Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.
Lees verder onder de advertentie
Schaamteloos
Ik sta er bekend om over alles te kunnen praten. Ik stel alle vragen en ben heel open over wat ik voel en meemaak, op elk vlak in mijn leven. Als ik het er met anderen over heb, zegt men soms dat ik geen schaamte ken. Ik heb zelf alleen erg veel moeite met het woord “schaamte”. Wie bepaalt waar jij je voor moet schamen? Wie bepaalt hoe we ons neer moeten zetten en waar we het wel of niet over mogen hebben? Waarom worden mensen zo snel in een specifiek hokje neergezet?
Lees verder onder de advertentie
Seksuele escapades
Mijn column is hier een voorbeeld van. Ik heb twee kinderen, maar in enkele columns staat duidelijk verslag over mijn seksuele escapades. Is dat erg? Seksualiteit is in mijn ogen een basisbehoefte, iets dat iedereen heeft in de eigen gradaties. Ikzelf ben nu aan het experimenteren en ontdekken, ik ben onlangs gescheiden en kan zo ongebonden alle kanten op en deel mijn zoektocht hierin graag.
Lees verder onder de advertentie
In gesprek gaan met mijn kinderen
Mijn kinderen zullen als ze ouder zijn misschien mijn columns lezen. Wat zullen zij dan denken en vinden? Hopelijk komen ze tegen die tijd met hun vragen naar mij toe en kunnen we het over de inhoud hebben.
‘Ik hoop dat mijn visie op de omgang met seksualiteit aanstekelijk werkt naar anderen. Dat we de drempel over gaan met zijn allen, taboes doorbreken en ons eigen plezier voor de schaamte kunnen zetten’
Ik zou het gebruiken om hen iets te leren, bijvoorbeeld over scheve standaarden; dat leeftijd een ding is als je als vrouw seks hebt met een jongere man, terwijl als een man veel ouder is dit opeens geen probleem is en sterker nog… er dan vaak schouderklopjes van andere mannen gegeven worden. Hoezo is dat zo? Wat vinden mijn jongens daarvan? Maar ik dwaal af, het gaat erom dat mijn openheid in mijn seksualiteit niets te maken heeft met mijn rol als moeder, mijn persoonlijkheid en professionaliteit.
Lees verder onder de advertentie
Gesprekken over seksualiteit met leerlingen
Sterker nog, als professional helpt het alleen maar, ik ben biologiedocent en coördinator seksuele vorming. Zo ga ik heel makkelijk het gesprek aan met een leerling die helemaal verbolgen is over het feit dat er mensen zijn die aan “rimmen” doen. Want gatverdamme, dat kan toch niet, dat is smerig!
Lees verder onder de advertentie
Ik stel vragen en ik ben oprecht nieuwsgierig naar zijn beweegredenen. Uiteindelijk is de conclusie dat hijzelf het idee van rimmen heel smerig vind, maar dat hij er in principe niets van te vinden heeft als een ander dat wel wilt doen. Want wie zijn wij om daar wat van te vinden?
Taboes doorbreken
Ook bij medemoeders, vriendinnen en andere volwassen praat ik heel open over wensen en grenzen. Ik vind het belangrijk dat mijn peers zich tevreden voelen met hun seksleven en zou hun graag indien nodig heb hierin op weg helpen. Dit kan alleen als je het gesprek aan gaat. Sommigen vinden dit lastig, dat gevoel van schaamte weer… dat gevoel doe ik dus niet aan op het gebied van seksualiteit.
Lees verder onder de advertentie
Ik doe aan vrijheid, openheid, speelsheid, luchtigheid. Dat is hoe seksualiteit zou moeten zijn in mijn ogen. Ik hoop dat mijn visie op de omgang met seksualiteit aanstekelijk werkt naar anderen. Dat we de drempel over gaan met zijn allen, taboes doorbreken en ons eigen plezier voor de schaamte kunnen zetten!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.