Reist je kind naar het buitenland, dan moet hij zich kunnen legitimeren met een eigen paspoort of identiteitskaart. Hoe vraag je die aan en wat zijn de kosten? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Waarom een eigen paspoort?
Kinderen onder de 18 jaar (ook baby’s) hebben altijd een geldig eigen paspoort nodig als ze naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen te gebruiken als geldig reisdocument. In Schengen-landen, waar je als inwoner van de EU vrij mag reizen, volstaat een identiteitskaart voor je kind.
Je vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) voor je kind aan op het gemeentehuis. Je kunt zelf meegaan, maar ook schriftelijk toestemming geven en daarbij een kopie van je eigen identiteitsbewijs toevoegen. Als iemand anders dan de ouders gezag heeft over een kind, dan moet die persoon meegaan of schriftelijk toestemming geven.
Lees verder onder de advertentie
Zorg ervoor dat je op tijd naar het gemeentehuis gaat om het paspoort voor je kind aan te vragen. Het kan namelijk zo een maand duren voordat je het paspoort na aanvraag kunt ophalen.
Wat kost een paspoort of ID-kaart?
Dat verschilt per gemeente. De meeste gemeenten hanteren het maximale toegestane tarief voor een kinderpaspoort: 53,97 euro. Een ID-kaart is voordeliger: 29,95 euro.
Een paspoort en ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, maar voor kinderen (iedereen onder de 18 jaar) slechts 5 jaar. Je kunt het document niet verlengen. Dus is het verlopen, dan moet je een nieuw reisdocument voor je kind aanvragen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.