Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.
Lees verder onder de advertentie
“Het voelt als een nieuwe fase. Het lijkt alsof alles stappen die ik zet lichter zijn. Ik ben me er enorm van bewust en ga daardoor dus ook gelijk twijfelen. Hoort dit wel, kan dat nu al? Zo licht en positief heb ik me namelijk in al dik acht maanden niet gevoeld. Het is een bizarre gewaarwording dat je de persoon die na je kinderen alles voor je betekende zo los kan laten. Sterker nog, er is opeens ruimte om te denken aan een toekomst met iemand nieuw. Hoewel, als ik daar te lang bij stilsta, het angstzweet me zowat uitbreekt.
Lees verder onder de advertentie
Allerlei vragen
Het idee dat ik mezelf weer bloot moet geven aan een ander, dat er vertrouwen hoort te zijn en kwetsbaarheid… Laat ik eerst maar eens leren vertrouwen op mezelf. Dat is op het moment wel een ding, aangezien ik nu vooral boosheid naar mezelf voel. Allerlei vragen spoken door mijn hoofd. Waarom heb ik het niet eerder gezien? Waarom ben ik niet eerder op mijn strepen gaan staan? Waarom heb ik niet eerder voor mezelf gekozen? Het vervelende is dat al deze vragen mij niets brengen. Feit is dat ik als persoon eenmaal zo ben. Ik geef mensen enorm veel kansen, leg de verantwoordelijkheid of een relatie (welke dan ook) werkt, snel bij mezelf neer. Conclusie: ik ben er heel goed in om het mezelf, en daardoor de wereld om me heen, erg moeilijk te maken.
Lees verder onder de advertentie
De kunst van zelfliefde
Op het moment voelt het alsof ik leef in een wereld van clichés en het lijkt me dan ook niet meer dan logisch om daar zelf ook aan mee te doen. Ik ga aan de slag met mezelf! De kunst van zelfliefde me eigen maken, bewust aan de slag met helen, helemaal me myself and I. Het genieten van het investeren in jezelf en zorgen voor jezelf, maar dus ook eerlijk kijken naar je schaduwkanten. Kijken naar wat jouw eigen aandeel was in het stukgaan van een relatie. Het lastige is, als je aan jezelf en je eigen grenzen voorbij gaat, dit ook zijn werking heeft op je omgeving. De frustratie en irritatie die je hebt naar jezelf uit zich naar je naasten. Zo streng en lelijk je kan doen naar jezelf, projecteer je dan ook naar anderen.
“Op het moment voelt het alsof ik leef in een wereld van clichés”
Lees verder onder de advertentie
Vieren in plaats van overleven
De uitdaging ligt erin om erachter te komen waar die kritiek naar jezelf vandaan komt. Het mooiste is natuurlijk als er een veilige situatie heerst waarin je samen hiernaar op zoek kan gaan. Dat je het erover kan hebben zonder oordelen om zo samen te groeien naar iets mooiers. Belangrijk is dan de dynamiek in een relatie en de diepgang van de connectie tussen beiden. Precies dus de punten waar het bij mijn relatie spaak liep, maar nu dus ook een wijze les in hoe ik het niet wil in een toekomstige relatie. Nu is het echter tijd voor mezelf voordat ik mijn hele zijn voor iets nieuws open stel. Ik ga de zwaarte van de afgelopen maanden nu loslaten, mezelf vieren en weer leren leven in plaats van overleven!”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.