Babyacne: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

10.09.2020 07:32

Acne is niet alleen iets dat bij pubers voorkomt: je baby kan het tussen de nul en acht maanden ook krijgen. Bij jongens is de kans daarop iets groter dan bij meisjes. Hoe je het kunt behandelen, leggen we je hier uit.

Ongeveer twintig procent van de baby’s krijgt in meer of mindere mate last van acne. Er ontstaan dan puistjes en rode pukkeltjes op de huid, meestal in het gezicht. 

De oorzaak is niet duidelijk. Er wordt aangenomen dat de activiteit van talgklieren gestimuleerd wordt door de hormonen van de moeder.
Eén van de kenmerken van acne is dat het wisselend aanwezig is. De ene keer zijn de puistjes goed zichtbaar, dan zijn ze weg en komen ze na een tijdje weer terug.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >

Wat kun je er aan doen?

In de meeste gevallen gaat baby acne na een tot drie maanden vanzelf weer over. De huid van je baby herstelt zich dan volledig.

Als de acne na een aantal maanden nog steeds aanwezig is of als je je zorgen maakt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Ook kun je het aankaarten op het consultatiebureau. Je baby kan een crème krijgen en bij ernstige vormen van acne kan medicatie nodig zijn.

Gebruik in elk geval geen anti-acneproducten, want de huid van je baby is nog erg kwetsbaar.
 

Bron: dermatoloog Dr. Leenarts
 

 

Lees ook:
Eczeem bij een baby: dit doe je eraan >