Marjolein en Martine wonen meer dan 10.000 kilometer van elkaar en hebben samen het bedrijf ChatLicense. Martine woont in Kuala Lumpur met man en zoon (10) en dochter (7), Marjolein woont in Rotterdam met haar man en twee dochters (13 en 11 jaar).
Lees verder onder de advertentie
Marjolein en Martine zijn experts in hoe kinderen veilig kunnen omgaan met hun smartphone en geven advies op lezersvragen.
Het dilemma: Thuis hebben we goede afspraken over schermtijd. Maar mijn kind gaat ook online bij vriendjes. Hoe monitor en stuur ik die schermtijd daar?
Het advies
Marjolein en Martine: “Waar wij als ouders nu deze vraag stellen, maakten onze ouders zich vroeger zorgen of we niet te veel snoep aten op school of bij vriendjes. Ze hadden geen idee dat we van huis naar huis trokken om te zeggen dat we trek hadden en nog niets hadden gegeten. Tot het moment dat het ging opvallen. Het snoeppapiertje in mijn broekzak was niet van thuis…
Lees verder onder de advertentie
Nu in 2025 hebben we niet alleen snoep, maar ook schermtijden die van huis naar huis door kinderen vakkundig gepland worden. Eigenlijk dus niets nieuws aan de hand. Kinderen zijn jong en zoeken grenzen op. Zoals het hoort…
Met mate
Maar net als met snoepen wil je dat schermtijden ook met mate worden gebruikt. Niet alleen voor het verslavende effect, maar ook juist voor het behouden van goede ogen en geen muisarm op je tiende. Het is dus ook hier oké om – net als met snoepen – nee te zeggen tegen je kind. Maar hoe doe je dit dan met die andere ouders?
Lees verder onder de advertentie
Ieder huishouden is anders en heeft zijn eigen regels en dit moet ook vooral zo blijven. Toch begint de oplossing met het gesprek samen met die andere ouder aangaan. Of misschien nog beter, met meerdere ouders waar je kind mee speelt. Ga samen zitten en bespreek welke regels jullie thuis hebben voor schermen, welke apps je kinderen mogen gebruiken en waar je zorgen zitten. Met de techniek van tegenwoordig denken we vaak dat monitoren en het instellen van schermtijden dé oplossing is, maar dat is eigenlijk niet meer dan een goed begin.
Maak afspraken
Wil je jouw kind echt helpen om een gezonde balans te vinden in schermgebruik dan komt er meer bij kijken. Stem met elkaar af of jullie misschien gezamenlijke regels kunnen afspreken, zonder dat dit invloed heeft op hoe jij je kind opvoedt. Want in ieder huis, heeft iedereen zo z’n eigen regels. Met snoep én schermen. Dat snappen kinderen prima. Maar je kan wel benoemen dat jouw kind bijvoorbeeld geen Fortnite mag spelen thuis of dat het alleen schermtijd heeft om half zes.
Lees verder onder de advertentie
Kinderen zijn flexibel
Iedere ouder worstelt met dit onderwerp en je zal zien dat de onderlinge uitwisseling van ervaringen en goede tips jullie allemaal gaan helpen. Ook kan je bijvoorbeeld een appgroepje starten met de ouders in de buurt en het elkaar laten weten als ze al een uur hebben zitten gamen bij het ene huis. Als ze dan opeens met z’n allen binnenstormen, weet je dat ze hun gametijd al wel hebben gehad voor de dag.
Lees verder onder de advertentie
Je zal zien, kinderen zijn flexibel en kunnen deze nieuwe afspraken prima aan. Naast dat je ze natuurlijk consistent moet uitvoeren met elkaar is het ook belangrijk om de kids zelf mee te nemen in de afspraken en de juiste uitleg te geven! Ze moeten snappen waarom de regels er zijn en ook zelf inbreng hebben in de afspraken. Want als ze de wedstrijd met je aan willen gaan voor zoveel mogelijk schermtijd, dan winnen ze dit gegarandeerd.
Strijd zal je verliezen
Binnen no time zitten ze ergens anders bij iemand die geen idee heeft van het pact of vinden ze een apparaat waarop alsnog YouTube gekeken kan worden. Daarnaast kan je ze niet voldoende beschermen en dus echt helpen door alleen te monitoren wat ze doen. Net als met de rest van de opvoeding is het belangrijkste dat je het hier samen over hebt. Leg ze uit wat er gevaarlijk aan kan zijn, maar luister ook naar wat zij er leuk aan vinden en zorg voor een open houding. Niet een keer bij het maken van de afspraken, maar het liefst dagelijks als de dag doorneemt. Door te weten wat er speelt en wat ze graag willen doen (en niet mogen misschien) kan je er veel beter voor ze zijn, dan alleen te monitoren op schermtijd.”
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Trigger warning: in dit artikel komt een eetstoornis ter sprake, wat mogelijk triggerend kan zijn.De druk om na een bevalling ‘snel weer de oude te zijn’ is groot. Social media staat vol met moeders die binnen no time hun zwangerschapskilo’s kwijt zijn en weer in hun oude spijkerbroek passen. Dat kan ervoor zorgen dat je […]
Heb je weleens stiekem een blik geworpen op de chatgesprekken van je tiener en je afgevraagd wat al die emoji’s betekenen? Dan ben je niet de enige. De nieuwe Netflix-hit Adolescence heeft ouders in heel Nederland aan het denken gezet over de verborgen betekenissen achter emoticons. Taalplatform Preply heeft ze op een rij gezet.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.