‘We komen wel aan acht uur slaap, maar dan verdeeld over drie nachten’

26.04.2020 09:23
column-malu

Malu Pesulima (28) woont samen met Romano en is moeder van Mack (1).

Ik zie mezelf nog staan op maandagochtend, afgepeigerd in een volle trein na de zoveelste gebroken nacht. M’n haar bungelt in een knot, ik draag geen beha, mijn kleding is een amorf geheel en terwijl ik googel naar ‘tips om de dag door te komen na drie uur slaap’, merk ik dat die afgebladderde nagellak op mijn vingers het er niet veel beter op maakt. Conclusie? Als ik één ding heb onderschat aan het ouderschap, is het wel het gebrek aan nachtrust.
 

Lees ook
Dit is de echte reden waarom moeders altijd zo moe zijn >

 

Moeder: meervoud van moe

Al dat ‘moeder is het meervoud van moe’-gezemel nam ik tijdens mijn zwangerschap nooit zo serieus. Ik bedoel: in mijn studententijd functioneerde ik – zelfs met een kater – toch ook prima op vier uur tukken? En op een paar snotneuzen en doorkomende tanden na leren baby’s heus wel hoe (uit)slapen werkt. Zo niet, dan kruip ik tijdens de middagdutjes gewoon lekker naast ’m.

Naïef weet ik nu, want vriend en ik zijn allesbehalve gezegend met een goed slapend kind. In de middag ligt Mack het liefst in de meest onmogelijke houdingen op ons en ook ’s nachts is het regelmatig hommeles. Hoe feng shui we de kamer ook inrichten, gemiddeld huilt onze zoon ons zo’n vijf keer per nacht wakker en eindigt hij horizontaal tussen ons in. Met als gevolg dat we wél aan acht uur slaap komen, maar dan verdeeld over drie nachten.
 

Opvolgmelk

Toch is er een manier die, tegen het advies van opvoedgoeroes in, verlichting biedt: afgezien van zijn avondfles krijgt Mack ’s ochtends ‘nog steeds’ een flinke fles opvolgmelk in bed. Hierdoor staat hij pas om half tien op, pik ik na een onstuimige nacht nog mooi wat slaap mee, lak ik mijn nagels en kleed ik me aan zonder in alle warrigheid mijn beha te vergeten. Win-win.
 

Deze column staat in Kek Mama 04-2020.

 

 

Neem nu een abonnement op Kek Mama en profiteer van een geweldige aanbieding: 8 nummers én een Studio Noos-tas voor maar € 49,95!