‘Veel ouders verzinnen smoesjes om ertussenuit te piepen met z’n twee op vakantie’

01.08.2023 14:00

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (8).

Heb je deze al eens gehoord? Je hebt maar achttien zomers met je kind, dus geniet met volle teugen van de vakanties als gezin. Achttien zomers! Dat betekent dat ik met Elin al dik over de helft ben. Pfff, ik krijg er al stress van als ik er aan denk, want ik wil nog veel meer vakantieherinneringen met haar maken dan ik in acht zomers kan proppen.

Maar is het niet veel mooier om te kijken naar wat je nu hebt in plaats van te kijken naar wat er voorbijgaat? Elin en Mats gaan heel goed op onze gezamenlijke vakanties. Ze vinden het nog steeds ‘cool’ als we achter ze aan ­racen van de glijbaan. Ze doen het liefst de hele dag bordspelletjes met ons en kruipen iedere ochtend bij ons in bed. Heerlijk.

Lees ook – ‘Hebben wij moeders eigenlijk ooit écht vakantie?’ >

Gezinsvakantie

Toch kan ik het niet helpen me in te beelden hoe het zou zijn om twee weken ­alleen rekening te hoeven houden met je partner. Weer even je eigen relatie herontdekken. Want dat die relatie nogal in het gedrang komt in een druk gezins­leven is onvermijdelijk – bij Erik en mij wel tenminste.

En waar en wanneer je maar wil van bil gaan is er ook niet bij tijdens een vakantie met z’n allen, dus zijn veel ouders meesters geworden in het verzinnen van smoesjes om er samen tussen­uit te piepen voor een beetje intimiteit. Met wisselend succes.

Toch iets om naar uit te kijken dus, maar omdat zo’n vakantie met z’n tweeën vast sneller komt dan me lief is, geniet ik nog even volle bak van de fantastische gezins­vakantie. En mochten we zomerse zin krijgen, dan boren we gewoon onze creativiteit aan.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.