‘Pas na mijn scheiding werd ik voor het eerst in mijn leven echt verliefd’

07.10.2021 14:36
na scheiding voor eerst verliefd Beeld: Shutterstock

Vier jaar na de scheiding van Pleun (44) is ze voor het eerst in haar leven pas echt verliefd. ‘Dit lijkt in de verste verte niet op wat ik tot nu toe wist van de liefde.’

Feit: tussen de tien en twintig procent van de stellen met kinderen gaat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek binnen vijftien jaar uit elkaar. Maar: dat zijn er nog altijd minder dan stellen zonder kinderen. Gehuwden blijven iets vaker samen dan ongehuwden, en hoogopgeleiden meer dan laagopgeleiden.

Niet dat die cijfers opgingen voor Pleun (44). Vier jaar na haar scheiding is ze voor het eerst in haar leven pas echt verliefd.

Veilige keuze

“De liefde voor de vader van mijn kinderen was iets wat gestaag groeide. Ik kende hem van de middelbare school en we hielden contact tijdens onze studies. Pas toen onze relaties tegelijk stukliepen, groeide er meer tussen ons. We dachten over zo veel dingen hetzelfde. Hij had een stabiele baan en inkomen, ik freewheelde met mijn eigen bedrijfje. Met hem zou ik nooit voor verrassingen komen te staan, dacht ik. Een veilige keuze, meer ingegeven door ratio dan door vlinders, al hield ik oprecht van hem. Maar zoiets is natuurlijk nooit een lang leven beschoren.

Tegen de tijd dat onze kinderen zeven en vier waren, werd ik gek van het feit dat we weliswaar een geoliede machine, maar geen warm gezin waren. Mijn ex was voor mij een huisgenoot, onze agenda was een uitonderhandeling van wie ‘aan de beurt was’ voor wat. De dag dat we de knoop doorhakten te scheiden, was ik opgeluchter dan toen bleek dat het zakken voor mijn eindexamen havo een rekenfout bleek, en ik toch geslaagd was.”

Liefde op het eerste gezicht

Paul was bepaald geen onderdeel van haar planning toen ze hem tijdens een balletvoorstelling tegen het lijf liep. “Het was liefde op het eerste gezicht. Dat bestond dus toch. Hij was er voor de voorstelling van zijn dochters, even oud als de mijne, en was ook net gescheiden. Zou dat normaal gesproken misschien hét recept zijn voor een gebroken hart (moet niet iedereen eerst zijn scheiding rustig verwerken?), met hem voelde het direct alsof we elkaar al ons hele leven kenden.

Lees ook
Seks na de scheiding: ‘Een erotisch appje krijgen terwijl je in de speeltuin staat, het blijft raar’ >

‘Wij kloppen gewoon’

Nu, na ruim een jaar, ontstaan wel de eerste haarscheurtjes in ons geluk. Zo blijkt hij een voorliefde te hebben voor stripboeken – zó kinderachtig – en is zo gestructureerd dat ik er nerveus van word. Maar ik lach erom, omdat het basisgevoel voor hem zo ontzettend ‘oer’ is. Wij kloppen gewoon; daar kan ik heel wat bij verdragen.”

De wetenschap lijkt Pleun te ondersteunen. Hoe meer oxytocine je aanmaakt tijdens je verliefdheid – meer bij liefde op het eerste gezicht dan wanneer de liefde min of meer ‘gepland’ is – hoe groter de kans van slagen van de relatie. “We wonen niet samen, maar we gaan niet slapen voordat we elkaar aan de telefoon welterusten hebben gekletst. Dit lijkt in de verste verte niet op wat ik tot nu toe wist van de liefde, dus no way dat ik dat ooit nog laat gaan.”
Dit verhaal heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.