‘Mijn 16-jarige ik had me hierom uitgelachen’

30.12.2023 05:17
Marit Haegens-Brugman Fotografie: Laurens Eggen

Marit Haegens-Brugman (32) is getrouwd met Dylan en moeder van Nami (7 maanden).

Het moet niet gekker worden. Ik heb een fietstas gekocht. Iets waar mijn zestienjarige ik keihard om zou lachen. Zij riskeerde liever een hernia door vijftien kilometer naar school te ­fietsen met een loeizware tas op haar rug dan die tas onder haar snelbinders te doen. Want dat was echt niet cool.

Nu heb ik een zeer seksloze hangzak aan mijn elektrische fiets gebonden. De fiets waar mijn man de mannelijke variant van heeft – help! Ik had vandaag een gesprek over de fijnste bewaarbakjes. En af en toe wandel ik om half zeven ’s ochtends in het bos. Een tijdstip dat ik enkel kende van een afterparty die uit de hand was gelopen. Een afterparty? Wat is dat überhaupt? Vroeger kon ik niet wachten om het huis te verlaten om naar een feestje te gaan, nu sneak ik stiekem weg van een feestje om naar huis te kunnen.

Lees ook – BFF’s maar toch niet forever: ‘Terwijl mijn leven overhoop lag, hing zij alweer in de lampen’ >

Saaie boel

Tijden zijn veranderd. Ik val nu onder, wat ik als jongere definieerde, het kopje ‘saai’. Mijn veronderstelling toen: mensen met kinderen hebben geen leven meer. Maar weet je wat het grappige is met het leven… Je verandert. Je groeit in een nieuwe levensfase. En nog grappiger: je gaat het nog leuk vinden ook!

“Het grappige met het leven: je verandert. En je gaat het nog leuk vinden ook!”

Ik geniet van de momenten dat ik mijn dochter om half zeven ’s morgens verwonderlijk naar de blaadjes zie kijken vanuit de kinderwagen, of van die avond dat ik op tijd naar huis ga zodat ik haar nog de laatste voeding kan geven. Oké, ik weet nog niet hoe ik van die fietstas moet gaan genieten, maar wie weet spreek ik daar over een halfjaar ook heel anders over.

En natuurlijk houd ik af en toe ook wel van een feestje. Alleen is bij mij de songtekst van ‘liever te dik in de kist dan weer een feestje gemist’ veranderd in: ‘liever een feestje gemist dan een avond zonder dochter, beslist.’ (Er rijmt gewoon niet zoveel op gemist oké?)

Ik ben benieuwd hoe oudejaarsavond eruit gaat zien. Vorig jaar hield ik het zwanger met Jip-en-Janneke-champagne vol tot 2 uur ’s nachts. Nu ben ik bang dat één slok volwassenen-Jip-en-Janneke-champagne ervoor zorgt dat ik na ‘10, 9, 8…’ de rest van de ­getallen niet meer hoor. Slapend het nieuwe jaar in gaan: zo dochter, zo moeder…

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.