Kimberley Klaver over vakantie met peuter: ‘In één klap spatte mijn idyllische beeld uit elkaar’

03.07.2021 07:02

Kimberley Klaver (35) is actrice, presentatrice van o.a. Mama’s Wereld en moeder van zoon Julius (2). Ze is bezig met haar eerste roman en schrijft elke maand een herkenbare column over haar leven en het moederschap.

Onze eerste vakantie met z’n drieën. Meestal gaan wij met het hele gezin de hort op en daar horen natuurlijk mijn bonuskinderen bij die de helft van de tijd bij ons wonen. Maar omdat zij bij hun moeder waren en naar school moesten, stapte ik dit keer samen met Michel en zoon Julius het vliegtuig in. Hup, op naar het Griekse eiland Zakynthos, waar ik onderzoek moest doen voor mijn debuutroman.

Aan de cocktails

Ik zag het helemaal voor me: relaxed wakker worden, rustig ontbijten, het eiland verkennen, her en der wat schrijven, lunchen en aan de cocktails met mijn kersverse verloofde. Kortom: een en al genieten. Vooral omdat Michel mij voordat we vertrokken ten huwelijk had gevraagd.

Toch bleek al snel dat ik me in bepaalde zaken behoorlijk had vergist…

Liftknop

Zo was Julius door de spanning extreem vroeg wakker en stonden we als een van de eerste gasten te wachten voor de ontbijtzaal. Eenmaal aan tafel besloot meneer dat hij zichzelf te oud voelde voor een kinderstoel en op een stoel voor ‘grote mensen’ wilde zitten. Vervolgens kruimelde z’n croissant alle kanten op, speelde hij met de yoghurt en liet hij zijn oog vallen op de liftknop een stukje verderop. En ik maar heen en weer lopen met een cappuccino in m’n hand…

Lees ook
Kimberley Klaver: ‘Streng zijn voor mijn peuter? Ik vind het verdomde moeilijk’ >

IJs

Nadat ik die in rap tempo had opgedronken, gingen we – gewapend met leesvoer, notebook en laptop – richting het strand. Je begrijpt: die laptop bleef in m’n tas en ik heb geen letter gelezen, want mijn kleine man rende alle kanten op en zat nog geen vijf minuten op dezelfde plek.

Nog even heb ik ‘m geprobeerd in slaap te brengen door in de bloedhitte heen en weer te lopen met de kinderwagen, maar nadat hij nog geen paar minuten was weggedommeld, riep een kind: IJS! En ja hoor, Julius was weer wakker. In één klap barstte mijn idyllische beeld van een moeder die wat leest terwijl ze tevreden naar haar slapende of spelende kind kijkt uit elkaar – mijn naïviteit blijft me verbazen.

Om Julius zoet te houden, kreeg hij na de lunch een ijsje terwijl wij een cocktail bestelden. Maar toen hij erachter kwam dat je met een ijsje in je hand ook prima kunt lopen, ging hij er weer vandoor en moesten wij opnieuw achter ‘m aan. Nog nooit heb ik een cocktail zo snel naar binnen gewerkt. 

Leukste reisjes van m’n leven

Lang verhaal kort: ik had mij de vakantie iets anders voorgesteld. Maar ik klaag niet, want deze trip hoort bij de leukste reisjes van m’n leven. Juist omdat alles anders loopt dan je denkt. Juist omdat de nieuwsgierigheid van mijn avontuurlijke zoon mij inspireert. En juist omdat je wordt gedwongen om in de flow van het leven mee te gaan. Julius leert van ons, maar wij leren ook van hem. Conclusie? Cocktails gaan prima samen met lekkere zandkusjes. 

 

Kimberley Klaver (34) is moeder van Julius Laurens Alexander (2). Ze studeerde van haar 5e tot 15e aan de dansacademie van Lucia Marthas en later HBO Communicatie. Ze is bekend van Spangas, Vechtershart 1&2, co-host middagshow Q-Music en als programmamaker van Badgasten en Bekende Baasjes bij LINDA. TV. Ze woont samen met Michel, die drie kinderen heeft uit een eerdere relatie.