‘Vijf kerstdagen voor mijn kinderen, is dat niet een beetje overdreven?’

13.12.2022 06:38
vijf kerstdagen teveel Beeld: Unsplash

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Suzanne (42) is gescheiden moeder van Bryan (10) en Lorna (8).

Gescheiden ouders hoeft niet altijd iets ergs te zijn. Het betekent óók twee keer Sinterklaas, dubbel Kerstmis en met een beetje mazzel twee keer zoveel verjaardagscadeaus. Dat is tenminste hoe mijn kinderen onze scheiding van het begin af aan inzagen. En: het ís ook leuk.

Ik vind het alleen maar rechtvaardig dat iets negatiefs als de breuk tussen hun ouders, Bryan en Lorna ook iets positiefs oplevert. Dat mijn ex en ik daarnaast prima door een deur kunnen is al helemaal een pre, maar nu loopt al die positiviteit toch een beetje de spuigaten uit.

Vijfde kerstdag

Mijn ex heeft een nieuwe vriendin met kinderen. Dat betekent dat naast Eerste Kerstdag met mijn familie en Tweede Kerstdag met hun vader en zijn familie, mijn kinderen ook nog een derde kerstdag vieren met hun stiefmoeder en háár gezin.

“Allemaal hartstikke gezellig, maar daarmee is het nog niet klaar”

Allemaal hartstikke gezellig, maar daarmee is het nog niet klaar. Want mijn ouders zijn eveneens gescheiden, en mijn vader en zijn vrouw geven een diner op ‘vierde kerstdag’ voor de hele familie, dus inclusief mijn kinderen, en op ‘vijfde kerstdag’ heeft mijn ex weer een uitgebreid diner met het gezin, nu via zijn vriendengroep met wie wij het vroeger ook altijd al vierden.

Lees ook – ‘Kerst vieren met een samengesteld gezin is puzzelen voor gevorderden’ >

Dagen feest

Ik word al moe bij de gedachte, laat staan hoe zoveel kerstdiners achter elkaar moeten zijn voor mijn kinderen. Maar die halen er onverschillig hun schouders bij op. Hoe meer feest, hoe vaker laat naar bed, denken zij. Met slechts twee dagen na al dat gefeest alweer Oudjaar voor de deur, wil ik toch proberen de drukte wat te minimaliseren. Maar hoe doe ik dat? Ik wil mijn familie niet teleurstellen en de kinderen niet bij hen weghouden, maar ik kan mijn ex toch ook moeilijk feest ontzeggen met onze kinderen?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.