‘Hebben wij moeders eigenlijk ooit écht vakantie?’

19.06.2023 22:01
Jannine Berkelaar Fotografie: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (10) en zoon Mats (8).

“Ja hallo, het is ook míjn vakantie!” Ik zie mezelf nog staan op de eerste dag van onze langverwachte vakantie in Zuid-Frankrijk. Het is een warme dag. Ik ben oververhit en vermoeid. Echt top, de kinderen hebben vakantie! Maar hebben wij moeders eigenlijk ooit écht vakantie? Broodjes moeten nog steeds gesmeerd worden, net als de zonnebrand, poepluiers moeten verschoond, die opstandige peuter wil ook in Zuid-Europa alles zelf doen.

Op het moment van de uitbarsting sta ik in de ieniemini douche van de stacaravan met mijn billen tegen een nat douchegordijn geplakt het zand uit Elins haar te spoelen. Het klinkt alsof ik haar met azijnzuur bewerk, het gekrijs moet aan de andere kant van de megagrote camping te horen zijn. Als Erik vervolgens vraagt of ik iets voor hem uit de keuken wil meenemen op weg naar buiten, barst ik in woede en wanhoop uit. Dit moet anders. En dat kan ik alleen maar zelf doen.

Lees ook – ‘Lekker ontspannen dagje? Mwah’ >

Loslaten

De eindeloze to-dolijstjes die ik thuis in mijn hoofd had, nam ik over de duizend kilometer asfalt gewoon mee op vakantie. Ik moest zoveel van mezelf, terwijl vakantie hét moment zou moeten zijn om los te laten en even niets te moeten. Vond ik best lastig, maar hoe meer ik mezelf de ruimte gaf te ontspannen, hoe leuker het werd. Voor iedereen! Dan maar met je haar vol zand naar bed – zolang het mijn bed maar niet is, brr. De hele dag een grote ijsvlek op je shirt? Maakt niet uit. Een week geen groenten? Halen we thuis wel weer in.

‘Hallo, het is ook jóúw vakantie’

Ga even voor makkelijk en relaxed. Want hallo, het is ook jóúw vakantie. Pak die genietmomentjes voor jezelf. Even mijmeren over niets, het zand tussen je tenen voelen, het gras tussen je vingers, de wind door je haren en natuurlijk die zweterige plakkusjes in je nek. We gaan nooit meer naar huis.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.