Marit Haegens-Brugman (33) is getrouwd met Dylan en moeder van Nami (5 maanden).
Lees verder onder de advertentie
Het afgelopen jaar heb ik de twee woorden ‘wacht maar’ vaker gehoord dan de 32 jaar daarvoor. Veelzeggend, als je je bedenkt dat het nummer ‘wacht maar af totdat ik koning ben’ van The Lion King van mijn 4e tot 20e op repeat heeft gestaan.
Lees verder onder de advertentie
Door wie het wordt gezegd? Andere moeders. Moeders die zó positief zijn over het moederschap dat ze al hun optimistische gevoelens willen overbrengen op andere moeders. Daarom vrolijken ze je op, als jij net bijna bezwaard hebt verteld dat je dochter doorslaapt, met: ‘wacht maar tot de tandjes doorkomen’. Of als je voorzichtig opmerkt dat het wel meevalt met je haaruitval postpartum. ‘Wacht maar, over een paar maandjes praat je wel anders.’
Negatieve cliffhanger
Waarom doen moeders dit naar elkaar? Ambiëren zij allen een carrière als thriller-schrijver? Want in principe is dat wat ze doen: in die twee woorden schuilt een onheilspellende cliffhanger. Ik heb immers nog maar weinig ‘wacht maars’ gehoord waar ik een positieve uitkomst uit proef. Ik denk namelijk niet dat die moeder bedoelde: ‘wacht maar tot de tandjes doorkomen, dan slaapt je dochter nog harder door dan biologisch mogelijk is.’
“Is het projecteren van een negatieve ervaring op een ander een ‘ik gun je mijn leed, dan ben ik niet alleen?'”
Lees verder onder de advertentie
Is dit het willen projecteren van hun eigen negatieve ervaring op iemand die deze gebeurtenis nog niet heeft meegemaakt? Is het een ‘ik gun je mijn leed, dan ben ik niet alleen?’ Of is het een ‘juich maar niet te vroeg’, voortkomend uit een goed bedoelde waarschuwing.
Linksom of rechtsom: eigenlijk is het niet leuk. De uitspraak laat de ontvanger niet achter met een positief gevoel. Dus om het tij te keren.. hierbij, aan alle nieuwe moeders: dit zijn dingen waar iemand ‘wacht maar’ over heeft gezegd tegen mij, die mij enorm zijn meegevallen: een draaipoging omdat mijn dochter in stuit lag, moodswings gedurende sprongetjes, haaruitval na de zwangerschap, een langdurige bevalling, de slapeloze nachten en de manier waarop je leven verandert.
Lees verder onder de advertentie
En ja, morgen kan het opeens anders zijn. Maar dan heb ik in ieder geval genoten van de tijd dat het goed ging, zonder met één bezorgd been in de toekomst te staan zonder die te kunnen voorspellen. Dus de enige wacht maar die ik je wil meegeven als je geen idee hebt waar ik het over heb: ’wacht maar, er zal een moeder zijn die wacht maar tegen je zegt.’
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Wat een gezellige pakjesavond zou moeten worden, liep uit in een familiedrama. Kelly had nooit een goede band met haar schoonzus en zwager, maar toen er kinderen in het spel kwamen, ging het van kwaad tot erger. De boel escaleerde tijdens pakjesavond.
Liefde is een mysterie, maar de sterren hebben stiekem al een paar antwoorden voor ons. Want wist je dat sommige sterrenbeelden zó goed bij elkaar passen dat ze een gouden medaille verdienen?
Laten we eerlijk zijn: alle kinderen hebben hun momenten waarop ze liever luisteren naar het buurmeisje van drie dan naar hun eigen ouders. Maar als je een kind hebt met een bepaald sterrenbeeld, kun je je borst natmaken. Deze zijn pas écht eigenwijs.
Kinderen die in het Engels tot 20 tellen, maar geen bal kunnen vangen of blokken stapelen – het klinkt grappig, maar experts maken zich zorgen. De schermtijd van jonge kinderen schiet omhoog, en dat laat z’n sporen na.
Wat als je ontdekt dat het kindje dat je liefdevol in je armen wiegt genetisch niet van jou is? Dit overkwam twee koppels in Californië, nadat hun IVF-kliniek een gruwelijke fout had gemaakt: ze hadden elkaars embryo’s ingebracht gekregen.
Een boterham met pindakaas? Voor sommige kinderen is dat levensgevaarlijk. Pinda-allergieën lijken steeds vaker voor te komen, en de vraag is: hoe komt dat? Onderzoekers hebben een mogelijke boosdoener op het spoor: luchtvervuiling.