van je kroost zetten: hier slaapt het favoriete kind.

Laten we eerlijk zijn. Mocht je zo gezegend zijn zoals ik, en meerder kinderen op de wereld hebben gezet, dan zou het toch zo kunnen zijn dat je op een bepaald moment met een van je kinderen ietsjes meer levelt dan met de ander(en). Het is toch ook zo dat er in het dagelijkse leven mensen zijn waar je meer mee klikt? Zelfs binnen de familie is dit mogelijk.

Lees ook – ‘Grootouders, laat nooit merken wie jouw favoriete kleinkind is’

Je eigen vlees en bloed

Mensen vinden het uiterst normaal om te pas en te onpas hun ongenoegen te uiten over familieleden. ‘Je familie kies je niet, die heb je nu eenmaal.’ Ook onder broers en zussen zal er een lichte voorkeur zijn. Dat verkondigen mensen toch ook open en bloot? Toch ligt dit anders. Je hebt immers niet je broer of zus negen maanden in je lijf gehad om tot een prachtig eindproduct met jouw genen te creëren. En daar zit het hem nou net, het is van jou, je eigen vlees en bloed.

“Zou ze dan toch verwisseld zijn die ene nacht in het ziekenhuis?”

Uniek in eigen soort

In mijn geval zijn mijn meiden allemaal uniek in eigen soort. Want ik kan je een ding beloven, mijn kinders zijn alle drie anders, heel anders. Het is dat ik de waarheid weet van hun ontstaan, maar ik geloof best dat er mensen zijn die hier lichte twijfels bij hebben. Waar ik bij twee van de drie dochters wel wat karaktertrekjes en eigenaardigheden van mij en mijn man bespeur, is er een waarin ik niks van mijzelf herken. Zou ze dan toch verwisseld zijn die ene nacht in het ziekenhuis? 

Haar kijk op de wereld

Juist omdat ik niets herken, maakt dit haar op dit moment interessant voor mij. Haar kijk op de wereld, de manier waarop ze onbevangen door de straat huppelt en haar bizarre, soms onverstaanbare, uitspraken. Ze is vrij kieskeurig in wie ze in haar hart sluit en slikt zeker niet alles voor zoete koek. Aards lui, heeft nu en dan een emotionele lockdown en slaat ongeveer 30 procent op van wat haar wat haar wordt opgedragen. Deze vlinder is geen haantje de voorste, heeft geen slechte vezel in haar lijf, deelt alles wat ze heeft en heeft fantasie voor tien kinderen tegelijk. 

Lees ook – Lara over haar dorp: ‘It takes a buurt in Nieuwkuijk to raise a child’

De loedermoeder die ik ben

Voel je ‘m al aankomen? Dit meisje is heel lastig te peilen, wordt vast en zeker als bijzonder bestempelt op school, want tja ze is eigengereid. Desondanks lopen veel mensen met haar weg. Waarom mag iedereen dit dan wel vinden en zeggen en mag jij als moeder alleen maar stilzwijgend toekijken? Ben ik daardoor een slechtere moeder voor mijn andere kinderen? Die hebben hun vader toch?

Grapje natuurlijk, maar ik zeg niet dat ik hun minder lief heb. Ik zeg alleen maar dat dit ontwapende meisje op dit moment het meest mijn interesse wekt. Misschien juist omdat ik niks herken van mijn eigen karakter. Wat gaat er om in haar koppie? Wat schuilt er achter die grote blauwe kijkers? Het intrigeert mij zo, en wie bepaalt dat ik dit dan niet mag delen met de wereld? Ik doe het toch, de loedermoeder die ik ben.

Moedermaffia klaar?

Moedermaffia klaar? Komt ie… Zij is op dit moment mijn favoriete kind. Niks ten nadelen van mijn andere producten.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.