Strek die benen maar: dít zijn fijne wandelroutes in Friesland 

06.04.2021 14:11
wandelroutes Friesland Beeld: Getty Images

Struin door bossen en waai uit op de Wadden: dit zijn de leukste wandelingen voor het hele gezin in de provincie Friesland.

Rondom Beesterzwaag

In de buurt van Drachten vind je het dorp Beetsterzwaag met een mooi, aangrenzend bos. Een wandeling van een kleine tweeënhalf uur brengt je door de statige eiken- en beukenlanen, maar ook langs het weiland en het centrum van het dorp.

Aan het einde van de route wacht je een ooievaarsnest, waar je in het voorjaar grote kans hebt om ooievaars te spotten.

De routebeschrijving vind je hier.

 

Belevingspad Hoogersmilde

Welk spoor hoort bij welk dier? En kun je over de boomstammentrap omhoog lopen? Bij deze wandeling van drie kilometer kan je kind tien verschillende opdrachten doen. Ook kom je langs een interessant oud vliegtuig dat middenin het bos staat.

Hier vind je meer info over de route.

 

Lees ook:
5x fijne wandelroutes in Noord-Holland >

 

Rondje Rijsterbos

In het zuidwesten van Friesland, aan de rand van het IJsselmeer, vind je het Rijsterbos. Dit behoort tot een oud landgoed met een prachtige slottuin, die in het voorjaar vol staat met kleurrijke bloemen.

Ook loop je een heel stuk door het Rijsterbos zelf, dat vol ligt met dassenburchten. Lukt het om één van de pootafdrukken te vinden?

De wandeling is 7 km lang, meer info vind je hier.

 

Lichtpunt op Ameland

Je denkt er misschien niet snel aan, maar vier Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland. Ameland is daar één van en je kunt er heerlijk uitwaaien tijdens deze lange wandeling (ca. drie uur) over de westpunt van het eiland.

Onderweg kom je door het leuke plaatsje Hollum en kun je de 236 treden van de rood-witte vuurtoren beklimmen. Eenmaal boven word je beloond met een uitzicht over het bos, de duinen en het strand. En met mooi weer zie je zelfs Terschelling liggen.

Klik hier voor de routebeschrijving.

 

Familieroute Berkenplas op Schiermonnikoog

Kleiner, maar minstens zo’n fijn eiland: Schiermonnikoog. Wandel de familieroute van ruim drie kilometer door de bossen, oude duinen en een zoetwatermeer. Ook doe je onderweg het speelbos aan waar je kind hutten kan bouwen en in het zand kan voetballen.

Hier vind je meer info.

 

Bron: ANWB, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >