Johanna over date in Wenen: ‘We bezoeken toeristische trekpleisters, eten taartjes, drinken wijn’

31.05.2024 06:00

Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.

“Aangekomen in Wenen voelt het vertrouwd, maar ook enorm spannend. Mijn eerste solo trip, een midweekje naar een stad die ik enorm goed ken. Jaarlijks bezochten we mijn oma die hier woonde, mijn moeder is Weens, dus je kan bijna stellen dat hier deels mijn roots liggen. Toch voelt het anders om er alléén rond te dwalen. Hoe ga ik al deze dagen vullen en hoe deal ik nu met een hoofd vol gedachten en een lijf met zoveel emoties?

Lekker anoniem

Het voordeel van een grote stad is dat je lekker anoniem kan zijn, niemand die echt op je let en ook ben je zeker niet de enige die solo op pad is. Er wordt niet raar op gekeken als ik mijn boek pak terwijl ik alleen aan een tafeltje in een café of restaurant zit. Ik geniet van het alleen zijn en zie deze dagen als een mogelijkheid om helemaal zen te worden met me, myself and I. Geen rekening houdend met dat het universum misschien iets anders bedacht heeft.

Herkenning en begrip

Tijdens de tweede avond strijk ik neer in een wijnbar en de gemoedelijke sfeer zorgt ervoor dat ik meegezogen word in de verhalen van de mensen om me heen. Binnen enkele momenten raak ik aan de praat met een groep oudere stamgasten die hun wekelijkse bijeenkomst hebben en worden levensverhalen en wijsheden over de tafel gegooid.

Mijn eigen verhaal wordt met veel aandacht aangehoord en beantwoord met herkenning en begrip. In gesprek met ouderen is er altijd het punt dat je alles in perspectief gaat plaatsen, het lijden en de uitdagingen die door gebeurtenissen ontstaan zijn dan opeens alleen een stap naar de rest van je leven. Je beseft opeens hoeveel er nog open ligt op het pad dat je gaat bewandelen.

Geheel bleu

Het wordt helemaal een avond met verhalen als er een andere man aanschuift bij de groep. Hij is enkele jaren ouder dan ik, ook gescheiden en blijkt een familielid van de eigenaar. In mijn hoofd was dit gewoon een aanwinst in gezelligheid, ik was op mijn solo trip totaal niet bezig met mannen. Dus geheel bleu raak ik met hem aan de praat en heel soepel stelt meneer voor om de volgende dag samen wat te ondernemen. Ach ja, waarom ook niet?! 

“Mijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen”

Op sleeptouw

De middag daarop word ik opgehaald en in de uren erna volledig op sleeptouw genomen. Deze man is stiekem traditioneel, hij weet dat ik mezelf prima kan redden, maar wil graag voor een vrouw zorgen. Schoorvoetend – want hè, ik ben immers een geëmancipeerde vrouw – laat ik het over me heen komen.

We bezoeken toeristische trekpleisters, eten taartjes, drinken wijn en ik merk hoe enorm ik aan het genieten ben. Ik ben op mijn gemak bij hem. Iets waar ik me heel erg van bewust ben, omdat ik na de gebeurtenissen van het afgelopen jaar toch wel enigszins op mijn hoede ben rondom mannen. Die opgelopen wond is nog steeds erg pijnlijk, maar het blijkt nu dat als ik daar open en eerlijk over kan zijn er geen blokkade meer is.

Een enorme boost

Hoewel de verbinding die ik in deze paar dagen ben aangegaan geen serieus einde kan hebben, heeft hij me wel veel gebracht. Mijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen. Het gaat namelijk toch aan je knagen als een partner met wie je dertien jaar samen was je zo rap aan de kant kan zetten, je in kan ruilen voor een ander. Het was een cadeautje om iemand tegen te komen die zo blij werd van mijn persoonlijkheid.

Mocht ik nu ooit weer twijfelen aan mezelf, kan ik altijd terug denken aan mijn solo trip naar Wenen en het epos terug lezen dat ik ontvangen heb van mijn Weense meneer, zodat ik nooit vergeet hoe leuk ik eigenlijk ben.”

Lees meer van Johanna:
Johanna: ‘Hij wil haar zo snel mogelijk introduceren aan de kinderen’
Johanna: ‘Ik gaf mezelf de taak om een uitstekende wingwoman te zijn die avond’
Johanna: ‘Het is bizar dat je de persoon die alles voor je betekende zo kan loslaten’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.