Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (11) en Phaedra (8). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Ik ga jullie iets vertellen wat van groot belang kan zijn als je zwanger bent. Ik durf de woorden life changing hier zelfs te gebruiken. Deze informatie had ik namelijk niet toen mijn eerste dochter geboren werd. Had ik deze wel, dan was het leven die eerste dagen na de geboorte een stuk aangenamer geweest.
Lees verder onder de advertentie
Wat eraan vooraf ging…
Praktijkopdracht
Het ouderschap is in mijn ogen een soort praktijkles op universitair niveau zonder vooropleiding. Het projectgroepje bestaat uit jou en – in veel gevallen – jouw partner (diepe buiging naar alle alleenstaande ouders) en opdracht is duidelijk: de baby moet het overleven.
Meine Gute, ik zal dat immense gevoel van verantwoordelijkheid niet snel vergeten: was dat hulpeloze wezentje in die plastic bak naast me nu echt mijn verantwoordelijkheid? Hoe dan?
Voorafgaand aan deze praktijkopdracht had ik welgeteld nul boeken gelezen. Ik had dus geen enkele theoretische kennis. Behalve dat ik stapels hydrofiele luiers in huis had gehaald en een potje Sudocrem. Ik dacht dat dit toereikend genoeg was voor mijn ontgroening, maar niets bleek minder waar: niet mijn baby, maar ik was de feut.
Mijn eerste opdracht was meteen een pittige, want ze lag stuit. ‘Dan maar eerst de benen?’, was mijn repliek. Ik zakte meteen voor het eerste onderdeel, want het werd een keizersnede.
Lees verder onder de advertentie
Na een behoorlijk pittig examen lag ik op een zaal met drie andere moeders. Normaal gesproken zou ik dat heel gezellig á la Sex and the City hebben gevonden, maar ik vond het echt verschrikkelijk. Onze projectjes sliepen namelijk nooit tegelijk. Op dag twee had ik ook meteen een mondelinge overhoring aan mijn ziekenhuisbed van de lactatieprofessoren: of ik wel wist hoe belangrijk borstvoeding was. Joehoe. Ik had die nacht twee uur geslapen. Ik wist niet eens mijn eigen naam.
Lekker slapen
Bij nummer twee verliep het gelukkig anders. Het werd wederom een keizersnede, maar er gebeurde een klein wonder na de eerste nacht: er was een hele lieve verpleegster die mij vertelde over een zogenaamde slaapzaal voor baby’s. Ze nam mijn kleine projectje mee en fluisterde de lieve woorden ‘Ga jij maar even lekker slapen’. En weet je? De wereld zag er na een paar uur slaap meteen anders uit.
Lees verder onder de advertentie
Ik ben haar tot op de dag van vandaag dankbaar, want ik voelde me echt een stuk beter toen ik na drie dagen naar huis mocht. Of ik ooit Cum Laude zal slagen betwijfel ik, maar hé: ze zijn inmiddels 8 en 11. We came a long way…
Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (11) en Phaedra (8). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.