Roadtrip door Kroatië met kinderen

09.09.2019 07:25
roadtrip Kroatië met kinderen

Met haar zonen op de achterbank en een nieuwe man in de passagiersstoel, ging Jorinde op roadtrip naar Kroatië met haar kinderen.

Zien

Paleizen
Zagreb heeft meer dan zestig musea en galeries, waaronder het Kroatische Museum van de Naïeve Kunst in het Raffay Paleis. Schilderijen, tekeningen en beelden van naïeve kunstenaars uit de twintigste eeuw. Ook het Archeologisch Museum vind je in een paleis, het Vranyczany Hafner Paleis. Daar vind je zo’n 460 duizend objecten uit de prehistorie, de Griekse- en Romeinse tijd en de Middeleeuwen.
 

De tuinen
Plan een middag in de honderdtwintig jaar oude botanische tuinen van Zagreb. Prachtig om te zien, lekker rustig en vooral: heerlijk om in te spelen voor je kinderen.
 

Een kasteel
Vanaf het centrale plein van Ljubljana met de rode Fransicus van Assisikerk en de drie bruggen, wandel je in twintig minuten naar kasteel Ljubljanski Grad, bovenop een heuvel. Vanaf de oude muren en de toren heb je prachtig uitzicht over de stad en de Alpen.

 

Doen

Pak de trein
Zie je op tegen de lange autoreis? Van Düsseldorf tot Triëst in Italië kun je met de autoslaaptrein.
auto-trein.nl
 

Of de kabelbaan
Geweldig met de kinderen: pak in Zagreb de kabelbaan naar boven en bezoek de kleurrijke Marcuskerk (aan het St. Marcusplein, waar het Kroatische parlement zich bevindt) en het Museum of Broken Relationships.
 

Aan de gintonic
Tkalciceva in Zagreb is een gezellige autovrije straat met hippieachtige café’s en restaurants. Terwijl jij met lief aan de gintonic hangt, spelen de kinderen onder de terrassproeiers.
melinbar.business.site
 

Zwemmen
Zwemmen doe je in de Balkan in natuurwater. Langs rivier Krka heb je talloze hotelletjes en het is een walhalla voor vissers. Zorg wel voor een wetsuit: het water is ijskoud.

 

Lees ook
Dit mag je niet missen als je met je kinderen in Kroatië bent >

 

Eten

Veel en vlees
Vegetariërs hebben een probleempje in dit deel van de wereld, maar het is feest voor de meeste kinderen. Typisch Bosnisch en Kroatisch en grote favoriet: ćevapčići; staafjes van gekruid gehakt.
 

In de middeleeuwen
Heel chic en echt fantastisch: restaurant Trilogija in Zagreb dat je betreed via een middeleeuwse poort. Een menu is er niet; je eet voornamelijk streekproducten.
entrilogija.weebly.com
 

Verse forel
Verse forel eten (en kanoën en slapen) in Bosnië-Herzegovina doe je bij hotel Neron aan de Una-rivier. De vissen belanden zó uit de rivier op de grill.
neron.ba/nl

 

Slapen

Bij Robert thuis
In Zagreb sliepen we in het appartement van vriend Robert, die ook aan toeristen verhuurt.
bicikl@bicikl.biz
 

Aan de rivier
Unacamping ligt pal aan rivier de Una, in het noordwesten van Bosnië-Herzegovina, vlakbij het plaatsje Bosanska krupa. Waterpret gegarandeerd en fijn voor jezelf: geheel volgens Balkangebruik is er een biertuin.
unacamping.nl

In de gevangenis
Het beste hostel ter wereld staat volgens de Lonely Planet in Ljubljana. Niet alleen een overnachting waard omdat het in een voormalige gevangenis is gevestigd, het ligt ook nog eens in de hippe en kunstzinnige wijk Metelkova, even buiten het centrum.
hostelcelica.com/en
 

Dit reisverslag heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

 

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.