Drs Leenarts’ Dermadossier: acne

05.05.2024 10:00
Bron: Drs Leenarts

Geen gedoe met de eindeloze zoektocht naar de perfecte billenzalf voor je kroost? Geen uren in de badkamer voor een skinroutine (alsof je daar tijd voor hebt als moeder)? En zeker geen fortuin uitgeven aan een minipotje anti-rimpelcrème dat je nieuwsgierige peuter leeg graait? Het kan! Drs Leenarts is er voor moeders met kids en verklapt hoe in haar tweewekelijkse column voor Kek Mama.

Net wanneer je denkt dat je de puberteit achter de rug hebt, kan acne op volwassen leeftijd de kop opsteken. Niet meer onder de noemer van jeugdpuistjes, maar toch even vervelend. Drs Leenarts legt uit wat volwassen acne is, wat de oorzaken zijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Hoe herken je acne?

“Acne, die plaag van puistjes en pukkels, kan op de meest onverwachte plaatsen opduiken: je gezicht, je rug, je borst, zelfs op je schouders. Sommige puistjes krijgen dat beruchte witte kopje, terwijl andere rood en ontstoken blijven. Acne lijkt een voorkeur te hebben voor specifieke plekken op je gezicht, afhankelijk van je leeftijd. Bij tieners nestelen ze zich vaak op het voorhoofd en de neus – de T-zone. Maar als je wat ouder bent, verhuizen ze naar de zijkanten van je wangen en je kin – de U-zone.

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door ontstekingsreacties rondom de haar/talgfollikel, vaak door een combinatie van factoren. Belangrijke spelers zijn een verhoogde talgproductie, verstopte talgklieruitgangen door ophoping van huidcellen, en de aanwezigheid van de Cutibacterium acnes bacterie. Hoewel acne vaak tijdens de puberteit voorkomt door hormonale invloeden op de talgklieren, kan het ook op latere leeftijd optreden, soms genetisch bepaald of in verband met anticonceptie, zoals de mirenaspiraal.

Soorten acne

Er bestaan diverse vormen van acne, onderverdeeld naar leeftijdscategorieën. Baby’s kunnen last hebben van acne neonatorum, terwijl oudere kinderen te maken kunnen krijgen met acne infantum. Acne vulgaris, bekend als de puistjes tijdens de puberteit, is de meest voorkomende vorm. Voorbij de puberteit spreken we van acne tarda. Naast leeftijdscategorieën bestaat er ook een classificatie op basis van het klinisch beeld van acne. Acne comedonicum wordt gekenmerkt door comedonen, ofwel mee-eters. Acne papulopustolusa is een matig ernstige vorm, gekenmerkt door pustels (kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus) en ontstekingen. Acne conglobata omvat diepe, grote ontstekingen.

Lees ook – Dit zijn Sephora kids: 11-jarigen met een obsessie voor dure skincare

Suiker schrappen?

In mijn praktijk hoor ik vaak de vraag: “Wat heeft voeding te maken met acne?” Het zou fantastisch zijn als je met een simpel dieet van acne af kon komen. Na talloze diëten hebben velen nog steeds last van acne. En die verhalen over suiker en acne? Die zijn niet altijd waar. Mijn ervaring leert wel dat sommige mensen inderdaad een verergering van acne opmerken na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals varkensvlees, chocolade, zuivel of voedsel met een hoge glycemische index. Maar het betekent niet dat het probleem volledig verdwijnt als ze die voedingsmiddelen schrappen. Aan de andere kant zijn er mensen die alles kunnen eten zonder enige last van puistjes.

Wat kun je wél doen tegen acne?

De behandeling van acne begint meestal met medicinale crèmes of lotions, die vaak effectief zijn door hun keratolytische werking, waardoor talgklieren niet verstopt raken en puistjes worden voorkomen. Crèmes tegen acne, zoals die op basis van benzoylperoxide of salicylzuur, zijn zonder recept verkrijgbaar. Bij irritatie adviseer ik om het gebruik te verminderen en langzaam weer op te bouwen.

Salicylzuur, bekend als BHA, is een wetenschappelijk bewezen behandeling tegen mee-eters en verstopte talgklieren. Ook zijn er andere opties zoals vitamine A en antibiotica, voorgeschreven door een huisarts of dermatoloog. Voor ernstige acne kan een kuur met isotretinoïne effectief zijn, maar dit middel heeft bijwerkingen en vereist voorzichtigheid, vooral bij vrouwen die zwanger zijn of willen worden.

En juist niet?

Het is belangrijk om puistjes niet uit te knijpen, omdat dit de talg dieper in de huid kan duwen en ontstekingen kan veroorzaken. Als je toch een puistje met een wit kopje wilt verwijderen, doe dit dan voorzichtig om de situatie niet te verergeren. Bij onderhuidse puisten is het het beste om af te wachten en niet te knijpen, omdat dit de ontsteking kan verergeren. Als je vaak last hebt van onderhuidse puisten, raadpleeg dan een arts voor advies over verschillende acnebehandelingen.”

Drs Who?

Ontmoet Marjolein Leenarts, dermatoloog en het creatieve brein achter Drs Leenarts: het huidverzorgingsmerk voor de allerkleinsten tot volwassenen. Van baby’s tot moeders. Het begon toen een van Marjoleins kinderen waterpokken kreeg. Met haar dermatologische kennis ontwikkelde ze een kalmerende lotion die meteen aansloeg. Binnen de kortste keren was het een hit bij haar vriendenkring. Inmiddels zijn de producten van Drs Leenarts geliefd door velen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.