Remy Bonjasky: ‘Trouwen, is dat nog wel van deze tijd?’

04.11.2021 05:32
Remy Bonjasky 1

Remy Bonjasky is getrouwd met Renate Goet. Remy heeft zonen Cassius en Dean uit eerdere relaties, samen hebben ze dochter Skye. Elke maand deelt Remy zijn belevenissen.

Trouwen. Elkaar het jawoord geven. Elkaar beloven dat we altijd bij elkaar blijven. Wat is dat nou eigenlijk en waarom doen we het nog? Want is het nog van deze tijd? Doen we het omdat we de bevestiging willen, is het onzekerheid, is het om de liefde en trouw te bezegelen, doe ik het voor mij, voor haar of voor ons? Ik weet het eigenlijk niet.
 

Op het eerste gezicht

Ik wilde meteen trouwen met mijn Renate toen ik haar zag. Liefde op het eerste gezicht noemen ze dat, maar wanneer is het het beste moment om haar ten huwelijk te vragen? Direct na de eerste kus, misschien na de eerste keer seks, nadat je de beproeving van een vakantie hebt meegemaakt, wanneer je gaat samenwonen of nadat je eerste kind is geboren? Een samenlevingscontract volstaat toch ook gewoon, want vóór het trouwen hou ik 100 procent van mijn Renate, maar na het trouwen wordt het echt niet 101 procent, toch? Of wel?

Het fenomeen trouwen fascineert mij omdat bijna 40 procent van de huwelijken strandt. Toch zijn er elk jaar weer mensen die erin trappen. Soms zelf meerdere keren. We blijven met z’n allen het ideaalbeeld nastreven van het samenzijn met een en dezelfde partner totdat we overlijden.
 

Lees ook
‘Geniet van je sportende kind, maar bemoei je er vooral niet mee’ >

 

Een poging wagen

Het is een mooie gedachte, die we van jongs af aan meekrijgen door sprookjes, films, boeken, tv-programma’s en van sommige papa’s en mama’s die deze gedachtegang graag door zien vloeien naar hun kinderen. Ik heb zelf ook de standaardwegen bewandeld van verliefd worden, samenwonen, kindje krijgen, samenwerken, om haar hand vragen en trouw zweren. Ik hóéfde niet met haar te trouwen, maar ik wílde met haar trouwen. Omdat ik geloof in het bij elkaar blijven en het oud worden met dezelfde partner.

Feit is wel: soms moet je vaker een poging wagen voordat je succes hebt. Dat geldt voor heel veel dingen in het leven en zo ook voor de liefde tussen twee mensen.

Remy en Renate zijn 11 september getrouwd in Italië, aan het meer van Lago d’Orta.

 

Deze column staat in Kek Mama 13-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.