‘Zo overleef je een vliegreis met kinderen’

09.08.2018 08:46
vliegreis overleven kinderen Beeld: Pixabay

Een vliegreis met kinderen? Niet te doen, vindt moeder Joelle Wisler. Dus heeft ze een lijstje voor medemoeders, met do’s en vooral: dont’s.

De eerste keer dat Joelle vloog met haar toen acht maanden oude baby, ging ongeveer zo: ze gaf haar zoon een speeltje dat ze speciaal voor de reis had gekocht. Zoon smeet het speeltje drie rijen naar achteren. Joelle probeerde hem dan maar dicht tegen zich aan in slaap te krijgen. Zoon worstelde net zo lang tot hij los was. Tot ze beiden overmand werden door (zíjn) stank, en Joelle zich in het vliegtuigtoilet realiseerde hoe het moet voelen om opgesloten te zitten in een koelkast vol poep en een baby-octopus.

Inmiddels is het zeven jaar en nog een dochter later, en heeft Joëlle de nodige ervaring opgedaan, schrijft ze op ScaryMommy. Die deelt ze maar wát graag.
 

 1. Overtuig je peuter er vóór het boarden van dat ‘ie eenmaal aan boord doodmoe zal zijn. Ze heeft het zelf geprobeerd, schrijft ze. ‘Ik zei: zodra we in het vliegtuig zijn, word je héél moe. Je ogen worden zwaar en je voelt je helemaal warm en gelukkig.’ En verrek: alsof haar dochter onder hypnose was, viel ze direct in slaap.
   
 2. Neem een belachelijke lading snacks, melk en luiers mee. Niks loopt helemaal zoals je plant, wanneer je reist, weet ook Joelle. Vertraagde vlucht, lange wachtrijen: deze items redden je leven.
   
 3. Negeer chagrijnige medereizigers. Ze snappen er gewoon niks van, kinderen. En waarom jouw baby krijst tijdens het opstijgen en landen. Joelle: ‘Vertrouw op karma: die mensen zullen de rest van hun leven vliegen met huilende baby’s. De. Hele. Reis. Lang.’
   
 4. Investeer in een megafles ‘schoon zonder zeep’. Je weet wel, die gel waarmee je je handen kunt wassen zonder een kraan of handdoek nodig te hebben. Voor wanneer je kind besluit de stoelriem in zijn mond te stoppen, bijvoorbeeld. Of de railing langs de loopband op het vliegveld af te likken. Deze dingen gebeuren echt.
   
 5. Laat bergen speelgoed lekker thuis. Koop ook geen nieuw speelgoed voor onderweg. ‘Kinderen hebben het veel te druk met jouw reis een nachtmerrie maken’, schrijft Joelle. ‘Vraag de stewardess om een paar plastic bekertjes, en klaar is Kees. Hoef je je ook niet druk te maken wanneer díe een paar rijen verderop belanden.’
   
 6. Neem lollies mee. Wanneer ze te oud zijn voor een speen, dan. Er komt een moment waarop je kind flipt, en je blij bent dat je er een stop in kunt duwen. Joelle kreeg de tip ooit van een kinderarts, dus hij moet wel werken.
   
 7. Sta je kind toe elk mogelijk filmpje te kijken. En spelletje te spelen. Op de iPad. Jouw telefoon. Wat dan ook. Nood breekt wet.
   
 8. Accepteer hulp van anderen. Zelfs al krijg je die op een neerbuigend toontje aangeboden: ‘Nou, zal ík je maar even helpen dan?’ Joelle sloeg dat ooit af en kreeg de rest van de reis spijt. Dus, vindt ze: ‘Slik je trots heel even weg en red jezelf.’
   
 9. Wees niet al te jaloers op die in rust reizende vrouw zonder kinderen. Met haar tijdschrift in haar perfect gemanicuurde handen. ‘Ooit ben jij ook weer kind-vrij, met je haren los in plaats van in die eeuwige knot en schone kleren.’ Joelle drinkt er in gedachte alvast twee martini’s op.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >