Alles wat je moet weten over een kinderpaspoort

04.02.2019 12:59
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Reist je kind naar het buitenland, dan moet hij zich kunnen legitimeren met een eigen paspoort of identiteitskaart. Hoe vraag je die aan en wat zijn de kosten? Je leest het hier.
 

Waarom een eigen paspoort?

Kinderen onder de 18 jaar (ook baby’s) hebben altijd een geldig eigen paspoort nodig als ze naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen te gebruiken als geldig reisdocument. In Schengen-landen, waar je als inwoner van de EU vrij mag reizen, volstaat een identiteitskaart voor je kind.

 

Lees ook:
Deze 14 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen >

Hoe vraag je een paspoort voor een kind aan?

Je vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) voor je kind aan op het gemeentehuis. Je kunt zelf meegaan, maar ook schriftelijk toestemming geven en daarbij een kopie van je eigen identiteitsbewijs toevoegen. Als iemand anders dan de ouders gezag heeft over een kind, dan moet die persoon meegaan of schriftelijk toestemming geven.

Zorg ervoor dat je op tijd naar het gemeentehuis gaat om het paspoort voor je kind aan te vragen. Het kan namelijk zo een maand duren voordat je het paspoort na aanvraag kunt ophalen.

 

Wat kost een paspoort of ID-kaart?

Dat verschilt per gemeente. De meeste gemeenten hanteren het maximale toegestane tarief voor een kinderpaspoort: 53,97 euro. Een ID-kaart is voordeliger: 29,95 euro.

Een paspoort en ID-kaart voor volwassenen is 10 jaar geldig, maar voor kinderen (iedereen onder de 18 jaar) slechts 5 jaar. Je kunt het document niet verlengen. Dus is het verlopen, dan moet je een nieuw reisdocument voor je kind aanvragen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >