‘Twaalf minuten per week?!’ is mijn reactie als mijn man dít experiment voorstelt

23.08.2023 18:31
Sanne Akkerman Fotografie: Nine IJff

Sanne is bekend van haar sketchvideo’s op haar Instagramkanaal @laviesanne. Ze is moeder van James (8), Isé (5) en Amélie (1).

“Twaalf minuten per week?! Tien graden?! Ja daaag!” is mijn reactie als mijn man voorstelt om, bij wijze van experiment, een heel koud bad te nemen ’s ochtends. “Ik ben gekke Henkie niet”, klappertand ik bij de gedachte aan deze zelfkastijding. Er borrelt al iets van een paniek­aanvalletje in mijn binnenste. “Nee, mij krijg je niet zover.”

Koud bad

Ik dacht even terug aan het zwembad bij ons vakantieadres dat ik al aan de frisse kant vond met 22 graden. Laat staan als er nog eens twaalf graden af gaan, brrrr. Ik lees de teleurstelling van zijn gezicht af.

“Je kunt het toch proberen, schat? Zie het dan als een leuke gezamenlijke uitdaging. We gaan gewoon om en om in dat water. De stressreactie die het veroorzaakt schijnt supergoed te zijn voor je immuunsysteem en je bloedsomloop. En, niet minder belangrijk, je begint dan energieker aan de dag, en dat is dan in jouw geval weer mooi meegenomen gezien jouw gemoedstoestand soms in de ocht…”

“Ja ja ja, laat mijn ochtendhumeur er even buiten, wil je! Nogmaals, ik pieker er niet over.”

De dag beginnen

Afijn, dat gesprekje was twee maanden geleden en geloof het of niet: inmiddels zit moeders drie ochtenden in de week een paar minuten tot haar nek flink te zijn in een stervenskoud bad.

De eerste keer sprong ik de badkuip alweer uit toen ik tot mijn knieën in het water stond. Godalle­machtig wat een straf. Maar stiekem was ik wel benieuwd hoe mijn lichaam zou reageren op die kou, en een beetje extra energie in de ochtend kon toch zeker ook geen kwaad?

“Als je de dag met iets oncomfortabels begint en dat weet te trotseren, geeft je dat een enorme boost.”

Wat schetst mijn verbazing, zo erg is het dus niet! De eerste seconden schrik je je wel even de tandjes, maar na een minuut kan je lichaam prima met de kou omgaan. En, het klopt dus echt: als je de dag met iets oncomfortabels begint en dat weet te trotseren, geeft je dat een enorme boost.

Als mijn buurvrouw langskomt kan ik het niet laten erover te beginnen. Ik vertel haar dat het me zo goed bevalt, die kou opzoeken ’s ochtends. “Zou dat nou niks voor jou zijn, Mel?” vraag ik. Op haar gezicht zie ik een mengeling van verbazing en afkeer. “Leuk voor jou dat je er zo content mee bent San, maar daar begin ik echt niet aan hoor!”

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.