Weekendje Amsterdam zonder kinderen? Zó kun je de hoofdstad het beste verkennen

11.08.2020 13:01

Na maandenlang nauwelijks de deur uit te zijn geweest vanwege corona, toog Kek Mama’s Mirthe samen met haar vriend naar Amsterdam voor een weekendje à deux in de hoofdstad.

Voorheen maakten we samen altijd reizen naar verre oorden, maar een weekendje met z’n tweeën in eigen land, dát hadden we al jaren niet gedaan. Dus toen ik voor Kek Mama werd gevraagd om een nacht in het Amsterdam Tropen Hotel te slapen, twijfelde ik geen moment. Helemaal omdat er bij dit arrangement ook fietsen zaten waarmee we de stad konden verkennen. En natúúrlijk ben ik al tig keer in Amsterdam geweest. Voor een dag shoppen, etentjes met collega’s of interviews op locaties van noord tot zuid. Maar als provinciaal ga ik dan altijd met de trein of de auto. Fietsen door Amsterdam, dát had ik nog nooit gedaan.

 

Amsterdam Tropen Hotel

Wederhelft en ik sprongen dus in de auto en togen naar de hoofdstad. Meteen een pluspunt: bij het Amsterdam Tropen Hotel kun je gewoon parkeren en hoef je niet uren naar een plek te zoeken – ideaal. Bij aankomst kunnen we nog niet inchecken, maar krijgen we wel meteen onze fietssleutels en gaan we – gewapend met een ouderwets plattegrondje – meteen de hort op.

 

Vrij gevoel

Het mag gezegd: wat een uitkomst op de fiets. Je bent zó in het centrum (het Amsterdam Tropen Hotel ligt in Oost), en fietst via de grachten makkelijk naar alle andere stadsdelen. We fietsen door het Westerpark (waar zóveel leuke tentjes zitten dat het lastig kiezen is), trappen naar de Jordaan en doen de Negen Straatjes aan. Het geeft een heel vrij gevoel, dat je geen rekening hoeft te houden met vertrektijden van trams of bussen (al zullen die ongetwijfeld geregeld rijden). Wat ook bijzonder is: de relatieve rust op een zaterdag. Dat komt natuurlijk deels door corona (en is minder fijn voor de toerismesector), maar het is wel prettig dat je niet over de hoofden loopt – of fietst.

 

Tropencafé

Rond lunchtijd doen we ons hotel weer even aan – daar zit namelijk ook het Tropencafé. Fijne bijvangst: je hebt er fantastisch uitzicht over het Oosterpark. Daar struinen we na het eten ook even doorheen, om vervolgens door te fietsen naar het Vondelpark en neer te ploffen op een bankje met een drankje to-go.

Terras van het Tropencafé

 

Fenomenaal uitzicht

Aan het begin van de avond melden we ons weer in het hotel, waar onze kamer inmiddels gereed is. We hebben geluk: we slapen op de tiende (en hoogste) verdieping en hebben een fenomenaal uitzicht over het park. ’s Avonds pakken we opnieuw onze fiets en struinen we de grachten af naar een leuke tent – uiteindelijk belanden we bij een restaurantje met verrukkelijke pizza’s.  

Wakker worden met uitzicht over het Oosterpark
 

Mooie afsluiter

De kers op de taart is toch wel het Tropenmuseum, waar we de volgende ochtend na het ontbijt heengaan. Alleen de entree is al prachtig (alsof je in een balzaal binnenkomt), maar ook de tentoonstellingen What a Genderful World en Bali – Behind the scenes zijn een aanrader. Voor ons is het museumbezoek de afsluiter van ons weekend. Als we na amper twee dagen weer de auto instappen, voelt het oprecht alsof we een week zijn weggeweest.

Tropenmuseum

 

Eten

 • In het Tropencafé kun je terecht voor ontbijt, lunch, borrel of diner. Op de kaart staan broodjes, burgers en borrelhappen, maar er is ook een speciaal menu voor als het mooi weer is en de barbecue aangaat.


  Lunch in het Tropencafé

 • Tegenover het Amsterdam Tropen Hotel ligt de Biertuin. Kip van ’t spit, burgers, burrito’s en niet te vergeten: bier – maar er is ook een wijnkaart. Ideaal om een afzakkertje te nemen voor je teruggaat naar de hotelkamer.

 • Wij hadden ’s middags al een burger op, dus ’s avonds werd het pizza. Bij de Pizza Heart Bar zijn ze niet alleen verrukkelijk, maar heb je ook verrassende combinaties zoals dadels, geitenkaas en walnoten.

Zien

 • Het Oosterpark ligt letterlijk naast de deur. Stukken rustiger dan het Vondelpark en nog steeds heel groot. Kindvriendelijk ook, want er ligt een pierenbadje waar in de zomermaanden gretig gebruik van wordt gemaakt – mocht je je kind toch willen meenemen.
   
 • Wil je toch wat verder fietsen, dan ben je in een kwartiertje in het Vondelpark. Struin door het Rosarium, fiets een rondje of plof gewoon op een bankje en ga lekker mensen kijken.
   
 • Je kunt het verder zo gek maken als je wilt: ga shoppen in de negen straatjes, bezoek de Albert Cuypmarkt, plof neer op een terras of bezoek een museum.

Doen

 • Het Tropenmuseum heeft twee indrukwekkende nieuwe tentoonstellingen, maar ook de vaste collectie is de moeite waard om te bekijken.
   
 • Dierentuin Artis ligt om de hoek – ook leuk als je je kind wél bij je hebt.

 

Winactie

Kek Mama mag één romantische getaway voor twee personen (t.w.v. € 225) in het Amsterdam Tropen Hotel weggeven. Dit zit er allemaal in het arrangement:

·  Welkomstdrankje
·  Eén overnachting in het Amsterdam Tropen Hotel
·  Fietsen
·  Lunch* óf BBQ** in het in Tropen Café
·  Ontbijt
·  Parkeren
·  2x kaartjes voor het Tropenmuseum

* De lunch bestaat uit 1 lunchgerecht, 1 drankje en 1 kop koffie of thee p.p.
** Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is bij mooi weer de BBQ open. Deze bestaat uit 2 gerechten en 2 drankjes (binnenlands gedestilleerd) p.p.

 

Wil je weten hoe je kunt winnen? Luister dan naar aflevering 12 van de Kek Mama Podcast.

Niet gewonnen? Je kunt het cultuurarrangement zelf ook hier boeken.

 

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >