Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
Dat de kinderen van mijn Amerikaanse vriendin niet op de schoolfoto mochten, ging als een schokgolf door de klassenapp. Daar kon geroddeld worden, want vanwege de kans op privacyschending zat zij daar niet in. Zij verstuurde alleen berichten.
Lees verder onder de advertentie
Zelf beslissen
Mijn eerste reactie was net als van alle andere ouders heel primair: why the hell not? Het zijn maar kinderen. Het is maar een schoolfoto. Hoe onschuldig wil je het hebben? Maar nu, acht jaar later, zal er meer begrip zijn voor haar standpunt. Destijds had ik ook zo mijn bedenkingen. Haar man werkte voor Google, waardoor ik wel dacht: ‘Wat weten zij wat ik nog niet weet?’ Daar heeft ze nooit wat over gezegd, maar ze gaf als reden dat ze vond dat haar kinderen zelf moesten kunnen besluiten waar ze digitaal werden vastgelegd.
Eigenlijk een heel moderne gedachte van mijn vriendin, waar we als ouders wellicht wat vaker bij mogen stilstaan. Je hebt legio gezinnen die op YouTube floreren en vanaf het geboortezwembad tot aan de middelbare school alles vastleggen. En vaak heel succesvol! De Bellinga’s zijn een goed voorbeeld, want deze familie verhuisde van een simpele huurwoning naar een villa met een tennisbaan én een binnenzwembad. Maar de eerste zogenaamde vlogbaby’s zijn inmiddels achttien jaar en in Amerika verbreekt het ene na het andere vlogkind de band met diens ouders. Ze voelen zich door hen gebruikt.
‘Je hebt legio gezinnen die op YouTube floreren en vanaf het geboortezwembad tot aan de middelbare school alles vastleggen’
Lees verder onder de advertentie
Iets langer nadenken
Een schoolfoto heeft natuurlijk niets te maken met het publiekelijk delen van iedere scheet van je kind online, maar iets langer nadenken (en dit zeg ik ook heel hardop tegen mezelf als insta-monster) over wat we wel en niet delen van ons kroost kan geen kwaad. Aan de andere kant moeten we ook oppassen dat onze kinderen ons niet verwijten dat we ze niet beroemd hebben gemaakt op TikTok.
Lees verder onder de advertentie
Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke zondag tussen 16.00 en 18.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Ben je zwanger en op zoek naar een mooie babynaam? Dan wil je misschien een naam die geliefd is en goed in het gehoor ligt, maar niet de zoveelste Emma of Liam uit de klas. Goed nieuws: er is een slimme manier om wel voor een populaire naam te gaan, zonder dat je kind straks […]
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms zit je met een dilemma waar je zelf niet uit komt. Wat doe je dan? Je roept hulp in van andere moeders. Al is het gewoon om even flink te klagen. Wie weet, komt er daadwerkelijk nog nuttig advies uit voort. Deze week: Noortje.