Patricia krijgt het aan de stok met relatietherapeut: ‘Wat weet zij over ons seksleven?’

02.07.2021 04:52

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

We hebben er nu zo’n zes keer op zitten. Relatietherapie. Onze vrienden weten ervan en met gepaste trots vermeld ik er dan bij dat het eigenlijk precies hetzelfde is als het nemen van een coach, maar dan voor je relatie. Deze sub liner komt voort uit het feit dat ik er wel open over ben, maar geen zin heb in te veel vragen. Want als je het woord relatietherapie uitspreekt dan vertrekken de meeste gezichten meteen: standje hoofd iets schuin en een medelevende blik. En als ik dan het coach-excuus erin gooi, zie je toch een soort opluchting.

De mensheid is er nog niet aan toe om het principe te omarmen: er wordt vaker eerst een tantracursus geprobeerd voordat men beseft dat af en toe praten op beleefde toon een simpele, maar effectieve reset is voor je relatie.
 

Keeping Up Appearances

Waar wij tegenwoordig kijken naar ‘Keeping up with the Kardashian’s’, keken mijn ouders vroeger naar ‘Keeping Up Appearances’ met Mrs. Bucket. Onze relatietherapeut vergelijkt onze relatie met die van het Engelse echtpaar. ‘Jullie zijn namelijk het klassieke voorbeeld van een relatie die scheef is gegroeid als het gaat om dominant gedrag. De vrouw is vaak té dominant en de man volgt daarin. En tja, dan gaat alle seks er ook uit…’

Holy. Híer had ik niet voor getekend. Wat weet zij over ons seksleven?

Ik gooi mijn armen over elkaar en steek mijn gesloten houding niet onder stoel of banken. Ze neemt mijn non-verbale en licht dominante lichaamshouding voor lief en richt zich tot mijn man: ‘Als ze nu weer eens boos wordt…’

‘Ze?!’, roep ik uit. ‘Zé zit gewoon hier hoor!’

‘Wacht nou even’, zegt ze. ‘Dit is ook in jouw belang.’ Mijn man kijkt me aan met grote ogen, want hij kent mij en weet dat dit niet mijn cup of tea is. Ik besluit mijn inner-boeddha te channelen en ik blijf zitten. Met mijn armen nog iets strakker over elkaar.
 

Lees ook
Mama is zus, papa is zo: deze ouders zijn heel verschillend >

 

De nee-kaart

‘Als het gesprek te verhit raakt’, gaat ze verder tegen mijn man, ‘dan kun jij de nee-kaart trekken.’

Mijn inner-boeddha staat op het punt zich te bekeren als ze zich naar mij richt en zegt:

‘Maar dan moet hij wel op een later tijdstip ook de ja-kaart trekken.’

Met andere woorden: je haalt de angel uit een gesprek waar emoties de overhand nemen en op een later tijdstip (heel erg volwassen en cool en collective) probeer je het nog een keer. De ja-kaart moet binnen 24 uur op tafel liggen, anders komt de nee-kaarttrekker er te makkelijk mee weg. Hm. Wordt het dan toch nog interessant?
 

Binnen 24 uur

Een week later belanden we in een verhitte discussie – een opvoeddingetje. Mijn man trekt de eerste nee-kaart. Ietwat overvallen neem ik gas terug. Ik sta op van tafel en begin de vaatwasser in te ruimen. ‘Je weet dat je binnen 24…’

‘Jahaaa….’ zegt hij. Stilzwijgend en heel volwassen ruimen we samen de tafel op. De rest van de avond verloopt rustig en we hebben zelfs seks.

Volgende week staat onze laatste sessie bij de relatietherapeut gepland, maar ondanks het daverende succes heb ik geen zin om te gaan. Ik opper mijn man dat hij ook een keer alleen kan gaan; misschien nog wat over zijn jeugd praten of zo.

Hij kijkt me aan en ik krijg een kus op mijn voorhoofd. Dat zoekt hij wat in zijn zakken. Hij trekt er een denkbeeldige kaart uit en houdt hem als een scheidsrechter voor mijn neus.

‘Je weet wel welke kaart dit is hè! We gaan gewoon lekker samen…’
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

 

 

Meer columns van Patricia? Elke vrijdag komt er een nieuwe column op KekMama.nl. Lees hier de eerdere columns.