Paspoort of identiteitskaart voor je baby: dit moet je weten

16.07.2019 12:37
paspoort voor je baby

Het is zover: je gaat voor het eerst op vakantie met je baby. Wist je dat een baby tegenwoordig ook een eigen paspoort of identiteitsbewijs moet hebben? We praten je even bij.

Tot 2012 was het mogelijk om een baby of kind te laten bijschrijven in het paspoort van hun ouders. Tegenwoordig moeten kinderen een eigen paspoort of identiteitskaart hebben om zich te legitimeren als ze naar het buitenland reizen. Dit is onder meer om fraude tegen te gaan.

 

Paspoort of identiteitskaart voor je baby?

Sommige mensen hebben alleen een paspoort, anderen hebben zowel een paspoort als identiteitskaart. Wat je kind nodig heeft, hangt af van je bestemming. Met een paspoort komt hij overal, maar een identiteitskaart kan niet voor elke bestemming gebruikt worden.

Over het algemeen geldt dat een identiteitskaart voldoende is als je gaat reizen binnen de EU en enkele andere landen (check hier welke). Ga je met je kind een verre reis maken buiten de EU, dan moet hij een geldig paspoort laten zien.
 

Identificatieplicht voor zorg

Je baby heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig om te kunnen reizen. Ook als hij zorg nodig heeft op vakantie, moet hij zichzelf kunnen legitimeren. Kan hij dat niet, dan is de kans groot dat je de kosten voor doktersbezoeken en eventuele behandelingen uit eigen zak moet betalen.

 

Lees ook:
Veilig reizen met kinderen: hier moet je op letten >

 

Paspoort of ID-kaart voor je baby aanvragen

Een paspoort of ID voor je baby kun je aanvragen bij je gemeente. Tip: doe dit op tijd – in sommige gemeenten kun je niet zomaar langskomen en moet je een afspraak maken, en de wachttijden kunnen oplopen. Vaak moeten jij en je baby bij de afspraak allebei aanwezig zijn, maar check ook dit vooraf, want het verschilt per gemeente.
 

Pasfoto voor het paspoort van je baby

Kan je baby nog geen seconde stilzitten en vraag je je af hoe je in hemelsnaam een pasfoto voor zijn reisdocument kunt laten maken? Helaas mag jouw hand die als ondersteuning kan dienen, niet zichtbaar zijn op de foto. Maar wees gerust: de criteria voor pasfoto’s van kinderen onder de 6 jaar zijn iets minder streng dan die voor oudere kinderen en volwassenen. 

Zo moet bijvoorbeeld wel het hoofd van je baby onbedekt zijn en zijn gezicht en ogen volledig zichtbaar zijn, maar hoeft hij niet per se een neutrale gezichtsuitdrukking te hebben en zijn mond mag ook best een klein beetje open staan.

Wel is het slim om te kiezen voor een ervaren vakfotograaf, die de regels precies kent en ook ervaring heeft met het fotograferen van heel kleine kinderen.

 

Tip: neem wat recente foto’s mee

Natuurlijk is de gemaakte foto een paar maanden later alweer achterhaald. Heeft het dan wel nut om een foto voor een babypaspoort te laten maken? Jazeker, want dat is verplicht. Bovendien houdt de Koninklijke Marechaussee er rekening mee dat je kind tijdens het reizen wellicht al wat ouder is dan op de foto.

Om problemen in andere landen te voorkomen, kan het wel verstandig zijn om een aantal recente(re) foto’s van je kind mee te nemen. Zo kun je laten zien dat je kind in de afgelopen maanden veranderd is.

 

Kosten voor een ID-kaart of paspoort

De kosten van een paspoort of ID-kaart voor je baby verschillen per gemeente. Maximaal ben je € 36,46 kwijt voor een identiteitskaart voor kinderen en € 56,55 voor een paspoort. Het document (voor kinderen jonger dan 18 jaar) is vijf jaar geldig.

Bron: Rijksoverheid

 

 

Meer tips voor op reis? Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >