‘Familieconflicten borrelen als champagnebubbels’

29.11.2023 05:04
Lara Steenvoorden Fotografie: Nine IJff

Lara Steenvoorden (35) is een beetje boel Brabants en moeder van Rijk (4) en Lex (2).

In mijn omgeving fokken ze blijkbaar allemaal aan het begin van het jaar, want het aantal verjaardagen is in het vierde kwartaal onmeunig hoog. (Groot)moeders, (groot)vaders, kinderen, en zelfs de hond is jarig. Dit is waarschijnlijk te wijten aan dronken ‘horizontaal dansen’ tijdens carnaval, de geur van lente in de lucht óf gezinsuitbreiding maakte deel uit van de goede voornemens. Tel bij al die verjaardagen ook een boel feestdagen en bijbehorende verplichtingen op en je hebt wat wij noemen: het trimester der janboel.

Familierelaties

Het grootste euvel van dit alles is niet de stress om cadeaus, maar de penibele familierelaties waar we met z’n allen voorzichtig omheen huppelen. Zo zijn mijn ouders gescheiden, die van de vader van mijn kinderen ook; sommigen hebben een nieuwe partner.

Daarnaast praat niet iedereen meer met elkaar en daarom is het soms moeilijk om de puzzel aan sociale verplichtingen zo te leggen dat iedereen tevreden is. In dit seizoen lijkt het bovendien alsof alle familieconflicten en onuitgesproken spanningen naar de oppervlakte borrelen, net als de champagnebubbels met oud en nieuw. Dit jaar ga ik voor nieuw, dus zorg ik ervoor dat al het eerder genoemde me niet in de weg zit.

Lees ook – Feestdagen-smoesjes: ‘Ik riep in paniek dat we zo de deur uit moesten’ >

Gezellig samenzijn

Eerder vierden we verjaardagen op verschillende momenten of in shifts, en hoeveel kerstdagen we hadden naast die standaard twee ben ik alweer kwijt. Anno nu wordt er echter niet meer gehuppeld en is er voor alles één mogelijkheid: je kiest zelf of je wel of niet komt. Beslis je dat je erbij bent, dan kom je met een goed humeur en een licht hart, zo heb ik besloten.

“Een perfect decor om familiebanden te koesteren, hoe ingewikkeld ze soms ook kunnen zijn”

De donkerste maanden zijn een perfect decor voor een gezellig samenzijn, om mooie herinneringen te maken en om familiebanden te koesteren, hoe ingewikkeld ze soms ook kunnen zijn. En terwijl ik me schrap zet voor maanden vol feestelijkheden, neem ik me voor om zelf ook wat meer begrip en geduld te tonen, en vooral te genieten van de bijzondere momenten met mijn dierbaren. Wel met mijn eigen grenzen intact. En dat is toch precies wat we op onze kinderen willen overbrengen? Dus vanaf nu niet meer janboel, maar een trimester vol verlichting.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.