Patricia: ‘Iets langer nadenken over wat we wel en niet delen van ons kroost kan geen kwaad’

16.06.2023 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Dat de kinderen van mijn Amerikaanse vriendin niet op de schoolfoto mochten, ging als een schokgolf door de klassenapp. Daar kon geroddeld worden, want vanwege de kans op privacyschending zat zij daar niet in. Zij verstuurde alleen berichten.

Zelf beslissen

Mijn eerste reactie was net als van alle andere ouders heel primair: why the hell not? Het zijn maar kinderen. Het is maar een schoolfoto. Hoe onschuldig wil je het hebben? Maar nu, acht jaar later, zal er meer begrip zijn voor haar standpunt. Destijds had ik ook zo mijn bedenkingen. Haar man werkte voor Google, waardoor ik wel dacht: ‘Wat weten zij wat ik nog niet weet?’ Daar heeft ze nooit wat over gezegd, maar ze gaf als reden dat ze vond dat haar kinderen zelf moesten kunnen besluiten waar ze digitaal werden vastgelegd.

Lees ook: ‘Ik breng mijn kind bewust niet herkenbaar in beeld op social media’

Vlogbaby’s

Eigenlijk een heel moderne gedachte van mijn vriendin, waar we als ouders wellicht wat vaker bij mogen stilstaan. Je hebt legio gezinnen die op YouTube floreren en vanaf het geboortezwembad tot aan de middelbare school alles vastleggen. En vaak heel succesvol! De Bellinga’s zijn een goed voorbeeld, want deze familie verhuisde van een simpele huurwoning naar een villa met een tennisbaan én een binnenzwembad. Maar de eerste zogenaamde vlogbaby’s zijn inmiddels achttien jaar en in Amerika verbreekt het ene na het andere vlogkind de band met diens ouders. Ze voelen zich door hen gebruikt.

‘Je hebt legio gezinnen die op YouTube floreren en vanaf het geboortezwembad tot aan de middelbare school alles vastleggen’

Iets langer nadenken

Een schoolfoto heeft natuurlijk niets te maken met het publiekelijk delen van iedere scheet van je kind online, maar iets langer nadenken (en dit zeg ik ook heel hardop tegen mezelf als insta-monster) over wat we wel en niet delen van ons kroost kan geen kwaad. Aan de andere kant moeten we ook oppassen dat onze kinderen ons niet verwijten dat we ze niet beroemd hebben gemaakt op TikTok.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.