Zo geef je je kinderen les tijdens een wereldreis

03.07.2018 08:51
kinderen les geven tijdens wereldreis Beeld: Unsplash

De tickets zijn geboekt, de koffers zijn gepakt. Na maanden voorbereiding is het zo ver: jullie gaan op wereldreis! Maar hoe regel je het onderwijs van je kinderen tijdens jullie wereldreis?

Veel ouders kiezen ervoor om een wereldreis te maken voordat hun kinderen leerplichtig zijn – dus voordat ze 5 jaar zijn. Toch zijn er genoeg gezinnen die gaan globetrotten als hun kroost ouder is. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Zolang een kind staat ingeschreven in Nederland, geldt de leerplichtwet en in Nederland betekent dat schoolplicht. Oftewel: je bent verplicht je kind naar een school te sturen. Dat mag een buitenlandse school zijn, maar dat is natuurlijk niet handig als jullie gaan rondreizen. Thuisonderwijs is dan niet toegestaan, daar staan zelfs boetes op. Je kunt proberen om toestemming te krijgen voor thuisonderwijs van de leerplichtambtenaar van jullie gemeente, maar dit wordt zelden gegeven voor gezinnen die op wereldreis gaan.

 

Wat moet je regelen?

Veel gezinnen die echt langere tijd weggaan pakken het dus anders aan. Zij schrijven zich uit als inwoner van Nederland. Hierdoor vallen de kinderen niet meer onder de Nederlandse leerplicht. En dan kun je je kinderen zelf les gaan geven. Dat kan via een lespakket van de Wereldschool. Wel goed om te weten: de Wereldschool wordt door het Ministerie van Onderwijs erkend, maar niet als school. Daarmee voldoe je als ouder nog niet aan de leerplicht, omdat een kind in Nederland fysiek een school moet bezoeken. Sommige leerplichtambtenaren staan het toe, maar officieel mogen ze dit niet.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Met je gezin naar Afrika reizen >

 

Hoe werkt het?

Je hoeft zelf als ouder geen certificaat te hebben. Wel help je tussen het bezichtigen van tempels en het beklimmen van de Machu Picchu door zelf je kind door de leerstof heen. Dit doe je niet helemaal alleen, maar onder begeleiding van een docent op afstand. Jullie houden online contact. Deze docent kijkt de toetsen en het huiswerk na.

 

Welk programma moet je volgen?

Er zijn verschillende programma’s die je kunt volgen: losse vakken, maar ook een compleet peuterpakket (2-4 jaar), basisschoolpakket (4-12 jaar) en een voortgezet onderwijs pakket (12-18 jaar). Voor de lesgevende ouders is er uitgebreide handleiding voor handen, ook wordt er ondersteunend materiaal toegestuurd, zoals: rekenblokjes, schriften en techniekmateriaal. Ook fijn: je mag je eigen tempo bepalen en zelf de lessen inplannen. Wel zo handig, aangezien het lastig leren is op de rug van een kameel of op een loopbrug in de Thaise jungle.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >