Johanna: ‘Het is bizar dat je de persoon die alles voor je betekende zo kan loslaten’

17.05.2024 06:00

Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.

“Het voelt als een nieuwe fase. Het lijkt alsof alles stappen die ik zet lichter zijn. Ik ben me er enorm van bewust en ga daardoor dus ook gelijk twijfelen. Hoort dit wel, kan dat nu al? Zo licht en positief heb ik me namelijk in al dik acht maanden niet gevoeld. Het is een bizarre gewaarwording dat je de persoon die na je kinderen alles voor je betekende zo los kan laten. Sterker nog, er is opeens ruimte om te denken aan een toekomst met iemand nieuw. Hoewel, als ik daar te lang bij stilsta, het angstzweet me zowat uitbreekt.

Allerlei vragen

Het idee dat ik mezelf weer bloot moet geven aan een ander, dat er vertrouwen hoort te zijn en kwetsbaarheid… Laat ik eerst maar eens leren vertrouwen op mezelf. Dat is op het moment wel een ding, aangezien ik nu vooral boosheid naar mezelf voel. Allerlei vragen spoken door mijn hoofd. Waarom heb ik het niet eerder gezien? Waarom ben ik niet eerder op mijn strepen gaan staan? Waarom heb ik niet eerder voor mezelf gekozen? Het vervelende is dat al deze vragen mij niets brengen. Feit is dat ik als persoon eenmaal zo ben. Ik geef mensen enorm veel kansen, leg de verantwoordelijkheid of een relatie (welke dan ook) werkt, snel bij mezelf neer. Conclusie: ik ben er heel goed in om het mezelf, en daardoor de wereld om me heen, erg moeilijk te maken.

De kunst van zelfliefde

Op het moment voelt het alsof ik leef in een wereld van clichés en het lijkt me dan ook niet meer dan logisch om daar zelf ook aan mee te doen. Ik ga aan de slag met mezelf! De kunst van zelfliefde me eigen maken, bewust aan de slag met helen, helemaal me myself and I. Het genieten van het investeren in jezelf en zorgen voor jezelf, maar dus ook eerlijk kijken naar je schaduwkanten. Kijken naar wat jouw eigen aandeel was in het stukgaan van een relatie. Het lastige is, als je aan jezelf en je eigen grenzen voorbij gaat, dit ook zijn werking heeft op je omgeving. De frustratie en irritatie die je hebt naar jezelf uit zich naar je naasten. Zo streng en lelijk je kan doen naar jezelf, projecteer je dan ook naar anderen.

“Op het moment voelt het alsof ik leef in een wereld van clichés”

Vieren in plaats van overleven

De uitdaging ligt erin om erachter te komen waar die kritiek naar jezelf vandaan komt. Het mooiste is natuurlijk als er een veilige situatie heerst waarin je samen hiernaar op zoek kan gaan. Dat je het erover kan hebben zonder oordelen om zo samen te groeien naar iets mooiers. Belangrijk is dan de dynamiek in een relatie en de diepgang van de connectie tussen beiden. Precies dus de punten waar het bij mijn relatie spaak liep, maar nu dus ook een wijze les in hoe ik het niet wil in een toekomstige relatie. Nu is het echter tijd voor mezelf voordat ik mijn hele zijn voor iets nieuws open stel. Ik ga de zwaarte van de afgelopen maanden nu loslaten, mezelf vieren en weer leren leven in plaats van overleven!”

Lees meer van Johanna:
Johanna: ‘Ik gaf mezelf de taak om een uitstekende wingwoman te zijn die avond’
Johanna: ‘Hij wil haar zo snel mogelijk introduceren aan de kinderen’
Johanna: ‘Het voelt alsof mijn positie als moeder in gevaar wordt gebracht: moet ik ze nu gaan delen?’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.