‘Meedoen is belangrijker dan winnen? Niet in huize Bonjasky’

03.08.2021 09:43
Remy Bonjasky

Remy Bonjasky woont samen met Renate Goet, zonen Cassius en Dean uit eerdere relaties en dochter Skye. Elke maand deelt Remy zijn belevenissen.

Ik heb erg uitgekeken naar deze sportzomer. Als sportliefhebber kijk ik graag toernooi na toernooi in verschillende disciplines of takken van sport. Eerst werden we deze zomer getrakteerd op de winst van atlete Sifan Hassan bij de Diamond League, de dames hockey en de heren die Europees kampioen zijn geworden. Allemaal topprestaties van Nederlandse bodem.

Uiteraard heb ik ook het Nederlands elftal op de voet gevolgd. Voetballen is toch mijn oude liefde en ik kijk het graag. Ik heb tot mijn zestiende heerlijk gevoetbald als verdediger. Toen brak ik mijn linker scheenbeen en waren mijn ambities om de beste te worden vervlogen. Bij het breken van mijn been dacht ik meteen: wat een agressieve sport, dat voetballen. En toen ben ik maar gaan kickboksen.
 

Lees ook
5x leuke sporten voor kinderen vanaf 8 jaar >

 

Sportfanaat

Dan hebben we ook nog de Olympische Spelen. Wat wil een sportfanaat nou nog meer? Nog meer tv’s en sportkanalen in huis, dat is wat ik wil! Deze liefde voor sport zit diepgeworteld in mijn DNA en ik heb gemerkt dat dit door is gevloeid naar mijn gezin. We weten niet beter dan dat we sport voelen en sport kijken, maar wat is nou leuker dan zelf sport beoefenen? Renate kickbokst, doet aan hardlopen en aan circuittraining, Dean voetbalt bij FC Volendam (onder dertien) en doet ook aan kickboksen, Cassius speelt bij Apollo en is afgelopen week geselecteerd voor het Nederlands elftal (onder achttien). En ook hij doet aan kickboksen.

Skye is nog maar vier, maar als ik zie hoe gedreven ze nu al is in het dansen, zingen en het willen winnen van elk spelletje dat ze doet, denk ik dat het niet anders zal zijn dan bij haar broers. O ja, en ze doet – het zal geen verrassing meer zijn – ook aan kickboksen.
 

Meedoen in leuker dan winnen

De gedrevenheid en de wil om te winnen van de kinderen komt niet van een vreemde kan ik wel zeggen, maar als tijdens een potje mens-erger-je-niet het bord door de woonkamer vliegt, moet ik soms wel denken aan de olympische gedachte ‘meedoen is leuker dan winnen’ – maar niet in huize Bonjasky.
 

Deze column staat in Kek Mama 10-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.