‘Wij moeders blijven op wonderlijke manier functioneren, ook al slapen we nauwelijks’

04.01.2022 05:22
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (9) en zoon Mats (7).

Ons jaarlijkse vriendinnenweekend viel twee maanden na de geboorte van Mats. Dit weekend overslaan was voor mij absoluut geen optie, maar ik beperkte het wel tot één nachtje. O wat keek ik ernaar uit. Een dag bijpraten met elf lieve vriendinnen, een avond lang borrelen en lachen en een nacht lang doorslapen. Dat laatste bleek nogal problematisch.
 

Bijslapen

Vol goede moed vleidde ik me tussen de frisse lakens van ons gehuurde huisje. Naast mij lag een andere kersverse moeder die net zo uitkeek naar een nacht ongestoorde slaap. Zij sliep binnen vijf minuten. Ik was blij voor haar. Maar ik? Ik sliep na een uur nog niet. En ook niet na twee uur. Ik had het warm en dan weer koud, hoorde een kraakje of zag een gek lichtje en raakte met de minuut gefrustreerder.

Eigenlijk had ik niet verbaasd moeten zijn. Ook in mijn kraamtijd als iemand zei: “En nu ga jij even bijslapen”, lukte dat steevast niet. Talloze onhandige momenten waarop je ogen dichtvallen van de slaap, maar op het moment dat het kan en mag ben ik klaarwakker.
 

Lees ook
Jannine: ‘Dít is mijn ultieme ontspanning’ >

 

Superhelden

Uiteindelijk ben ik met dekbed en al verplaatst naar de woonkamer waar ik toch nog in slaap viel. De volgende ochtend voelde ik me alsnog verrassend fit. De energie van mijn vriendinnen hielp daar ongetwijfeld bij. Maar het is ook zoals dat gaat bij moeders: wij zijn nou eenmaal superhelden die op wonderbaarlijke wijze blijven functioneren, ook al slapen we nauwelijks. En daar proost ik op. En op het nieuwe jaar!
 

Dit editorial staat in Kek Mama 01-2022.

 

Meer lezen?
Neem nu een abonnement op de #1 glossy voor moeders >