Meivakantie: 21 budgetproof activiteiten voor het hele gezin

27.04.2024 11:00

Met de meivakantie om de hoek, is het tijd om te genieten van quality time met het gezin. Van avonturen in de buitenlucht tot creatieve knutselsessies en gezellige activiteiten thuis, er zijn talloze budgetproof manieren om samen plezier te beleven tijdens deze vakantieperiode.

Ontdek hieronder een scala aan leuke en budgetvriendelijke ideeën om de meivakantie onvergetelijk te maken:

 1. Schattenjacht: Organiseer een schattenjacht in de buurt, het park of het bos. Maak een kaart met aanwijzingen en verstop kleine verrassingen langs de route.
 2. Themadag: Kies een thema voor de dag, zoals piraten, superhelden of prinsessen, en kleed je daar allemaal naar. Doe spelletjes, knutselwerkjes en kook samen gerechten die bij het thema passen.
 3. Buitenbioscoop: Maak een gezellige buitenbioscoop in de achtertuin of op het balkon. Hang een wit laken op als scherm en bekijk samen favoriete films onder de sterrenhemel. Zorg voor popcorn en dekens voor een extra gezellige sfeer.
 4. Binnenbioscoop: Bij vies weer halen jullie de bioscoop natuurlijk naar binnen. Met matrassen, dekens, snacks wordt het een knusse filmmarathon.
 5. Knutseldag: Verzamel wat knutselspullen en ga aan de slag met een doe-het-zelf knutselproject. Maak bijvoorbeeld je eigen vogelhuisje, maak een schildering van elkaar of maak zelfgemaakte kaarten voor vrienden en familie.
 6. Spelletjesmarathon: Organiseer een spelletjesmarathon thuis met bordspellen, kaartspellen en puzzels. Laat iedereen zijn favoriete spel kiezen en wissel af gedurende de dag.
 7. Kookwedstrijd: Houd een kookwedstrijd waarbij elk gezinslid een gerecht maakt voor lunch of diner. Stem vervolgens op het lekkerste gerecht en beloon de winnaar met een trofee.
 8. Natuurwandeling: Maak een wandeling door de natuur en neem een camera mee om foto’s te maken van interessante vondsten, mooie bloemen en wilde dieren.
 9. Kampvuuravond: Sluit de dag af met een gezellige kampvuuravond in de achtertuin of een natuurplek in de buurt. Rooster marshmallows, zing liedjes, vertel enge verhalen en geniet van elkaars gezelschap rondom het vuur.
 10. Fietstocht: Verken samen de omgeving per fiets en ontdek nieuwe fietspaden, en natuurreservaten in de buurt terwijl jullie genieten van de frisse lucht en mooie landschappen.
 11. Moestuin beginnen: Start samen een kleine moestuin in de achtertuin of op het balkon. Laat de kinderen helpen met het planten van groenten, kruiden of bloemen.
 12. Waterpret: Als het weer het toelaat, organiseer dan een watergevecht in de tuin of in het park met waterballonnen, waterpistolen of een tuinslang.
 13. Thuiscamping: Zet samen een tent op in de woonkamer en houd een indoor kampeeravontuur.
 14. Fotodagboek: Geef elk gezinslid een wegwerpcamera of gebruik de camera van een smartphone om gedurende de vakantie foto’s te maken. Aan het einde van de vakantie kunnen jullie samen een fotodagboek maken met alle mooie herinneringen.
 15. Leesmarathon: Kies een aantal favoriete boeken uit en houd een leesmarathon thuis. Creëer een gezellige leeshoek met kussens en dekens en wissel af tussen voorlezen en zelf lezen.
 16. Buiten picknicken: Bereid samen een heerlijke picknickmand met sandwiches, fruit en snacks en ga naar een nabijgelegen park of speeltuin voor een gezellige picknick in de buitenlucht.
 17. Muzikale middag: Houd een muzikale middag waarbij jullie samen muziekinstrumenten bespelen, liedjes zingen (karaoke!) of zelf muziek maken met alledaagse voorwerpen zoals potten en pannen.
 18. Heel Holland bakt: Organiseer een bakwedstrijd waarbij elk gezinslid zijn eigen baksel maakt, zoals cupcakes, koekjes of een taart. Mama is natuurlijk jurylid!
 19. Thuistheater: Organiseer een eigen theatervoorstelling waarbij elk gezinslid een rol speelt. Bedenk samen een verhaal, maak kostuums en decors, en voer de voorstelling op voor elkaar.
 20. Ik houd van Holland: Organiseer een oer-Hollands thuisfeest met traditionele spellen en activiteiten zoals koekhappen, spijkerpoepen, zaklopen en touwtrekken.
 21. Familiequizavond: Organiseer een gezellige familiequizavond waarbij de vragen draaien om de familieleden zelf. Stel vragen over grappige herinneringen, favoriete vakanties, bijzondere talenten en interessante feitjes van elk gezinslid. Bijvoorbeeld: “Wat is de favoriete vakantiebestemming van oma?” of “Hoe oud was papa toen hij zijn eerste fiets kreeg?”. Maak teams of speel individueel en ontdek samen meer over elkaars leven en avonturen. Het zal niet alleen zorgen voor veel gelach en plezier, maar ook voor mooie gesprekken en herinneringen die jullie samen delen. Vergeet niet om een prijs te bedenken voor de familieleden die de meeste vragen goed weten te beantwoorden!

Lees ook – Dáaag telefoons en tablets: met deze tips wil je kind buitenspelen

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.