Waarom kamperen in de Franse Alpen met je kinderen geweldig is

20.04.2021 08:01
Franse Alpen met kinderen vakantie tips

Per ongeluk ontdekt, is camping Les Tourelles in Embrun nu al tien jaar de vaste stek voor Lieke Peters (35), vriend Thijs (44) en hun kinderen Kees (8) en Sara (5).

“De vakantie begint eigenlijk met de eerste overnachting, nog onderweg, in het Franse Beaune. Daar gaan we lekker uit eten met de fijne gedachte dat we de volgende ochtend nog maar een paar uurtjes hoeven te rijden. Zodra we weer verdergaan, de bergen in zicht komen en we de grote brug bij Savines-le-Lac overgaan, weten we: we zijn er echt bijna.

De camping ligt aan een rustig weggetje, een beetje verscholen, met een slagboom die altijd openstaat. Eenmaal binnen begroeten we de eigenaresse die we inmiddels goed kennen. Altijd drinken we eerst met haar een tapbiertje en krijgen de kinderen een ijsje. Vorig jaar was het zelfs zo gezellig dat we na twee uur pas dachten: o ja, we moeten onze tent nog opzetten. We zijn daar in ieder geval altijd meteen goed in de vakantiestemming.
 

Toevallig

Per toeval ontdekte ik in 2010 deze camping, toen we in die omgeving een fijne kampeerplek zochten. Het stomme is dat we een paar dagen na aankomst pas ontdekten dat we eigenlijk een andere camping op het oog hadden, maar per ongeluk bij Les Tourelles waren aangekomen. Gelukkig maar, want sindsdien gaan we ieder jaar. We vinden er namelijk precies wat we zoeken in een camping.

Het terrein is een oude boomgaard, het staat er nog vol fruitbomen. Daardoor is het een beetje ruig, de plekken zijn niet keurig afgezet, maar wel heel ruim: er is altijd genoeg zon en schaduw. Verder is het er heel basic en overzichtelijk. Een simpel zwembad, in het weekend bakt de eigenaresse pizza’s, je kunt er ’s middags patat halen en ’s ochtends broodjes. Vanaf het barretje waar iedereen elkaar treft heb je perfect uitzicht op het zwembad en de spelende kinderen. En dat is het wel. Geen animatie, geen spektakel.”

Eten

Lekker simpel
Bij Chez Pierrot in Crots eet je heerlijke paté, ham, kip en gebakken aardappeltjes. Allemaal heel simpel, maar erg lekker. Er is trouwens ook pizza, handig voor de kinderen.
 

Eten bij moeke
Huiskamerrestaurant Chez Pascal ligt erg afgelegen; we moesten met haarspeldbochten de bergen in. In de keuken staat een echte moeke. Alles wordt geserveerd op grote schalen en iedereen pakt van alles wat. Aan het eind van het diner gaat de lokale drank het restaurant rond.
 

Doen

De hoogte in
Rijd naar de top van Les Orres en pak de stoeltjeslift omhoog. Vanuit daar kun je erg mooie wandelingen maken.

Strandjes
Bezoek Plan d’eau, dat deel uitmaakt van Lac de Serre-Ponçon, een grote recreatieplas vlak bij de camping. Er zijn drukke stukken, maar ook rustige plekjes waar je gras en stenen hebt.
 

Vers van de markt
Op woensdag en zaterdag is er markt in Embrun. Wij gaan er minstens twee keer heen om lekkere worstjes en kaas te kopen, een beetje rond te struinen en op een terras koffie te drinken. Vaak doen we dat bij café La Taverne de Pan.

Lees ook
Kamperen met kinderen? Dit is een handige paklijst >

 

Zien

Overal natuur
Wandelen en fietsen kun je in Parc des Ecrins, een van de mooiste natuurparken van de Franse Alpen.
 

Bergtoppen
Saint-Veran is het hoogste dorp van Europa en ongeveer een uur rijden vanaf de camping. Het is een mooi oud dorp met geweldig uitzicht op de bergen.
 

Le Tour
Eens in de zoveel tijd is de Tour de France ook te zien in Embrun. Regelmatig komen de renners ook echt langs de camping, dat is fantastisch. De kinderen vonden vooral de karavaan die eerst langskomt en snoep en petjes uitdeelt geweldig.
 

Dit reisverhaal heeft eerder in Kek Mama gestaan.

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.