Column Malu: ‘Zelfs tijdens je zwangerschap bemoeit de moedermaffia zich al met je’

09.05.2018 11:58
column-malu-zwangerschap-moedermaffia

Geniet je op een terras van de eerste zonnestralen, word je door een wildvreemde vrouw aangesproken op jouw eetgedrag: Kek Mama’s Malu maakte het mee en moet er nog van bijkomen. 

Nu ik 35 weken zwanger ben, valt het me op dat er steeds vaker naar me wordt gestaard op straat. Leuk natuurlijk, want ik ben trots op m’n buik en laat die met liefde zien, maar soms krijg ik het gevoel dat ik onder een vergrootglas word gelegd. Of ik nu de trap pak in plaats van de lift, met m’n gezicht in de volle zon zit, een sprintje trek om ‘nog even snel’ over te steken of een vette hap bij de frietkraam eet: ik voel de ogen branden in mijn rug. Zo ook toen ik met m’n beste vriendin op het terras een broodje geitenkaas uit de oven bestelde. 

 

‘Alsof ik mijn derde peuk opstak’

‘Kan je beter niet doen’, zei de vrouw naast ons toen mijn heerlijk uitziende bord voor m’n neus werd gezet. Met zo’n toontje alsof ik net mijn derde peuk opstak. Of een hele fles wijn in één keer leegdronk. ’Ik wil je niet bang maken, maar een vriendin had ooit geitenkaas op en met haar foetus liep het niet goed af.’

 

Lees ook
Column Malu: ‘Alleen al bij het woord ‘positiekleding’ kreeg ik de rillingen’ >

 

‘Uit m’n stekker gaan’

Oké. Ik kon twee dingen doen: of ik bedankte de vrouw vriendelijk voor haar advies, óf ik ging uit m’n stekker omdat ze één: de verkeerde informatie gaf en twee: ze zich met haar eigen zaken moest bemoeien. Verstandig koos ik voor de eerste optie, want een zwangere vrouw die midden op het terras de controle verliest – daar vinden mensen vast ook weer wat van. En daarbij wilde ik me er niet te veel van aantrekken. 

 

‘Dat broodje smaakte niet meer’

Maar hoe gek het ook klinkt, het deed me wel wat. Ik wéét dat ik geitenkaas mag eten (heb het immers al -tig keer gegoogeld) en ik wéét dat ik doe wat het beste voelt voor mijn baby, maar toch pakte ik onder de tafel m’n telefoon om het nog een keer goed te checken. En dat broodje? Dat heb ik gewoon gegeten, maar smaakte toch niet zo lekker meer.

 

‘Laat mensen in hun waarde’

Daarom, hoe goedbedoeld ook: laat mensen lekker in hun waarde. Moeders weten echt wel wat het beste is voor hun kind. Daar hoeft de moedermaffia niet bij te helpen. Behalve dan als je een zwangere vrouw onder het genot van een sigaret een fles wijn ziet leegdrinken ;).

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >