Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Lees verder onder de advertentie
Wat maakt dat iemand een goede partner is? Wat maakt iemand een goede ouder? Wat is de sleutel tot succes, wanneer je samen een gezin hebt en moet zorgen voor een stel kleine draken? Hoe zorg je ervoor dat je samen ‘slaagt’?
Eindje jonger
Nils is natuurlijk een eindje jonger dan ik en toen wij een relatie kregen zei mijn vriendin tegen me; je moet hem wel vragen of hij een kinderwens heeft en je moet daar zelf ook goed over nadenken. Als hij ‘ja’ zegt, wat doe je dan? Mijn eerste gedachte daarbij was: dan laat ik hem gaan. Ik had al twee kinderen en was klaar. Maar vervolgens hadden we het écht fijn samen en raakte ik zwanger van Sophia. Was ik in paniek omdat wij nog maar kort samen waren? Of omdat Nils veel jonger was? Nee, totaal niet.
Lees verder onder de advertentie
Volgens het boekje
Je kunt niets voorspellen in het leven, dat had ik wel geleerd na mijn scheiding van de vader van mijn jongens. Mijn ex is wél van mijn leeftijd en we waren vier jaar samen toen ik zwanger raakte van Lewis. In principe dus helemaal prima, volgens ‘hoe het zou moeten gaan’. Waar heeft me dat gebracht? Niet in een langdurig huwelijk in ieder geval. Het stabiele gezin waar ik van droomde viel in duigen en daar kon ik helemaal niets aan doen. Dus de juiste leeftijd: zegt niks. Lang samen zijn: zegt soms ook niks. Geen sleutel tot succes.
Lees verder onder de advertentie
Green flag
Nee, misschien gingen Nils en ik niet helemaal volgens het boekje. Een snelle zwangerschap en dan ook nog zo’n leeftijdsverschil. Niet bepaald een indicator voor succes, zou je zeggen. Maar zoals ik al zei; ik raakte niet in paniek. Nils maakte namelijk een aantal heel goede keuzes en daar kreeg ik enorm veel vertrouwen van Hij wás er voor mij én voor mijn jongens. Hij kwam bij ons wonen en ging een nieuwe baan zoeken. Hij was namelijk militair, maar dat vond hij niks in combinatie met een kind. Hij wilde er voor ons zijn en niet constant op uitzending gaan. Hij was overal bij, was betrokken en betrouwbaar en maakte ons tot zijn nieuwe prioriteit. Een enorme green flag.
Lees verder onder de advertentie
Teamwork
Inmiddels zijn we jaren verder en maakte Aiden ons gezin compleet. We zitten middenin de tropenjaren en dat is écht hard werken. Vier kinderen hebben, waarvan twee in de absolute terroristenfase, is niet altijd makkelijk. Maar ik leer nog iedere dag wat iemand een goede partner én vader maakt, en dat heeft helemaal níks met leeftijd te maken. Het gaat om teamwork, investeren, prioriteiten stellen, communiceren, offers maken voor elkaar, voelen én weten dat je belangrijk bent voor de ander. Betrouwbaar en stabiel zijn. Leeftijdsverschil? Nou en? Een jonge man kan vele stappen verder zijn dan een oudere man.
Lees verder onder de advertentie
”
Ik leer nog iedere dag wat iemand een goede partner en ouder maakt, en dat heeft helemaal níks met leeftijd te maken
Wat is de sleutel tot succes voor mij? Commitment, oftewel toewijding. Er simpelweg zíjn voor je partner en je kinderen, op alle fronten. Daar valt of staat alles mee en ik denk dat dát maakt dat je een goede partner, vader én moeder kunt zijn. Nils en ik doen alles voor elkaar, en ik hoop dat wij straks als oudjes (oké, ik als héél oudje) kunnen terugkijken en trots kunnen zeggen: Niemand had het verwacht, maar dat hebben we goed gedaan samen, hè?
Eerder schreef Ellen over de serie Adolescence en waarom alle ouders die zouden moeten zien. Lees die column hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).