Laurie: ‘Er is ook nog een persona naast de moeder’

25.04.2024 06:05
Laurie in ZA met Tafelberg Bron: Eigen beeld

Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (1). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.

“Wanneer je probeert te integreren aan de andere kant van de wereld, dan ga je (vooral in deze eerste fase) op elke sociale uitnodiging in. Ook als dit een uitnodiging getiteld ‘Mom’s night out’ betreft in de Whatsapp-groep genaamd ‘Moms Club’ – emoji van glas rode wijn –, waar je net die ochtend aan bent toegevoegd.

“Alle liefde voor de kinders, maar er is ook nog een persona naast de moeder. Eentje die zich ergens richting het einde van de 30 ook gewoon nog een avondje 25 wil voelen”

Persona naast de moeder

Leuk, zou je denken. En dat is het natuurlijk ook. Hartstikke leuk. Maar toch bekroop mij een, misschien licht recalcitrant, gevoel van opstandigheid ten aanzien van het moederlijke avondje uit gekoppeld aan een zeer moederlijk appgroepje. Ik identificeer mijzelf namelijk, met name tijdens avondjes uit, graag als iets anders dan een moeder. Niet per sé als níet moeder, ik ontken het moederschap absoluut niet, maar er is al zoveel dat je gedurende de dag doet herinneren aan het feit dat je een moeder bent. Snot op je net schone shirt vlak voordat je de deur uit gaat bijvoorbeeld. Of bij het afrekenen in de supermarkt moeten graven naar je portemonnee in een rugzak vol luiers, rijstwafels en knijpfruit.

Alle liefde voor de kinders, maar er is ook nog een persona naast de moeder. Eentje die zich ergens richting het einde van de 30 ook gewoon nog een avondje 25 wil voelen. Zonder wallen en gesprekken over kinderen, poep en vingerverf. Gewoon luchtig, vrolijk en onbezorgd in een crop top een avondje lekker met de meiden.

Lees meer van Laurie: – Laurie geeft seksuele voorlichting: ‘‘Ben ik dan uit dat plasgaatje geboren?’

Boobs for president

Eerst wilde ik nog een flauwe suggestie doen om de naam van de Whatsapp-groep te veranderen in iets anders ontzettend genderstereotyperends als ‘Vagina’s on the loose’ of ‘Boobs for president’. Om het feit dat we kinderen hebben gebaard niet leidend te laten zijn in ons vrouwelijke wezen. Dat leek me bij nader inzien toch geen goed idee. Bovendien weet je nooit zeker of je Nederlandse nuchterheid gecombineerd met droge humor in goede aarde valt. Dus zei ik alleen maar iets in de trant van ‘super leuk!’ met veel blije emoji’s en nog meer rode wijnglazen en champagnepoppers. En nam ik op de betreffende avond een Uber naar de locatie: er stond niet voor niks een glas rode wijn in de groepsnaam natuurlijk. 

Alles passeerde de revue

De locatie bleek een leuk restaurant aan zee. Ik was stipt op tijd (deze uberhollandse eigenschap beheers ik uitmuntend) en was de eerste. Pas na een kwartier druppelden de andere dames binnen (‘oh you are already here!’), maar dat gaf mij de gelegenheid om even heerlijk ontspannend naar de zee te staren en het andere aanwezige publiek te aanschouwen. Veel stellen en wat groepjes met andere vlotte jonge vrouwen. Waarschijnlijk ook moeders. Of niet.

En terwijl de glazen wijn werden volgeschonken en de gesprekken over de kinderen begonnen, realiseerde ik me al snel dat er geen ontsnappen aan is – en eerlijk gezegd, waarom zou je ook willen? Want wat is er nu vermakelijker dan het delen van de meest hilarische, gênante en kwetsbare verhalen over het ouderschap? Meltdowns in de supermarkt, heimwee naar de babytijd, schrikbarende bevallingsverhalen, kolven en kloven. Alles passeerde de revue.

Lees meer van Laurie – Laurie: ‘De kinderen in de klas slaan ons bij binnenkomst nieuwsgierig gade’

Krachtige verbintenis tussen vrouwen

De sfeer was ontspannen, er werd gelachen en geluisterd. Gaandeweg realiseerde ik me dat het juist het moederschap is wat zorgt voor zo’n bijzondere en krachtige verbintenis tussen vrouwen, in dit geval, vanuit totaal verschillende delen van de wereld. En voelde me ik eigenlijk heel erg vereerd dat deze leuke jonge Zuid-Afrikaanse vrouwen me hadden geaccepteerd in hun moedergroepje. Dus ik zal niet meer zo recalcitrant doen. Maar misschien trek ik bij ons volgende avondje uit wel een crop top aan.

Meer lezen van Laurie? Neem een kijkje op haar blogpagina!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.