Ga terug in de tijd met deze toffe kindvriendelijke zomeruitjes

28.08.2023 16:31
op bezoek bij de boer kinderen Beeld: Getty Images

Maak jullie klaar voor een reis door de tijd, of dat nu naar de Romeinen of Rembrandt is.

Op kidsproof.nl, de inspiratiewebsite voor gezinsuitjes, vind je nog veel meer leuke eropuit-tips voor deze zomermaanden.

Ondergronds paradijs

In de gangenstelsels onder Valkenburg is het zomers lekker koel. Van een DinoRijk tot een film over de bekende zandtovenaar: MergelRijk is een groot grottenavontuur voor kinderen. Nu ook met spectaculaire 3D-grotschilderingen.

De eerste en oudste

In een prachtig historisch gebouw in Haarlem vind je het eerste en oudste museum van Nederland. Teylers Museum verwondert met ieder hoekje. Denk aan glinsterende mineralen, miljoenen jaren oude fossielen en supermagneten. Met extra veel workshops en speurtochten in de vakanties.

Van alle tijden

Zou je een jager en verzamelaar zijn geweest? Of voel je je meer thuis in de inheems-Romeinse tijd? Alle tijdperken komen langs in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Met veel kinderactiviteiten zoals hutten bouwen, muziek maken, pennen slaan of een locus-puzzel maken.

Steengoed

Hoe waren hunebedbewoners in staat om zo’n groot monument te bouwen? Dat ze steengoed waren voel je wel, als je wandelt door het Oertijdpark, het grootste hunebed bekijkt of de Oerschool bezoekt. Daar helpen ze kinderen trouwens graag met het maken van een spreekbeurt of werkstuk. Heb je dat maar vast gehad.

Grootse miniaturen

Dit familiepark is groots. Het staat vol doe-dingen en natuurlijk de bekende miniaturen. Kinderen wekken hier zelf windenergie op, regelen het havenverkeer of mixen beats. In Madurodam maken ze met een nieuwe, interactieve attractie nu ook kennis met beroemde schilders uit de Nederlandse geschiedenis zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer.

Openlucht

De Canon van Nederland vertelt met vijftig spellen, animaties en films over de belangrijkste gebeurtenissen die Nederland hebben gevormd. Bezoek in het Arnhemse Openluchtmuseum het Zaanse Plein, waar kinderen spelen met oud-Hollands speelgoed, en laat ze ook nog even de handen uit de mouwen steken op het kindererf.

Wereldberoemd

Dit stukje Nederland is wereldberoemd. De Zaanse Schans in Zaandam is een uniek dorp waar je zo de oud-Hollandse huisjes en de molen binnenloopt. Ontdek de kaasmakerij, tinnegieterij en snuffel zeker ook even rond in het bakkerijmuseum. De geur van verse koeken is niet te weerstaan. In het Zaans Museum tekenen kinderen hun eigen chocoladewikkel, creëren ze een eigen kunstwerk met bloemen en planten of gaan ze aan de slag als meisje van Verkade.

Die zes lange weken zomervakantie vliegen voorbij als je gaat glijbaanroetsjen, boswandelen, racen met trekkers of een bezoekje brengt aan de Romeinen. Of een van de andere leuke uitjes die Kidsproof.nl voor je verzamelde. De site is handig ingedeeld per regio, zo ontdek je makkelijk welke uitjes er allemaal in de buurt zijn.