Op wereldreis met kinderen? Lees dan deze tips

20.01.2020 17:54
wereldreis-met-kinderen-tips

Met kinderen een paar maanden reizen door verre landen klinkt fantastisch. Is het ook, maar zo’n droomtrip vergt wel de nodige voorbereiding.

Skyscanner zet op een rij waaraan je moet denken en geeft tips.

 

Baan opzeggen of onbetaald verlof?

Kaart bij je werkgever aan dat je plannen hebt om op wereldreis te gaan en bespreek de mogelijkheden: zeg je je baan op of ga je voor onbetaald verlof met een baan bij terugkomst als dat een optie is (niet alle werkgevers zullen dit doen)? Vaak staat er in cao’s ook het nodige over regels rondom een sabbatical of langer verlof.

 

Leerplicht

De leerplicht in Nederland geldt voor leerlingen van 5 tot 16 jaar en staat het niet toe om zo maar je kinderen een aantal maanden mee op reis te nemen. Je riskeert dan een boete, mits je kunt aantonen dat je kinderen goed onderwijs krijgen. Wil je echt langere tijd op reis met leerplichtige kinderen, dan kun je overwegen om hen en jezelf uit te schrijven uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Dat betekent dat je dus tijdelijk niet in Nederland woont, maar daarmee vervalt ook onder meer het recht op kinderbijslag voor de duur dat je weg bent. 

 

Lees ook
Zo geef je je kinderen les tijdens een wereldreis >

 

Bestemmingen wereldreis

Behalve dat je kunt checken of de landen waar je heen wilt wel veilig zijn, is het ook goed om te weten wat je er kunt ondernemen en of er bepaalde activiteiten zijn die goed bij de leeftijden van jouw kinderen aansluiten – er moet immers iets voor iedereen in het vat zitten. Over het algemeen kun je heel goed met kinderen reizen naar landen in Azië zoals Thailand, Vietnam, Maleisië en ook Indonesië gecombineerd met Australië en Nieuw-Zeeland. Maar Canada en de Verenigde Staten, met Costa Rica of andere landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn ideaal.

 

Maak een spaar- en budgetplan

Misschien hebben jullie al voldoende spaargeld om er een half jaar op uit te trekken, maar ook dan is het slim om een budgetplan te maken met een dagbudget waarvan je zou willen rondkomen. Moet je (nog gaan) sparen voor de wereldreis, bekijk dan goed waarop je in je maandelijkse uitgaven kunt besparen, waaraan je kunt verdienen als je op reis bent (verhuren huis) en of je wellicht geld kunt verdienen op reis (blog, Instagram, verkopen gemaakte foto’s, tijdelijke baan).

Meer tips vind je hier

 

Nog meer (reis)tips? Volg ons op Facebook >