Karin en Lisette zetten zich in voor eenzame moeders: ‘Het is niks om je voor te schamen’

28.03.2022 16:38
Foto: Oranje Fonds – Remko de Waal

Het moederschap is voor veel vrouwen een droom die uitkomt, zeker omdat je weet dat het niet voor iedereen is weggelegd. Daarom heerst er nog steeds een taboe op het feit dat best veel moeders zich eenzaam voelen. Karin (33), moeder van Liam (6) en Nova (4), en Lisette (36), moeder van Femke (5) en Bram (1), zetten zich in voor deze moeders, met hun initiatief Mommy Friends.

“Wij zijn al lange tijd goede vriendinnen. Een paar jaar geleden kwamen we een artikel tegen waarin stond dat 56 procent van de moeders zich weleens eenzaam voelt: een hoog percentage”, vertelt Karin. Toch was dit gevoel voor de twee ook herkenbaar. Lisette: “Voordat ik moeder werd, had ik een druk en sociaal leven. Met mijn vriendinnen ging ik regelmatig gezellig op een terrasje zitten. ‘Mijn baby neem ik als het zover is gewoon gezellig mee’, riep ik. Nu denk ik vooral: ‘Wat naïef, eigenlijk’.”

Dat eenzaamheid bij veel moeders voorkomt, merkten Karin en Lisette toen ze reacties lazen op oproepjes op Facebook. Lisette: “Daar waren soms wel 500 reacties van moeders die schreven zich erin te herkennen. Toen dachten we: hier moeten we wat mee.”

Drempel

Maar eerlijk zeggen dat je je weleens eenzaam voelt als moeder is nog best een drempel. Zeker als je een groot netwerk om je heen hebt. “Daar ligt ook wel de misvatting. Eenzaamheid betekent niet dat je niemand om je heen hebt; je voelt je op dat moment gewoon even alleen”, vertelt Lisette. “En het is niet dat je niet gelukkig bent, want je bent dankbaar dat je droom in vervulling is gegaan. Dus je wil ook niet klagen naar anderen toe.” Die drempel wordt volgens de twee nog groter wanneer je op social media alleen maar het perfecte plaatje voorbij ziet komen van andere moeders. Karin: “Veel vrouwen gaan zich daaraan meten. Dan voelen ze zich een slechte moeder, omdat ze die bewuste roze wolk niet voelen. Wij vinden dat dat bespreekbaar moet worden. Dat dat niks is om je voor te schamen. En dat je geen slechte moeder bent als je je af en toe eenzaam voelt.”

Mommy Friends

Op de site van Mommy Friends kun je je aanmelden en vul je een profiel in. Hoe oud je bent, hoe oud je kinderen zijn, wat je leuk vindt om te doen en wat je leuk vindt om te ondernemen met je kinderen. Ook kun je precies aangeven naar wat voor soort vriendschap je op zoek bent. Via het matchingssysteem krijg je profielen te zien die overeenkomen met dat van jou. Op die manier kun je berichtjes sturen en afspreken met elkaar. “Daarnaast organiseren wij zelf evenementen online. Een gezellig avondje voor moeders, waar je even aandacht hebt voor jezelf. Ook om de drempel te verlagen voor moeders die het spannend vinden om zomaar met iemand af te spreken”, vertelt Karin. Nu de coronamaatregelen niet meer gelden, willen ze tevens real life-evenementen gaan organiseren. Speeddates voor moeders, bijvoorbeeld. Een leuke en speelse manier om elkaar te leren kennen. Ook een wijnproeverij, een ladies night en een moeder- en kind-event staan op het lijstje.

Reacties

Lisette: “De reacties die wij krijgen van moeders zijn hartverwarmend. Ze vinden het fijn dat dit initiatief er is en vragen zich af waarom het niet al langer bestaat. Maar ook van moeders met oudere kinderen die het huis al uit zijn, horen we dat ze dit nodig hadden toen hun kinderen klein waren. Dat geeft ons de bevestiging dat we het goed doen.”

De vriendinnen hebben allebei ook een profiel op de website en al meerdere matches. Door zelf mee te doen, ervaren ze dat het werkt. Karin: “Leden weten niet altijd dat wij de oprichters zijn, dus je wordt ook gewoon benaderd door moeders en je krijgt berichten. Het voelt fijn om het zelf te ervaren. Ik denk dat daarom het initiatief ook zo goed aansluit. Wij zijn namelijk zelf de doelgroep.”

Ook benieuwd? Ga naar mommyfriends.nl