‘Moeder zijn, is nou eenmaal geen kattenpis’

05.09.2023 11:33
Jannine Berkelaar Beeld: Nine IJff

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (11) en zoon Mats (8).

Met onze fijne redactie streef ik ernaar om in elke editie het moederschap te laten zien zoals het écht is. Natuurlijk zijn er de honderden geluksmomentjes waarvan je hart explodeert. Maar moederschap is ook: eeuwig rommelige huizen, ontelbare snottebellen, tollen op je benen van vermoeidheid, het knagende schuldgevoel en de eindeloze twijfels. Het ouderschap is nou eenmaal geen kattenpis.

Imperfectie

Jezelf in andermans imperfecte verhalen herkennen, maakt het al minder eenzaam. Perfectie in moederschap bestaat niet en laat niemand je ooit iets anders vertellen. Gelukkig zie je dat niet zo perfecte plaatje meer en meer op social media. Momfluencers als Kek Mama Special covermodel Elise Boers laten zien dat het echt niet altijd rozengeur en maneschijn is. En maakt dat uit?

“Perfectie in moederschap bestaat niet en laat niemand je ooit iets anders vertellen”

Heb je een leuker leven als alles perfect is? Onthouden je kinderen later dat jouw tafellaken zo mooi gestreken was of dat hun haren altijd zo netjes zaten? Elise denkt van niet en ik ben het daar volledig mee eens. Haar interview lees je in de nieuwe Special (in de winkel vanaf 5 september).

Vergelijken

Toch kan ook ik niet ontkennen dat ik mezelf soms avond na avond via social media onderdompel in het gezinsleven van andere (slankere) moeders in (perfecter) gestylede huizen met frisgewassen kindjes in hippe beige kleding waar nooit een vlek op lijkt te zitten. Naast een scrollduim en eindeloos veel shopinspiratie houd ik er soms toch een leeg gevoel aan over.

“Een beetje vergelijken is niet erg, maar liever ben ik voor een potje relativeren”

En daar heeft gelukspsycholoog Josje Smeets in deze Perfectie Special een verklaring voor. Een beetje vergelijken is niet erg, maar liever ben ik voor een potje relativeren. Daarom doen moeders een boekje open over hun niet zo picture perfect bevalling als ze hadden gehoopt.

En dan nu snel alle media weg en genieten van wat er zich recht voor je neus afspeelt. Dat is pas perfectie.

Kek Mama special 03-2023 perfectie

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.