Met jonge kinderen op avontuur: ‘Mijn ouders en vriendinnen verklaren me voor gek’

12.03.2023 06:23
Laura Hogendoorn

Laura Hogendoorn is hoofdredacteur van Mamaplaats en columnist voor Kek Mama. Ze woont in ’t Gooi, samen met haar vriend Oscar en hun kinderen Roef (8), Sierd (6) en Maia (4).

“Mam, ik heb besloten volgende week een roadtrip te maken door Mexico. Met de kinderen.” Het blijft stil aan de andere kant van de lijn. Ik weet al precies wat mijn moeder denkt: je bent niet goed snik. En ergens begrijp ik het wel.

Roadtrip

Het plan is om met drie kinderen van toen zeven, vijf en drie een land te doorkruisen dat in alle lijstjes voorkomt van gevaarlijkste landen ter wereld. Een land waar corruptie, kindontvoeringen en drugshandel dagelijkse kost zijn. En mijn moeder kent me: ik ga niet in een toeristische badplaats aan het strand liggen. Ik wil het échte Mexico proeven, daar waar het juist wordt afgeraden om als toerist te komen. Ik bel m’n vader.

“Maar lieverd, wat is er mis met Giethoorn of desnoods Assen? In Mexico leven schurken”, is zijn antwoord. En ook mijn vriendinnen verklaren me voor gek. “Dat is toch zielig voor de kinderen!” en: “Daar herinneren de kinderen zich later niks meer van!” zijn veelgehoorde reacties.

We gaan toch. En het is fantastisch. Oké, natuurlijk is het soms even slikken als je door twaalf corrupte agenten met je gammele huurautootje wordt aangehouden of als je tijdens een wilde tocht door de dichte jungle de jongste al drie dagen in een draagzak op je rug hebt hangen. Maar we zien de mooiste natuur, de leukste steden en ontmoeten vooral heel lieve mensen.

Lees ook – Reizen door Colombia met kinderen: 8 tips voor een avontuurlijke vakantie >

Inspireren

Inmiddels zijn we een jaar verder. En schrijf ik deze column vanuit het verre Vietnam. Daar fietsen we op dit moment met onze kinderen van Hanoi in het noorden naar Ho Chi Minh in het zuiden. Even twijfel ik nog of ik mijn omgeving wel zal inlichten over deze reis. Maar ik besluit om het júist naar buiten te brengen en het van een andere kant te bekijken. Wat nou als ik andere ouders kan inspireren om de twijfels te overwinnen en met jonge kinderen het avontuur op te zoeken? Dat zou toch fantastisch zijn?

“Wat nou als ik andere ouders kan inspireren om de twijfels te overwinnen en met jonge kinderen het avontuur op te zoeken?”

Laten we vooral doen waar we onszelf het prettigst bij voelen en elkaar niet op voorhand al zo bekritiseren. Enne… ik heb mijn vrienden inmiddels meer uit te leggen als ik met het gezin een heerlijk weekendje FarmCamps boek. Gewoon, in Nederland. Mag ’t nog?

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.