Reizen door Colombia met kinderen: 8 tips voor een avontuurlijke vakantie

11.08.2022 06:53
Colombia vakantie tips met kinderen Beeld: privé

Anouk (34) en Fabian (40) reisden een maand lang door Colombia met dochter Laure (toen 2) en zoon Bram (toen 8 maanden) en kregen precies wat ze nodig hadden: zon, avontuur, en krokodillen.

“Het idee ontstond vorig jaar, tussen kerst en oud en nieuw, tijdens de lockdown. Het regende, we zaten in een vakantiepark, alles was dicht. Heel chagrijnig zaten we binnen. Fabian en ik besloten eens te kijken welke landen op dat moment wel een ‘geel’ of positief reisadvies kregen, ondanks de pandemie.

Daar kwam Colombia uit, een land waar we altijd al eens naartoe wilden. Daar, op dat vakantiepark, hebben we meteen een ticket geboekt. We schoven wat met werk en een paar weken later zaten we in het vliegtuig.

Colombia vakantie tips met kinderen

Levendige sfeer

Onderweg, na de vijfde of zesde poepluier van mijn zoontje die maar niet wilde slapen, vroeg ik me wel even af waar we aan waren begonnen. Ik merkte ook dat andere passagiers het bijzonder vonden dat we dit met ons gezin deden; zelfs het vliegtuigpersoneel was verbaasd. Moet ik nu gaan twijfelen, dacht ik wel even. Maar ik wist dat de regio waar wij naartoe gingen veilig was.

“‘In onze wijk in Cartagena kwamen we meteen in de vrolijke Colombiaanse sfeer”

Eenmaal geland stapten we meteen de levendige sfeer van Colombia in; op de weg van het vliegveld was overal muziek en we zagen mensen die buiten cocktails aan het drinken waren. Het was dertig graden, een tropische avond. In de wijk waar ons hotel lag hingen overal vlaggetjes en paraplu’s. Die twijfel die even opkwam in het vliegtuig was vanaf dat moment volkomen opgelost en is ook niet meer teruggekomen.

Cartagena

De eerste dagen verbleven we in Cartagena, in de wijk Getsemani, om een beetje bij te komen. We brachten onze tijd door met lunchen, slenteren door de straatjes en we bleven vaak hangen bij muzikanten omdat onze dochter dat zo leuk vond. Ze ging dan helemaal los, danste mee met de danseressen in hun traditionele kleding, in haar luiertje zwaaiend met haar rokje.

Ook bezochten we een parkje (Parque del Centenario) waar een luiaardfamilie rondhing – heel leuk voor de kinderen, om samen op zoek te gaan naar deze dieren. Als het in de middag te warm werd, sprongen we in het zwembad van ons hotel.

Colombia vakantie tips met kinderen

Groene oase

Na een paar dagen namen we de taxi naar Palomino, een klein plaatsje aan een strand met palmbomen waar een hele relaxte surfvibe hing. Vervolgens vertrokken we richting Minca, een hoger gelegen tropisch berg plaatsje, om daarna weer terug te keren naar Cartagena voor de boot naar de Rosario-eilanden.

“Palomino is een klein plaatsje aan het strand met een relaxte surfvibe”

Onderweg zagen we vulkanen, droge vlaktes, avocado bomen, cactussen; in de jungle waanden we ons in een groene oase. Daar deden we elke dag wel een kleine hike naar een nieuwe waterval. We stuitten er tot mijn verbazing op een restaurantje waar we heerlijk vegan hebben gegeten met prachtig uitzicht, en een andere keer vonden we een krokodillenbroedcentrum, tot grote vreugde van Laure die net in haar krokodillenfase zat.

Colombia vakantie tips met kinderen

Op avontuur

Eigenlijk zochten we dat avontuur overal waar we waren, en wilden we plekken ontdekken: wat is er allemaal, wat kunnen we hier doen?

Op de Rosario-eilanden duwden we de buggy gewoon alle kleine paadjes van het eiland over. We vonden er een huis van Pablo Escobar, we zagen kindjes spelen, dat vond onze dochter heel leuk. Het is jammer dat we de taal niet goed spraken, maar het was toch bijzonder om te zien hoe de mensen daar buiten leefden, een verjaardag vierden of gewoon water haalden.

Lees ook – ‘Op vakantie hanteren we een ruimere schermtijd’ >

In mogelijkheden denken

Van tevoren had ik een beeld van hoe Fabian en ik iedere avond samen nog even van de dag zouden nagenieten met een biertje en wijntje. Dat is niet gelukt: het was best pittig om de hele dag met de kinderen op pad te zijn, veel dingen willen doen – en dat met een jetlag. Dus zodra de kinderen sliepen, gingen we zelf vaak ook naar bed.

Toch had deze reis zoveel hoogtepunten. Hoe onze zoon met zijn billen in de waterval zat, terwijl hij nog maar net kon zitten. Of momenten op het strand, waarbij wij met Laure in de branding aan het spelen waren terwijl Bram op het strand zat in zijn wippertje en alle aandacht kreeg van voorbijgangers.

“Omdat we in mogelijkheden bleven denken had deze reis zoveel hoogtepunten”

Het is heel gaaf dat we dit kunnen doen, bedacht ik me dan. Het kost wel een beetje inspanning, maar uiteindelijk ging alles gewoon goed. Omdat we er vertrouwen in hadden, en omdat we in mogelijkheden bleven denken, ondanks de soms lastige omstandigheden.”

Colombia vakantie tips met kinderen

Doen

Me-time

In Palomino kan je goed tuben; met een rubberen band op de rivier dwars door de jungle naar zee drijven. Fabian deed het met Laure op schoot, ik ging op een andere dag in mijn eentje, heerlijke me-time was het.

Eilandvibe

Ga een paar dagen naar de Rosario-eilanden. Witte stranden, helderblauw water, kindjes die genoeg hebben aan een schepje in het zand en een heerlijke eilandvibe van niets moeten.

Chocopassie

Ga naar Reserva Biologica Caoba om midden in de jungle te zien hoe je van een cacaoboon chocola maakt. Heel leuk, met een erg gepassioneerde eigenaar. De reis ernaartoe is via de rivier, heel avontuurlijk!

reservacaoba.com

Colombia vakantie tips met kinderen

Slapen

Zwemhemel

In Minca sliepen we in het Finca Carpe Diem, een prachtige plek midden in de natuur. Kleinschalig, maar wel met drie zwembaden op verschillende plateaus met prachtig uitzicht over de jungle. Zwemmen kan ook in een waterval. Bereid je wel voor op een hobbelig ritje op de heenweg.

fincacarpediem.com

Beach life

De ruime appartementen van Casa Sisiguaca in Palomino liggen op het strand. Tussen de palmbomen relax je in een hangmat terwijl je naar de eekhoorntjes kijkt.

airbnb.nl/users/show/309275897

Colombia vakantie tips met kinderen

Eten

Giga pizza

Cartagena is een hele internationale stad, je kunt er van alles eten. Op het Plaza de la Trinidad in de wijk Getsemani vind je allerlei streetfood. De kindjes spelen op het plein terwijl jij eet. Of bestel op het terras een pizza zo groot als de tafel, om samen te delen.

Muzikaal maal

Bij Suá Cocina Conciencia in Palomino eet je met livemuziek en tussen de palmbomen. De mensen zijn er heel aardig, de sfeer is er erg fijn.

guia360.com.co/es/recorrido-virtual-360/sua-cocina-conciencia

Traktatie

Overal kun je heerlijke empanadas eten; je vindt er ook veel vers fruit en verse vis. Laure was vooral blij dat er altijd wel pannenkoeken voor het ontbijt werden geserveerd.

Meer reisfoto’s zien van Anouk en haar gezin? Check haar Instagrampagina: Anouk_reizenmetkids

Dit artikel staat in Kek Mama 07-2022.

Colombia vakantie tips met kinderen

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.